Beyoğlu Belediyesi’nin 2004 yılından beri AK Parti’li başkanıdır. Ünlü ilahiyatçı Ali Rıza Demircan’ın oğludur. Belediye Başkanlığı’ndan önce 2002’de milletvekili adayı olmuştur. İlahiyat eğitiminin üzerine “Siyasi Tarih ve Uluslararası İlişkiler” master’i yapmıştır.
Beyoğlu Belediyesi Başkanı Ahmet Misbah Demircan
Ahmet Misbah Demircan ne zaman, nerede doğdu?
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Beyoğlu'nun eski ailelerinden olan Demircan Ailesine mensuptur. 1967 yılında Kasımpaşa'da doğmuştur, halen bu semtte ikamet etmektedir.
Ahmet Misbah Demircan hangi eğitimleri aldı?
İlköğrenimini Piyalepaşa İlköğretim Okulu’nda tamamladıktan sonra Behçet Kemal Çağlar Lisesi’nde eğitimine devam etti. 1992 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Yüksek lisansını aynı üniversitenin Siyasi Tarih ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde tamamladı. Bunun yanında Tunus ve İngiltere’de lisan kurslarına devam etti.
Turizmin çeşitli alanlarında tecrübe kazandıktan sonra aynı sektörde faaliyet gösteren özel bir şirkette yönetici oldu.
Ahmet Misbah Demircan, siyasete ne zaman girdi?
Aktif politikaya, 2001 yılında Ak Parti’nin kuruluşuyla adım attı. Ak Parti Sarıyer İlçe Başkan Yardımcısı olarak başladığı siyasi yaşamını, aynı partide İl Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Merkez Turizm Komisyonu Başkan Yardımcısı olarak sürdürdü. 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde İstanbul 2. bölgeden 16. sıra milletvekili adayı oldu.
Ahmet Misbah Demircan, hangi seçimle Beyoğlu Belediye Başkanı oldu?
28 Mart 2004 yerel seçimlerde Beyoğlu Belediye Başkanlığı’na AK Parti tarafından aday gösterildi ve seçimleri kazanarak Beyoğlu Belediye Başkanı olarak göreve başladı.
Ahmet Misbah Demircan, hangi sivil toplum kuruluşlarında görev aldı?
Gençlik yıllarından itibaren sivil toplum kuruluşlarında aktif olarak yer aldı. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nde (TÜRSAB) görevler üstlendi.
Ahmet Misbah Demircan’ın döneminde hayata geçirilen projeler hangileri?
Kefken’de 40 dönümlük orman arazisinde yer alan “Kefken Çevre ve Yaz Kampı”nı Beyoğlu Belediyesine kazandırdı. Yedi yılda Beyoğlu’ndan 30 bin öğrencinin, 30 ülkeden 1100 yabancı öğrencinin katıldığı 1 haftalık kamp sayesinde, Beyoğlu’nda öğrenim gören gençlerin kişisel gelişim, tiyatro, müzik, folklor, resim, spor gibi branşlarda eğitim almasını sağlayarak yeteneklerini ve kendilerini keşfetmelerine zemin oluşturdu.
Kentin tüm verilerini ve arşivini dijital ortama taşımak, belediyeyi 24 saat halkına hizmet veren, denetlenebilen ve bürokrasinin minimuma indirildiği bir kuruluş olmasını sağlamak amacıyla “Bilge Şehir Beyoğlu” projesini hayata geçirdi. Bu proje çerçevesinde kurulan ve 24 saat hizmet veren “İletişim Merkezi” ve “Resepsiyon” uygulamaları pek çok belediye tarafından örnek alındı ve Beyoğlu Belediyesinin Türkiye’nin dört bir yanından inceleme amacıyla ziyaret edilen bir belediye olmasını sağladı. Bu alanda yaptığı çalışmalar neticesinde TÜBİSAD (Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği) e-belediyecilik özel başarı ödülüne (2007), layık görüldü.
