Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

2020 konutta rekor yılı olacak!

Kasım 2020 itibari ile konut satışları geçen yılın toplamını aştı. 2020'de rekor konut satış rakamına ulaşılcağı öngörülüyor. Satışlara paralel olarak fiyatlar da artıyor...


Dün TÜİK Kasım 2020'ye ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Verilere göre, 2020'nin 11 ayında 1 milyon 393 bine ulaşan konut satışları geçen yıla göre yüzde 21 arttı.

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım bugünkü köşesinde konut satışlarını kaleme aldı. 

İşte Abdurrahman Yıldırım'ın 'Kredi, tüketim ve vergi patlaması' başlıklı yazısı...

Dün kasım ayına ait konut satışları ile Merkezi Yönetim Bütçe verileri açıklandı. Sadece açıklama değil aynı zamanda iki verinin iyi gelmesinin arkasında yatan neden de hemen hemen aynı.

2020 yılında pandeminin şokunu atlatmak için ekonomiye bol ve ucuz kredi boca edildi. Negatif faiz uygulandı. Hem ucuz kredi hem de alternatif arayışı ile insanlar gayrimenkule, konuta, otomobile, dayanıklı tüketime yöneldi. Sonuçta pandemiyle geçirdiğimiz bir yılda konut satışları tarihi rekoruna ulaştı. Konut fiyatları da öyle.

KARANTİNA ALTINDA GELEN REKOR

-Kasım ayında yüzde konut satış adedi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18.7 geriledi. Ancak yine de aylık satış 112.483 adet.

-Düşüşün nedeni faizlerin en azından bir kat yükselmesi nedeniyle ipotekli satışlar azalıyor ve kasım ayında yüzde 44 düştü. Ancak geçmiş aylardaki artışın etkisiyle 11 aylık ipotekli satışlardaki artış yüzde 98 gibi çok yüksek bir orana ulaştı.

-Asıl dikkat çekmek istediğim ise 11 ayda yapılan konut satışlarının 1 milyon 393 bine çıkarak geçen yılın toplamını aşmasıdır. 11 aylık karşılaştırma ise geçen yıla göre yüzde 21 artışa işaret ediyor.

-Aralık ayı ile birlikte toplam konut satışları 1.5 milyonu geçecek ve tüm yılların en yüksek seviyesine ulaşacak.

-Evet pandeminin yaşandığı ve karantinaların aylarca uygulandığı bir yılda rekor konut satışına ulaşılacak.

-Konut fiyatları da yıllık yüzde 27.3 ile verinin yayımlanmaya başladığı 2010 yılından bu yana en yükseğinde bulunuyor.