Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

2019 Temmuz ayı kira artış oranları açıklandı!

Türkiye İstatistik Kurumu, enflasyon oranlarını açıkladı. Peki Temmuz ayı kira artış oranları da belli oldu mu? İşte kira artış oranları Temmuz 2019..


Kira sözleşmesi yenilenecek olan kiracılara yıllık olarak zam yapılıyor. Yapılacak bu zam Borçlar Kanunu kapsamında belirleniyor. Kira sözleşmesi yenilenecek olan kiracılara her yıl aynı zamanda zam yapılıyor. Yapılacak bu zam Borçlar Kanunu kapsamında bulunuyor.


2018 yılında enflasyon oranlarında yaşanan yükselişlerin kiralara olumsuz yansıması sebebiyle kira artışı hesaplaması değişti.


Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji Bütçe Başkanlığı'nca hazırlanan Orta Vadeli Ekonomi Programı (2019-2021) 2018 yılının Eylül ayında açıklandı. Yeni Ekonomi Paketi kapsamında kira zamları artık üretici fiyat endeksi oranlarına göre belirlenecek, kira artış oranına dair üst sınır tüketici fiyat endeksi (TÜFE) oranlarına göre hesaplama yapılacak.

 

Bu değişiklikler kapsamında Türk Borçlar Kanunu'nun Tüketici Fiyat Endeksi'nde yer alan (TÜFE) 12 aylık ortalamalara göre değişim oranının esas alınacağına ilişkin hüküm, kira sözleşmeleriyle akdedilmiş diğer kira sözleşmelerinin yenilenmesinde de uygulanacak. Enflasyon oranlarını her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


2019 Temmuz ayı kira artış oranları

Konut veya iş yeri kira sözleşmesi bu ay yenilenen kiracılara ne kadar zam yapılacağı bugün açıklandı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 0,03 artış gösterdi.  Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 0,09'a çıktı. 


TÜFE'de (2003=100) 2019 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,03, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,01, bir önceki yılın aynı ayına göre %15,72 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 19,88 arttı.


Buna göre mal sahipleri kiracısına yüzde 19.88 oranında zam yapacak.


Hesaplama örneği

Mevcut kira bedeli: 1000 lira

Zam oranı: yüzde 19.88

Zam bedeli: 198 lira

Zamlı kira bedeli: 1.198 lira