Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

2016 Eylül kira artış oranı belirlendi!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon oranları ile kiracıya yapılacak maksimum artış oranı belirlendi. İşte 2016 Eylül kira artış oranı..



Gayrimenkul kira sözleşmesi imzalayıp, sözleşme süresi senelik olarak yenilenenlere ne kadar zam yapılacağı belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon oranları ile kiracıya yapılacak maksimum artış oranı belirlendi.


Bilindiği üzere mesken ve işyeri kiralamalarında kira bedeline farklı şekillerde zam yapılıyor. Mesken kiracısına kanunen ÜFE'den yüksek artış yapılamazken, işyeri kiracısına sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile istenilen oranda zam yapılabiliyor.


Ancak işyeri kiralamalarında uygulanan bu sözleşme serbestisi, 2020 yılına kadar geçerli olup, bu tarihten sonra işyeri kiralamalarında da ÜFE geçerli olacak.


Peki, gelelim Eylül ayında kira sözleşmesi yenilenen kiracılara yapılacak zam oranlarına. 2016 Eylül kira artış oranı ne kadar oldu diyorsanız hemen yanıtlayalım


2016 Eylül kira artış oranı ve hesaplama örneği..


Mesken kira artış oranları

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0,08 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 3,49 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,03 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 4,51 artış gösterdi.


Kira hesaplamasında on iki aylık ortalamalar baz alınıyor. Buna göre kiracıya 4,51 oranında zam yapılıyor. 


İşyeri kira artış oranları

İşyeri kira sözleşmesinde belirlenen oranlar dahilinde zam yapılıyor. Herhangi bir oran yazmaması halinde mal sahibi istediği miktarda kira bedelinde artış yapabiliyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com