Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

2017 rant vergisi oranları!

Kentle ilgili, kentte yaşamaktan kaynaklanan veya şehir ekonomisinin oluşturduğu rantların tamamını kapsayan vergi rant vergisi oluyor.


Kentle ilgili, kentte yaşamaktan kaynaklanan veya şehir ekonomisinin oluşturduğu rantların tamamını kapsayan vergi rant vergisi oluyor.


Rant vergisinde, binanın emsal oranı arttığında değer artış payı alınması hedefleniyor.


Hükümetin üç yıllık planında yer almayan rant Belediyeler Yasa Taslağında yer alıyor. Rant vergisi için oranlar yenilendi. 


Taslağa göre, her belediye orana kendisi karar verecek. İstanbul’dan alınacak rant vergisi ile Sivas’tan alınacak vergi ile aynı olmayacak.


Konu ile ilgili açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, belediyelerin kafalarına göre imar değişikliği yaparak, şehirlerde yoğunluk artışı yapmalarının da engelleneceğini belirterek, “Kentsel dönüşüm alanlarında belediyeler tek başına yoğunluk artıramayacak. Yoğunluk artışını şarta bağlayacağız” dedi.


Bir arazinin imara açılmasında da değerin artması halinde yine rant vergisi ödenecek. Değer artışı belediyelerin yaptığı genel imar planı değişikliği ile olabildiği gibi, vatandaş talebi ile de olabiliyor.


Belediyelerin genel plan değişikliğinde yüzde 40 ile 60 arasında belirlenecek oranda değer artış payı alınacakken;  Bireysel plan değişikliklerinde ise yüzde 80 ile yüzde 100 arasında belirlenecek oranda rant vergisi ödenecek. 



Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com