İstanbul’un merkezinde kaderine terk edilmiş onlarca sokakta yaptığı aydınlatma ve çevre düzenleme çalışmaları kısa sürede sonuç verdi ve terk edilmiş sokaklar yeniden Beyoğlu’nun kültür-sanat ve turizm alanları olarak yaşama döndü. Başkanlığı döneminde Yeşilçam Ödülleri, Galata Moda Festivali, Altıneller Festivali, Sahaf Festivali projeleri Beyoğlu’nun turizm ve kültür endüstrisinin gelişmesine büyük katkı sağladı. “Tarlabaşı” bölgesini ihya etmek amacıyla “Tarlabaşı Yenileniyor” projesini başlattı. Şişhane, Asmalı Mescit, Galata, Talimhane gibi bölgelerde gösterdiği gayret karşılığını buldu ve 7 yıllık dönemde yaklaşık 4 bin bina yenilendi, restore edildi ve bir zamanlar terk edilmiş olan bu bölgeler yeniden cazibe merkezi haline geldi. Bu çalışmaları neticesinde Tour Expi üyesi turizm operatörleri tarafından ‘’En iyi Turizm Bölgesi’’ ödülüne layık görüldü (Berlin 2010)
İhtiyaç sahibi vatandaşların ihtiyaçlarını onurlu ve çağdaş bir şekilde giderebilmelerini sağlamak amacıyla kurduğu “Sosyal Market” bir ilk olma özelliğini taşıdı. Düzenli olarak 4 bin ailenin, içinde 3 bin çeşit ürün bulunan modern bir marketten kendilerine verilen limitler dâhilinde tahsis edilen kredili kart sistemiyle alış veriş yapmalarına olanak sağladı.
Bulundukları mahallelerin sağlık, eğitim, kültür, sanat merkezi olarak dizayn edilen Semt Konaklarının sayısı 7. yılın sonunda 13’e ulaştı. Her yıl yaklaşık 8 bin kişinin eğitim gördüğü ve hizmet aldığı Semt Konakları mahallede yaşayan, genç-yaşlı, kadın, erkek her kesimin ortak buluşma ve kaynaşma mekânı fonksiyonu gördü.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2008 yılında hizmete açılan “Türabiba Kütüphanesi” kısa sürede 4.100 üye sayısına ulaştı. Hizmete başladığından bu yana 115 bin kişinin hizmet aldığı bir eğitim-kültür yuvası olarak hizmet vermeye devam ediyor. Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Merkezi ve İstanbul Şubesi tarafından örnek kütüphane seçildi ve “Halkla İlişkiler Alanında” en iyi kütüphane ödülünü aldı (2011).
Doğduğu ve büyüdüğü, İstanbul’un gözbebeği Beyoğlu’nda başarılı bir yönetim sergileyen Demircan, 29 Mart 2009 tarihli yerel seçimlerde yeniden aday gösterildi ve en yakın rakibinden %12 daha fazla oy alarak ikinci dönem Beyoğlu Belediye Başkanı oldu.
Belediye Başkanlığı’nın yanı sıra Bahçeşehir Üniversitesi’nde 4 yıldan bu yana “Liderlik” dersleri vermektedir. Yurt içinde ve yurt dışında Kentsel Dönüşüm Uygulamaları, Restorasyon Uygulamaları, Şehir Planlaması, Kamuda Bilişim Teknolojisi Uygulamaları gibi konularda pek çok konferansa konuşmacı olarak katıldı.
Sınırlarının içinde pek çok konsolosluk ve yabancı kültür merkezine ev sahipliği yapan Beyoğlu’nun konumuna uygun olarak dış ilişkiler alanına özel önem verdi. Bu çerçevede Beyoğlu Belediyesinin Euro Cities, UCLG (Birleşmiş Kentler ve Yerel yönetimler Teşkilatı-Üye), COPPEM (Avrupa-Akdeniz Bölgesel işbirliği Komitesi-Üye), ATO (Arab Town Organization-Gözlemci Üye) kuruluşlarına üye olmasını ve aktif görevler almasını sağladı.
Ahmet Misbah Demircan’ın özel hayatına dair bilgiler neler?
