Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

2016 değer artış kazancı vergisi ne zaman ödenecek?

Değer artış kazancı vergisi, taşınmaz malını belli bir süre içerisinde elden çıkaran ve bu işten gelir elde eden kimseler tarafından ödeniyor. 2016 değer artış kazancı vergisi ne zaman ödenecek?



Değer artış kazancı vergisi, taşınmaz malını belli bir süre içerisinde elden çıkaran ve bu işten gelir elde eden kimseler tarafından ödeniyor. 


Bu vergi, satışın gerçekleştiği seneyi takip eden yılda ödeniyor. Örneğin 2015 yılında taşınmaz satanlar 2016 yılında; 2016 yılında taşınmaz satanlar ise 2017 yılında vergilendiriliyor.


Mevcut uygulamada iktisap tarihinden itibaren 5 yıl içinde satılan taşınmaz mallar için gelir vergisi ödeniyor. Ancak 5 yıl geçtikten sonra satılan taşınmaz mallar için bu vergi ödenmiyor.


Buna karşın 64. Hükümet Programı kapsamında yer alan bilgilere göre mutlak gelir vergisi yerine kademeli gelir vergisi geliyor.


Hazırlanan Gelir Vergisi Tasarısı doğrultusunda gayrimenkul gelir vergisi 5 yıldan sonra satılan taşınmaz mallar için de ödeniyor. Ancak vergi için ödenecek bedel, 5 yıldan sonra taşınmazın değerinin yüzde 25'i üzerinden hesaplanarak ödeniyor.


Kademeli gelir vergisinde;

Taşınmazın 2 yıl içinde satılması halinde değerinin yüzde 40'ı

Taşınmazın 3 yıl içinde satılması halinde değerinin yüzde 50'si

Taşınmazın 4 yıl içinde satılması halinde değerinin yüzde 60'ı

Taşınmazın 5 yıl ve sonrasında satılması halinde değerinin yüzde 75'i muaf.


2016 değer artış kazancı vergisi ne zaman ödenecek?

Değer artış kazancı vergisi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. İlk taksit ödemeleri Mart ayında, ikinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında yapılıyor.


Ayrıca ilk taksit ödemelerinden önce 25 Mart'a kadar vergi beyannamesinin de verilmesi gerekiyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com