Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

2018 çevre temizlik vergisi ne zaman ödenecek?

Belediyelerin sunduğu temizlik hizmeti için tahsil edilen çevre temizlik vergisi konut ve işyerleri için ödeniyor. Peki, 2018 çevre temizlik vergisi ne zaman ödenecek?


Konut ve işyerleri için ödenmesi gereken çevre temizlik vergisi, arsa ve araziler için ödenmiyor. Bu vergi konut ve işyerleri için de farklı şekilde tahsil ediliyor.


Belediyelerin sunduğu temizlik hizmeti için tahsil edilen çevre temizlik vergisi konutlarda su faturasına yansıtılıyor. Ancak işyerleri için ödemeler bağlı olunan ilçe belediyesinden yapılıyor.


İşyeri çevre temizlik vergisi ister belediyeye gidilerek, ister online bir şekilde e-belediye sistemi üzerinden ödenebiliyor.


Çevre ve temizlik vergisini, mesken, işyeri ve diğer yapıları kullanan kimseler ödüyor. Buna göre, malik değil, kullanan kişi vergide mükellef oluyor. Verginin mükellefi taşınmazın kullanıcısı oluyor.


İşyerinin boş olması halinde belediyeye verilecek beyanname ile vergi ödemelerinden muaf olunabiliyor. Vergi sorumluluğu gayrimenkulün kullanılmaya başlanması ile başlıyor.


2018 çevre temizlik vergisi ne zaman ödenecek?

Vergi senede iki eşit taksit hakinde ödeniyor. Vergi için ilk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor. Buna göre 2018 yılı çevre temizlik vergisi ilk taksiti 1 Mart 2018 tarihinde başlayacak, 31 Mayıs 2018 tarihinde sona erecek. Vergide ikinci taksitler ise Kasım 2018'de alınacak.




Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com