Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

2018 kira geliri nasıl beyan edilir?

Kira geliri elde eden mükelleflerin, Yıllık Gelir Vergisi Beyannamelerini 01-25 Mart 2018 tarihleri arasında vermeleri gerekiyor. Peki,


Kira geliri elde eden mükelleflerin, Yıllık Gelir Vergisi Beyannamelerini 01-25 Mart 2018 tarihleri arasında vermeleri gerekiyor.  25 Mart 2018 tarihi hafta sonuna rastladığından beyannameler 26 Mart 2018 Pazartesi akşamına kadar verilebiliyor.


• Beyannameler bağlı bulunulan (ikametgâhın bulunduğu yer vergi dairesi) vergi dairesine verilebilir. 


• Beyana tabi gelir sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret ise, vergi dairesinden alınacak kullanıcı kodu, parola ve şifreyi kullanmak suretiyle yıllık gelir vergisi beyannamesi E-Beyanname uygulaması ile elektronik ortamda doğrudan gönderilebileceği gibi elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensupları aracılığıyla da gönderilebilir. 


• Beyannameler, “Hazır Beyan Sistemi” aracılığıyla internet ortamında verilebilir. Sadece kira geliri elde eden 60 yaş üzeri mükellefler ile engelli mükelleflerden yaşlılığı, engeli veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyecek durumda olanların, bağlı oldukları vergi dairesini veya Türkiye genelinde Vergi İletişim Merkezini (VİMER-4440189) arayarak randevu almaları halinde adreslerine gidilerek beyannamelerini doldurmalarına yardımcı olunacaktır.


Kira geliri elde eden mükellefler Yıllık Gelir Vergisi Beyannamelerini aşağıdaki açıklamalar çerçevesinde vereceklerdir.


KİMLER BEYANNAME VERMELİDİR? 


Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden; 


• Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını (2017 yılı için 3 bin 900 TL) aşanlar, 


• İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2017 yılı için 30.000 TL) aşanlar, (Beyanname verme sınırı olan 30 bin TL’nin aşılıp aşılmadığının tespitinde, gelir vergisi kesintisine tabi brüt kira gelirleri ile konut kira gelirinin gelir vergisinden istisna edilen tutarı aşan kısmı birlikte dikkate alınacaktır.) 


• Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı beyanname verme sınırını (2017 yılı için bin 600 TL) aşanlar yıllık beyanname vereceklerdir.




Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com