Ferda Hanımla 1996’da evlenen Ahmet Misbah Demircan; Zeynep,Rana ve Neva’nın babasıdır. Arapça ve İngilizce bilmektedir.
Ahmet Misbah Demircan hangi haberlere konu oldu?
Ahmet Misbah Demircan: 25 bin kaçak konutun tapu sorunu çözüldü! (Milliyet Gazetesi / Fehim Genç, 31 Ağustos 2013, Cumartesi)
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Beyoğlu ilçe sınırları içinde kalan Okmeydanı’nda 50 yıldır süren tapu sorununu çözme konusunda son aşamaya geldiklerini açıkladı. Demircan, Cemal Kamacı Tesisleri’nden kuş uçuşu Haliç’e kadar ve Piyalepaşa Bulvarı’ndan Hasköy Mezarlığı’na kadar olan bölgede 6 bin binada 25 bin konut ve işyerinin 50 yıldır tapusuz olduğunu söyledi. 70 - 80 bin kişinin yaşadığı bölgede tapu tahsis belgelerinin hazırlandığını, tapu dağıtım törenini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın programının uygun olması halinde, eylül ayında yapılmasının planlandığını ifade etti.
Padişahın arazisi
Tapusuz 6 bin bina ve 25 bin bağımsız bölümün bulunduğu semtteki arazinin Fatih Sultan Mehmet Vakfı’na ait olduğunu kaydeden Demircan, 1950’den sonra İstanbul’a göç edenlerin boş olan bu araziye yerleştiğini ve zamanla bölgenin konut ve işyerleriyle dolarak bugünkü haline dönüştüğünü anlattı.
Özal tapu verecekti
Okmeydanı’ndaki tapusuz ve dolayısıyla kaçak olan 25 bin konutla ilgili sorunu herkesin bildiğini, Turgut Özal’ın başbakan olduğu dönemde, Zeytinburnu’nda olduğu gibi Okmeydanı’ndaki konutlara da tapu vermek istediğini ancak Fatih Vakfı’nın “Burada hayratlar var” diyerek, bunu engellediğini söyledi.
Arazi takası yapıldı
Demircan, Başbakan Erdoğan’ın sorunu çözmek için harekete geçtiğini, Milli Emlak ile Fatih Vakfı arasında arazi takası yapılarak 1 milyon 650 bin metrekarelik arazide bulunan konutlara tapularını verme yolunun açıldığını ifade etti.
Önce plan, sonra satış
Bölgeyi 30 ada ve 6 mahallede birleştiren yeni bir imar planı hazırladıklarını belirten Demircan, “Bunu yapmasaydık şu anki yerleşime göre konutların üçte biri yeşil alan, yol ya da sosyal donatı alanlarında kalacaktı. 5000’lik ve 1000’lik planlarla yeni konut alanlarını belirledik, ondan sonra satış aşamasını başlattık” dedi.
12 bin liraya tapu
Demircan, Okmeydanı’ndaki 25 bin konuta arsa payı tapusu vereceklerini kaydederek, “Konut sahipleri ortalama 12 bin lira ödeyerek, evlerinin arsa payı tapusunu alacak. Vatandaş, 25 bin bağımsız bölüm için Milli Emlak’a toplam 300 milyon lira ödeyecek” dedi.
Tapudan sonra dönüşüm
Arsa tapuları dağıtıldıktan sonra, Okmeydanı’nda kentsel dönüşüme başlayacaklarını ifade eden Demircan, şöyle konuştu:
“Plan bütünlüğünün bozulmaması için burasının dönüşüm işini komple ihaleye çıkaracağız. Arsa tapularını alan vatandaşların dönüşüm esnasında kayba uğramaması ve müteahhitler açısından da cazip olması için emsali yükselttik. Ama Başbakan’ın uyarıları doğrultusunda emsali fazla vermedik, 2’ye yakın bir emsalle karar kıldık. 1 milyon 650 bin metrekarelik alan için yaklaşık 3 milyon metrekarelik bir yapı alanı oluşturduk. Böylece vatandaş cebinden 5 kuruş vermeden dönüşüm yaptırabilecek. Dönüşümün yapılacağı 1.5 yıllık sürede de vatandaşa 9 bin lira kira yardımı yapacağız. Dönüşümden sonra burası yeni haliyle de mahalle olacak, site olmayacak, sitelerdeki aidat sorunu burada yaşanmayacak.”
