Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

2017 Şubat kira artış oranı yarın açıklanacak!

Kira sözleşmesinin senelik olarak yenilenmesi halinde kira bedelinde ÜFE oranlarında zam yapılıyor. Bu ay yenilenecek sözleşmeler için 2017 Şubat kira artış oranı yarın açıklanacak..


Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.


Sözleşmeler, genellikle senelik olarak imzalanıyor. Sözleşmenin yıllık olarak yenilenmesi halinde, sözleşme şartları aynen geçerli oluyor. Ancak kira bedelinde yıllık artış yapılıyor. 


Kanunen kira artış hesaplamaları üretici fiyat endeksine göre yapılıyor. Bu kural 2020 yılına kadar yalnız meskenlerde uygulanıyor. Bu tarihten sonra işyerleri de ÜFE'ye göre zam yapmak ile mükellef olacak.


Kira artış hesaplamalarında kullanılan ÜFE oranlarını her ay TÜİK açıklıyor. Şubat 2017'de yapılacak zam oranları ise yarın açıklanacak.


Geçtiğimiz ay açıklanan verilere göre; Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 2,98, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 9,94, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,94 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 4,30 artış gösterdi.


Kira artış hesaplamasında ÜFE oranlarından on iki aylık ortalamalar baz alınıyor. Buna göre 2017 Ocak ayında kiracıya yüzde 4,30 oranında zam yapıldı.




Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com