Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Ali Saraoğlu kimdir?

Kütahya Gediz Belediye Başkanı Ali Saraoğlu kimdir? Ali Saraoğlu, ne zamandan beri belediye başkanlığı görevinde?


Ali Saraoğlu, 1964 yılında Gediz'de doğdu. Babası Sarıağazade Apaydın Saraoğlu'dur.


İlk ve ortaöğretimi Gediz'de tamamladıktan sonra bir süre de 19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakultesi'ne devam etti. Daha sonra tıp alanına yöneldi ve 1989 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olarak önce Tokat Yazıtepe Sağlık Ocağı, Turhal Verem Savaş Dispanseri, Tavşanlı Tepecik Sağlık Ocağı ve Gediz Devlet Hastanesi'ne atandı.


1997 ile 2004 yılları arasında Gediz Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcılığı'nda bulunan Mehmed Ali Saraoğlu, bu arada çeşitli sivil toplum örgütlerinde de önemli görevler üstlendi.


Değişik zamanlarda gerçekleştiği gezilerle, Amerika ve Avrupa'daki pek çok ülkeyi görüp inceleme fırsatı da bulan Saraoğlu, 2004 yılında siyasete atıldı ve aynı yıl Adalet ve Kalkınma Partisi'nin adayı olarak girdiği yerel seçimleri kazanarak, belediye başkanı oldu.

Günümüzde kent tasarımları bir yerleşmeyi oluşturan mimari dokunun uyumlu düzenlenmesinin yanı sıra, orada yaşayan insanların toplumsal ve ekonomik ihtiyaçlarını karşılayacak gelişmeleri de kapsıyacak biçimde düzenlenmektedir.


Bu temel yaşamından hareketle “Gediz'i daha yaşanır ve daha çağdaş bir kent haline getirmek” vadiyle yola çıkan Mehmed Ali Saraoğlu “Kentsel Dönüşüm Programı” çerçevesinde hazırlanan bir dizi projeyi ardarda hayata geçirdi. 


Belediye hizmetlerinin daha hızlı ve daha sağlıklı yürütülebilmesi için, kurum içinde açık ofis uygulamasına geçilirken, kent bilgi sistemi de devreye dahil edildi ve 5.000.000 TL olan belediye bütçesi 2015 yılında 19.674.538 TL'ye çıkarıldı.


Gediz'in doğalgazla ısıtılması, yaya kaldırımları ve kent içi yollarının kilit parke ile kaplanması, akan trafiği rahatlatmak üzere yeni caddelerin açılması, kent içinden geçen dere yataklarının ıslahı, Dörtdeğirmen Köyü'ndeki yeraltı kaynağından sağlanan ilave suyun kent şebekesine verilmesi gibi ait yapı yatırımları gerçekleştirildi.


Evsel atıklar daha önce, kentin değişik noktalarında yerleştirilen 450 konteynırda toplandıktan sonra kent dışına çıkarılıyordu. Son derece sağlıksız olan bu yöntem terk edilerek “Saatli çöp toplama” uygulamasına geçildi. Bunun için de 4 adet hidrolik sıkıştırmalı çöp kamyonu ile bir adet yol süpürme aracı hizmete sokuldu.


Gediz'de son yıllarda kendini iyiden iyiye hissettirmeye başlayan konut sıkıntısı, Gediz Belediyesi ile Toplu Konut İdaresi'nin işbirliği ile çözüme kavuşturuldu. Dayınlar Mahallesi'nde 2006 ile 2008 yılları arasında inşa edilen 560 konut, hak sahiplerine dağıtılırken, 26 konut da arsa karşılığı olarak Gediz Belediyesi adına tescil edildi.


Belediyenin özkaynakları ile inşa edilen Gediz Plaza, Hoca Kemal Efendi ve Gaznferağa iş merkezleri ile 1 Eylül Oteli ve Park Çarşı (çok katlı otopark) birer çağdaş yapı örneği olarak kent panoramasındaki yerleri alırken, bu yolla ilçede baş gösteren işyeri sıkın-tısı da bir ölçüde giderilmiş oldu.

1997 yılında yatırım programına alınan Gediz Organize Sanayi Bölgesinin alt yapı çalışmaları 2005 yılında tamamlandı ve bölge, 2006 yılında hizmete hazır hale getirildi.


288577 m2'yi bulan sanayi parseli 14 girişimciye bedelsiz olarak tahsis edildi ve böylece GOSB’sindeki doluluk oranı %49'a ulaştı. Bu arada pazaryerinin bir bölümünün daha üstü kapatılırken, diğer bölümlerinde de yeni düzenlemelere gidildi.

                

1997 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Termal Turizm Merkezi ilan edilen Ilıca Kaplıcası'nın görsel ve işlevsel anlamda çağdaş bir yapıya kavuşturulması için bir yandan ileriye dönük bir proje hazırlanırken, bir yandan da önemli yatırımlara girişildi. Yörenin en gözde eğlence merkezlerinden biri olan Aqua Park, 2008 yılında hizmete girdi. Kaplıca alanında kullanım ömrünü tamamlayan kimi yapılar yıkılarak yerine, içinde sıcak su şelalesinin de yer aldığı doğa ile bütünleşen bir çevre düzenlenmesi gerçekleştirildi. Ayrıca Ilıca'nın soğuk su ihtiyacı yeni açılan bir kuyu ile giderildi.

               

Gediz Meslek Yüksekokulu'nun ek bina inşeatını üstlenen Gediz Belediyesi, ilçedeki diğer okulların kimi ihtiyaçlarını karşıladığı gibi, 18.000 m2'lik bir alanı da Anadolu Öğretmen Lisesi'ne tahsis etti. Gediz Belediyesi bu dönemde, tarihinde ilk kez yüksekokul öğrencilerine burs verdi. İlçenin tanıtımını amaçlayan broşürler hazırladı ve Tarhana Festivali'nin verimli ve kalıcı bir etkinliğe dönüşmesini sağladı.


Aqua Park, Hoca Kemal Efendi İş Merkezi, Gazanferağa İş Merkezi, Gediz Plaza, Katlı Otopark, Park Orman Kafeterya, Muhipler, Dayınlar ve Salur mahallelerinde inşa edilen kültür salonları, çocuk oyun alanları ve yaşam parkları Gediz'in sosyal yaşamında yerini alırken, önemli gün ve haftalarda da çeşitli etkinlikler düzenledi.


Mehmed Ali Saraoğlu, 2009 ve 2014 Yerel Seçimleri’ne de aynı partinin adayı olarak girdi ve üst üste 3. kez belediye başkanı oldu.


Bu dönemde, projeleri hazır olan Tahıl Pazarı, Canlı Hayvan Borsası ve Galericiler Sitesi gibi yatırımlar tamamlanırken Organize Sanayi Bölgesi Gelişimi, Adnan Menderes Kültür Parkı peyzaj çalışmaları, Ak Çarşı İş Merkezi ve Gedizli Mehmet Efendi İş Merkezi gibi önemli yatırımların yakın gelecekte tamamlanması beklenmektedir.