‘İstiklal de dönüşecek’
Tarlabaşı’ndaki dönüşüm çalışmaları nasıl gidiyor?
Bizim ilk dönüşüm çalışmamız Tarlabaşı’ydı. 2 bin kişi oturuyordu. 278 binayı tahliye ettik. Polis değil, zabıta bile gelmedi. Kimse mağdur olmadı. Maliklerine yerlerini verdik, kiracıları bile kira öder gibi daire sahibi yaptık.
Tarlabaşı ile İstiklal arasındaki bölümde dönüşüm olacak mı?
Tarlabaşı projesine İstiklal ile Tarlabaşı arasındaki kısım da dahil. Alt taraf bitmeden değerler oluşmadan gündeme almadık, 2014’ten sonra ele alacağız. Tarlabaşı yayalaştırılacak. Amacımız İstiklal’e gelenleri ara sokaklardan Dolapdere’ye kadar indirmek.
Turizmin gelişmesi için neler yapıyorsunuz? Yeni yatırımlar neler?
10 yılda yatak kapasitesi 5 binden 30 bine geldi. Bazıları, “Kendi kendine oldu” diyebilir. Aslında ortaya koyduğumuz projeler yatırımcıyı ikna ediyor. Büyük yatırımcılar sürekli geliyor. Emlak değerleri katlanarak büyüyor. Sadece Beyoğlu değil, her semt değerleniyor.
Kışla projesi ne aşamada?
Taksim Kışlası projesi devam edecek mi?
Kışla projesinde yapılacakları hükümetimiz ve büyükşehir kamuoyuna deklare ettiler. Konuyu tekrar görüşeceklerini, referanduma gideceklerini açıkladılar. Süreç devam edecektir.
Otopark ihtiyacını karşılamak için neler yapılıyor?
Şişhane’de çok büyük bir tane ve Tarlabaşı’nda yeraltında 7 katlı otopark yaptık.
Ahmet Demircan: Ek ödeme yapılmadan daireye daire verilecek! (Habertürk Gazetesi, 23 Ağustos 2013, Cuma)
Okmeydanı'nda vatandaşlarla bir araya gelen Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan "Eğer vatandaş isterse kentsel dönüşümde herkesin dairesine daire verilecek. Üstelik hiçbir ek ödeme yapılmayacak" dedi...
Kentsel dönüşümde ev sahipleri para ödemeyecek, kiracılar da ev sahibi olabilecek . Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Okmeydanı'nda kentsel dönüşüm için önemli açıklamalar yaptı. Vatandaşlarla bir araya gelen Demircan, "Eğer vatandaş isterse kentsel dönüşümde herkesin dairesine daire verilecek. Üstelik hiçbir ek ödeme yapılmayacak. Kiracılarsa uzun vadeli ucuz fiyata konut sahibi olacak.En az 15 yıl kiracı olarak oturanların uzun vadeli, kira öder gibi konut sahibi olmasını istiyoruz" dedi.
Ahmet Misbah Demircan ve Beyoğlu Belediyesi iletişim bilgileri nelerdir?
BEYOĞLU BELEDİYE BAŞKANLIĞI İLETİŞİM MERKEZİ
444 0 160
T.C İSTANBUL BEYOĞLU BELEDİYE BAŞKANLIĞI
Adres: Evliya Çelebi Mah. Meşrutiyet Cad. No:50 34430 Tepebaşı - Beyoğlu - İSTANBUL
EK HİZMET BİNASI
Adres: Tomtom Mah. İstiklal Caddesi No:217 Posta Kodu: 34433 Beyoğlu / İstanbul
Web Adresi: www.beyoglu.bel.tr