Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

2017 vergileri ne zaman ödenecek?

Gayrimenkulü olan vatandaşlar yılın belli dönemlerinde bazı vergileri ödemek ile mükellef olabiliyor. Peki, 2017 vergileri ne zaman ödenecek? İşte gayrimenkul vergileri ile ödeme tarihleri..


Evi, işyeri, arsa ve arazisi olan vatandaşlar yılın belli dönemlerinde bazı vergileri ödemek ile mükellef olabiliyor. Gayrimenkul vergileri emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, değer artış kazancı vergisi, kira vergisi ve veraset intikal vergisi olarak sıralanıyor.


Kimin hangi vergiyi ödeyeceği, verginin konusuna göre değişkenlik gösteriyor. Peki, 2017'de kimler hangi vergileri ödeyecek, kimler vergiden muaf olacak? 2017 gayrimenkul vergileri ne zaman ödenecek?


1319 sayılı kanun gereğince tüm taşınmaz mal sahipleri emlak vergisini ödemek zorunda oluyor. Evi, işyeri, arsa ve arazisi olan kimseler bu vergiyi Mart, Nisan, Mayıs ve Kasım ayları olmak üzere iki eşit taksit halinde ödüyor. Kanunen yalnız tek mesken sahipleri geliri olmamaları halinde bildirimde bulunarak vergiden muaf olabiliyor.


Çevre temizlik vergisini gayrimenkul kullanıcıları ödüyor. Vergi yalnız konut ve işyerleri için ödeniyor. Taşınmazda kiracının olması halinde bu vergiden kiracılar sorumlu oluyor. Arsa ve araziler için ödenmeyen bu vergi, çöp vergisi olarak da biliniyor. Vergi ödemeleri Mart, Nisan, Mayıs ve Kasım olmak üzere iki taksitte yapılıyor.


Değer artış kazancı vergisini, 2016'da gayrimenkulünü satarak gelir elde eden kimseler ödüyor. Bu vergi Mart ve Temmuz aylarında ödeniyor.


Kira gelir vergisini ise gayrimenkulünü 2016'da kiraya vererek gelir elde eden kimseler ödüyor. Vergiyi istisnadan yüksek geliri olanlar Mart ve Temmuz aylarında ödeyecek.


Veraset ve intikal vergisi, kendisine miras kalan kimseler tarafından 3 sene boyunca Mayıs ve Kasım ayları içerisinde ödeniyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com