Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

2016 Haziran kira artış oranı belli oldu!

Gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi kiracısına sözleşmenin yenilendiği dönem zam yapma hakkına sahip oluyor. 2016 Haziran kira artış oranı belli oldu..


2016 Haziran kira artış oranı belli oldu. Gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi kiracısına sözleşmenin yenilendiği dönem zam yapma hakkına sahip oluyor. Kime ne kadar zam yapılması gerektiği, zammın en fazla hangi oranda olacağı yasal düzenlemeler dahilinde açıklanıyor.


Borçlar Kanunu gereğince, Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Ancak bu kural 2020 yılına kadar işyerleri için uygulanmıyor. İşyerindeki kiracıya sözleşmeye bağlı kalınarak zam yapılıyor.


Zam hesaplamasında kullanılan enflasyon oranları her ay TÜİK tarafından açıklanyor.  2016 Haziran kira artış oranı 3 Haziran'da belli oldu.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,48 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 2,77 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,25 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,19 artış gösterdi.


Buna göre meskendeki kiracıya en fazla yüzde 5,19 oranında zam yapılacak.



Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com