Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

2018 tapu harcı masrafları!

2018 tapu harcı masrafları tapu harcı ve tapu döner sermaye bedeli olarak sıralanıyor. Peki 2018 yılında yapılacak devir işlemleri için ne kadar ödeme yapılacak? İşte 2018 tapu harcı masrafları..


2018 tapu harcı masrafları tapu harcı ve tapu döner sermaye bedeli olarak sıralanıyor. Tapu masrafları, tapu devir işlemlerinde alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı tahsil ediliyor.


Ancak tarafların aralarında yaptıkları anlaşmaya göre tapu masraflarını sadece alıcı da ödeyebiliyor. Alıcının ödediği miktar gerçek satış bedelinden düşülebiliyor. Bu şekilde anlaşma sağlamayan tarafların ödemelerini ayrı ayrı yapmaları gerekiyor.


2018 tapu harcı masrafları


Tapu harcı oranı 2018 yılında da binde 20 oranında tahsil ediliyor. Buna göre gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında hesaplanarak ödeniyor.


Tapu dairesinde yapılan masraflar arasında tapu döner sermaye bedeli de bulunuyor. Döner sermaye hizmet bedeli  yöresel katsayı ile hizmet bedelinin çarpılması ile hesaplanıyor.


2017 yılı içerisinde bu bedel 90,50 TL olarak tahsil edildi. Ancak 2018 tapu döner sermaye bedeli henüz belli olmadı. 


2018 tapu harcı masrafı hesaplama

2018'de 300 bin TL'lik bir tapu devri işleminin gerçekleştiğini düşünelim. Bu durumda alıcı ve satıcının ödeyeceği tapu harcını hesaplayalım:


Satış değeri: 300 bin TL

Tapu harcı: 6 bin TL x 2 





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisicom