Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

2018 Eylül kira artış oranı ne zaman açıklanacak?

Eylül ayında kira sözleşmesi yenilenen kiracılara ne kadar zam yapılacak? 2018 Eylül kira artış oranı ne zaman açıklanacak?


İşyeri ve konut gibi taşınmaz mal kiralamalarında genellikle senelik sözleşme yapılıyor. Bu sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedelinde de belli oranlarda artış söz konusu oluyor. Kira artış oranı, Borçlar Kanunu kapsamında belirtilen hükümler dahilinde yapılıyor. 


Kanunen, tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de geçerli oluyor. Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Kira artış hesaplamalarında kullanılan enflasyon oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanıyor.


Geçtiğimiz ay TÜİK tarafından açıklanan oranlara göre, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2018 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1,77, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 17,56, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 17,41 artış gösterdi. Buna göre meskendeki kiracıya yüzde 17,41 oranında zam yapıldı.


Peki, 2018 Eylül ayı kira artış oranı ne zaman belli olacak?


2018 Eylül ayı kira artış oranı 3 Eylül 2018 tarihinde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından saat 10:00'da açıklanacak. 




Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com