Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

2016 yılının 2. emlak vergisi taksit dönemi başladı!

Gayrimenkul sahiplerinin yasa gereğince ödemekle zorunlu olduğu emlak vergisi için 2. taksit dönemi başladı. 2016 yılının ikinci taksitleri 30 Kasım'a kadar ödenebilecek.


Gayrimenkul sahiplerinin yasa gereğince ödemekle zorunlu olduğu emlak vergisi için 2. taksit dönemi başladı. 2016 yılının ikinci taksitleri 30 Kasım'a kadar ödenebilecek.


Emlak vergisini Mart, Nisan ve Mayıs aylarında kimler ödediyse yine aynı mükellefler ödeyecek. Sene içinde gayrimenkul satın alan kimselerin vergi mükellefi önümüzdeki sene başlayacak. Ancak sene sonuna kadar beyanname vermeleri gerekecek.


Vergi mükellefi olup da 1. taksitini zamanında ödemeyenler ise bu dönemde vergilerini cezalı olarak ödeyebilecek. Eski döneme ait vergi borçlarını ise 25 Kasım'a kadar yapılandırabilecek.


Yeni inşa edilen binada emlak vergisi

Yeni inşa edilen binalardan konut alan mükelleflere, emlak vergisi için beş yıl süre ile  “geçici muafiyet” uygulanıyor. Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre, yeni inşa edilen binalardan konut alanlarda, iktisap tarihini izleyen 5 yıl boyunca, konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, beş yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Emlak vergisi oranları

Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi oranları şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com