Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

2016 emlak vergisi ne zaman ödenecek?

Emlak vergisi, her sene gayrimenkul sahipleri tarafından ödeniyor. Vergi, senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Peki, 2016 emlak vergisi ne zaman ödenecek?



Emlak vergisi, her sene gayrimenkul sahipleri tarafından ödeniyor. Vergi, senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. İsteyenler ilk taksit döneminde tüm vergi borcunu ödeyebiliyor.


Gayrimenkuller için ödenecek emlak vergisi bedeli, taşınmazın değeri üzerinden emlak vergisi oranının hesaplanması ile tespit ediliyor.


Emlak vergisi oranları 1319 sayılı kanunda belirtilmiş olup, büyükşehirde emlak vergisi yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.


Konutların emlak vergisi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. 


İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesaplanıyor.


2016 emlak vergisi ne zaman ödenecek?

2016 yılı vergi takvimine göre 1 Mart 2016 tarihi itibariyle, gayrimenkul sahiplerinin emlak vergisi dönemi başlayacak. İlk taksit dönemi 31 Mayıs 2016 tarihine kadar devam edecek. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde gerçekleşecek.





Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com