Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Ağaçlı Yol - Bornova - İzmir

İzmir’de Bornova’dan Konak yönüne giden yol. İki tarafı ağaçlarla kaplı Ağaçlı Yol, Karayolları tarafından Özelleştirme İdaresi’ne devredildi. Nazım İmar Planı’nda park olan arazilerin AVM ve rezidans yapımına olanak sağlayacak şekilde yeniden planlanması üzerine Bornova Belediyesi’nin İzmir’li STK’ların ve çevreci grupların tepkisini çeken bölgedir.



Ağaçlı Yol - Bornova - İzmir

Ağaçlı Yol



Ağaçlı Yol nerededir? 


Ağaçlı Yol, İzmir’in Bornova İlçesi’ndedir. Bornova’dan Konak yönüne giden araçların kullandığı yola verilen isimdir. Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü de buradadır.


Danıştay 6'ncı Dairesi, İzmir'de protestolara neden olan Bornova Ağaçlı Yol'daki Karayolları 2'nci Bölge Müdürlüğü'nün 54 bin 181 metrekarelik arazisiyle ilgili imar plan değişikliğinin yürütmesini, Bornova Belediyesi tarafından açılan davada durdurdu. Mahkemenin 12 Eylül tarihli kararı 19 Kasım tarihi itibariyle Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'nde (UYAP) yayınlandı.


Ağaçlı Yol - Bornova - İzmir


Ağaçlı Yol kavgası nasıl başladı?


Karayolları Genel Müdürlüğü iki araziyi, satılması için Başbakanlık Özelleştirme İdaresi'ne devretti. İdare, değerini arttırmak için, 1/25 bin ölçekli Nazım İmar Planı'nda bölgesel park olan arazileri AVM, rezidans yapımına olanak sağlayan plan değişikliğiyle, ticaret ve konut alanına dönüştürdü. İnşaat yoğunluğunu da emsal ve kat yüksekliğini arttırarak sağladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Belediyesi ve meslek odalarının itirazları dikkate alınmadı. Bu nedenle hem belediyeler hem de meslek odaları yürütmeyi durdurma istemli iptal davası açtı. Ancak, henüz davalarda bir karar çıkmamasına karşın, Özelleştirme İdaresi her iki araziyi de ihaleyle sattı. İhalede en yüksek teklifleri, Karayolları'nın 54 bin metrekarelik arazisi için AK Parti'li Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Murat Akdemir- Armesa ortak girişimi 120 milyon lira ile verdi. 27 bin metrekarelik diğer araziye ise Folkart kuruluşu Liva A.Ş. 76 milyon TL ile en yüksek teklifi sundu. CHP, İşçi Partisi, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları plan değişikliği ve satışı proteste için eylemler, yürüyüşler düzenledi.



Ağaçlı Yol tepkisi nasıl başladı?


Hürriyet Gazetesi’nin 17 Eylül 2013 tarihli haberine göre; Bornova’da Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün bulunduğu Ağaçlı Yol’da yaklaşık 100 dönüm alanın planlarının değiştirilerek, AVM ve konut yapılmak üzere satışa çıkarılmasına tepkiler büyüyor.


“Direnen Ağaçlı Yol Yeşil İzmir Dayanışması” dün de Bornova Cumhuriyet Meydanı’ndan Karayolları’na kadar syürüyüş düzenledi. Eyleme Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan da destek verdi.


Sındır, “Yeşil alanımızı geri istiyoruz. Mücadelemizi de sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi. Basın bildirisini okuyan Eğitim İş Bornova Şubesi Sekreteri Oğuz Emiroğlu “Satışa teklif vermek için belirledikleri son gün 19 Eylül. Bu tarihi izleyen günlerde şatış işlemi tamamlanıp betonlama süreci başlayacak. Ardından DSİ, TEDAŞ ve Zeytincilik Araştırma İstasyonu arazileri sırada bekliyor. Hukuk mücadelesi sürüyor. Bu oldu bittiye seyirci kalmayacağız. Kamu malı olan bu arazilere sahip çıkacağız. Ağaçlı Yol’un AVM olmasına izin vermeyeceğiz. Bu arazi yeşil alan olarak kalmalı” dedi. 



'Ağaçlı Yol'da son durum nedir? 


Hürriyet Gazetesi’nin 20 Kasım 2013 tarihli haberine göre; Danıştay 6'ncı Dairesi'nin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın İzmir Bornova'da Ağaçlı Yol mevkiindeki 54 bin 181 metrekarelik Karayolları 2'nci Bölge Müdürlüğü'nün yeraldığı araziyle ilgili imar plan değişikliğinin yürütmesini durdurması üzerine, gözler satışın iptali davasına döndü. Bornova Belediye Başkanı CHP'li Kamil Okyay Sındır, yürütmeyi durdurma kararının esastan alınacak kararda planın iptaline dönüşmesini, hem de satışın iptali davasına etki etmesini beklediklerini söyledi.

Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, Danıştay'ın kararı üzerine makamında yaptığı basın toplantısında, Karayolları 2'nci Bölge Müdürlüğü'nün yeraldı arazinin hem Bornova hem de İzmir için önemli bir yeşil alan olduğunu söyledi. Kent içinde, Kültürpark'ın dışında, İzmirlilerin nefes alacağı, vakit geçirecekleri yeşil alan, park düzenlemesi olacak yer kalmadığına işaret eden Başkan Sındır, "Burada Özelleştirme İdaresi Başkanlığı bölgesel yeşil alanı imar plan değişikliğiyle konut ve ticaret alanına dönüştürdü. Alan bütününde emsali 2'ye çıkardı, metrekare başına 2 misli inşaat hakkı tanıdı ve 10 kata kadar yükseklik hakkı tanıdı. Yoğunluğu ve rantı arttırdı. Bizim bunu kabul etmemiz mümkün değildi" dedi.



PLANIN DA İHALENİN DE İPTALİNE ETKİSİ OLMASINI DİLEDİ


Bornova Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Şehir Plancıları Odası'nın, Özelleştirme İdaresi'nin bu plan değişikliğinin iptali için dava açtığını dile getiren Sındır, ancak bu davalarda herhangi bir karar çıkmadan arazinin satışı için ihale yapıldığını söyledi. İhale kararı nedeniyle Danıştay'a, davada ivedi bir karar alınması için yazı yazdıklarını dile getiren Sındır, öte yandan da satışın iptali için dava açtıklarını açıkladı. İhalenin yapılmasının ardından açtıkları davada yürütmenin 12 Eylül 2013 tarihli Danıştay 6. Dairesi kararıyla durdurulduğunu, 19 Kasım'da UYAP'ta yayınlandığını belirten Başkan Sındır, "Mahkeme keşif ve bilirkişi incelemesine kadar yürütmeyi durdurma istemini kabul etti. Ben artık mahkemenin esastan alınacak kararda planı iptal edilmesini ve eski haline dönülmesini diliyorum. İhale satış ilanında da bu açtığımız davayla ilgili alıcılara bilgi verilmemişti. Duvadan haberleri olmadan teklif verdiler. Bu yürütmeyi durdurma kararı ayrı davada verilmesine karşın satış ihalesinin iptaline yönelik açtığımız davaya da etki etmesini diliyorum. Hukuki olarak böyle bir etkisi olacaktır" dedi.



'TELAFİSİ OLMAYAN SONUÇLARI OLABİLİRDİ'


Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü'nün ağaçlı yoldan çıkıp kent dışına çıkmayacağını, yine Bornova'da Laka köyü yakınlarında planlarda belediye hizmet alanı olan bir araziye taşınmak için çalışma yürüttüğünü belirten Sındır, plan değişikliğiyle bu alanın resmi tesis alanına dönüştürüldüğünü dile getirdi. Kamuya, herkesin kullanımına açık olması gereken Ağaçlı Yol'daki yeşil alanların özel mülk alanına dönüştürülmesi için yürütülen bu çalışmalara karşı mücadele ettiklerini dile getiren Sındır, telafisi mümkün olmayan sonuçlarla karşılaşılmasını istemediklerini söyledi.



'AĞAÇ KESİMİNE İNDİRGENMEK İSTENİYOR'


İhalede en yüksek teklifi 120 milyon TL ile veren ortak girişim adına açıklama yapan Ak Parti İzmir Büyükşehir Belediye Meclis üyesi de olan Murat Akdemir'in "Ağaç kesilmeyecek" sözlerine isim vermeden atıfta bulunan Başkan Sındır, "Olay sadace ağaç kesilmeye indirgenmeye çalışılıyor. Bir iki ağaç kesilmesi tartışması yanlış. Burasını tümü bölgesel yeşil alandır. İzmir'in, çocuklarımızın geleceği açısından önemi olan bir yerdir" dedi.



ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ'YLE İLGİLİ KARAR YOK


Başkan Sındır, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın aynı plan değişikliğinde yer alan Karayolları Şube Müdürlüğü olarak kullanılan Ankara Caddesi yakınlarındaki ve Folkart kuruluşu Liva A.Ş.'nin 76 milyon TL ile en yüksek teklifi verdiği 27 bin metrekarelik alanla ilgili açtıkları davadan ise henüz bir karar çıkmadığını söyledi.