Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Açıkhava Tiyatrosu - Harbiye Açıkhava Tiyatrosu

Tüm İstanbulluların kısaca "Açıkhava" adıyla andıkları konser mekanı. Taksim Harbiye'dedir. Nice festivaller ve dünya yıldızı burada izlenilmiştir. İstanbulluların hatıralarında özel bir yeri vardır.



Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu, ya da Harbiye Açıkhava Tiyatrosu, şehircilik uzmanı M. Prost tarafından, 1930'larda imar planlarına işlendi. 

Açıkhava Tiyatrosu - Harbiye Açıkhava Tiyatrosu



Planını Nihad Yücel ve Nahid Uysal’ın yaptığı tiyatronun temeli, 1946'da Lütfü Kırdar'ın İstanbul valisi ve belediye başkanı olduğu dönemde atıldı. 


1947'de açılış töreni yapılmasına karşın, son şeklini, Ankara Devlet Konservatuvarı yönetmenlerinden Carl Ebert'in sahne tekniğine uygun değişiklikler yapılmasıyla aldı.


Tüm eksiklikleri ancak 1950'de tamamlanabildi. 


Açıkhava Tiyatrosu'nda oynanan ilk eser Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçılarının sergilediği Sofokles'in Kral Oidipus adlı trajedisidir. 1958'de Tiyatroya, İstanbul'un eski belediye başkanlarından Cemil Topuzlu'nun adı verildi. Tiyatronun 30 kişilik şeref locası, 3 bin 972 kişilik seyirci yeri, 80 kişilik orkestra yeri bulunuyor. Sahnesi 200-300 figüranın serbest olarak hareket edebileceği kadar geniş tutulmuştur. Geçit ve kapılar sahnenin hızlı boşaltılmasına uygun şekilde yapılmıştır.


Hakkında çıkan son haber



Ağustos 2013


Şişli Harbiye Açıkhava Tiyatrosu Yeni Kullanım Projesi de nedir?



İstanbul'un ünlü konser mekanlarından biri olan Şişli’deki Harbiye Açıkhava Tiyatrosu için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)’nin hazırladığı, mecazi anlamda “gizli planı” açığa çıktı.


İBB Üstyapı Projeler Müdürlüğü, “Şişli Harbiye Açıkhava Tiyatrosu Yeni Kullanım Projesi” adı altında bir ihale açtı. Ancak ihale, Kamu İhale Kanunu’nun “istisnalar” maddesi kapsamında yapıldığı için söz konusu projeden kimsenin haberi olmadı. Üstelik şimdiye kadar hiçbir belediye yetkilisi, Açıkhava Tiyatrosu için “yeni kullanım projeleri” olduğundan söz etmedi.


Yurt Gazetesi’nden Mehmet Demirkaya’nın haberine göre,  Kamuoyunun dikkatinden kaçırıldığı düşünülen söz konusu ihale işi,  İBB’nin  şirketlerinden BİMTAŞ’a verildi. İBB ile BİMTAŞ arasında 5 Ağustos 2013 tarihinde ihale sözleşmesi  imzalandı. BİMTAŞ söz konusu “yeni kullanım” projesini 5.594.700 TL’ye üstlendi. Büyük bir olasılıkla, pek çok işte olduğu gibi BİMTAŞ da bu işi yeniden ihale ederek özel firmalara yaptıracak. İBB ile BİMTAŞ arasında imzalanan sözleşmeye göre proje, 18 Ocak 2014 tarihine kadar bitirilmesi gerekiyor.