Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Altına dayalı kira sertifikası nedir?

Hükumetin başlattığı yeni uygulama olan altına dayalı kira sertifikası ile yastık altında bulunan ve 100 milyar dolar büyüklüğünde olduğu tahmin edilen altını ekonomiye kazandırmayı amaçlanıyor. Peki, altına dayalı kira sertifikası nedir?


Hükumetin başlattığı yeni uygulama olan altına dayalı kira sertifikası ile yastık altında bulunan ve 100 milyar dolar büyüklüğünde olduğu tahmin edilen altını ekonomiye kazandırmayı amaçlanıyor.


Altın tahvili, üzerinde ödenecek faiz yazılı borç senedi mahiyetinde olup, altınla ödeme yaparak karşılığında tahvil alan şahıs, belli süreler geçtikçe belli faiz alacak ve itfa zamanında da tahvilin üzerinde yazan miktar kadar altını geri alacak. Peki, altına dayalı kira sertifikası nedir?


Altına dayalı kira sertifikasında ise, altını olan kimseler devletten bu altın karşılığında bir taşınmazı belli bir süre sonra devlete geri satmak şartıyla satın alıp, onu tekrar devlete kiraya veriyor. Böylece devlet sertifika sahibine kira ödemiş oluyor.


Altına dayalı kira sertifikası için başvurular bugün başladı, başvurular 6 Ekim akşamına kadar devam edecek. Başvurular Ziraat Bankası aracılığı ile alınacak.


Yalnız, 22 ve 24 ayar Cumhuriyet ziynet ve sikke altınlar, darphane altınları, külçe altınlar ve 22 ayar bilezik, kolye gibi takılar kabul edilebilecek. Buna karşın üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan herhangi bir altın (takı) ile Reşat Altınlar kabul edilmeyecek. Bankaların altın mevduat hesaplarında kaydı bulunan altınlar için de başvuru yapılamayacak.


Altına dayalı kira sertifikası adımları


1.) Altınlarla Ziraat Bankasına başvurulması.

2.) Bankaya verilen altınların ekspertizinin yapılması.

3.) Değerleri tespit edilen altının karşılığında sertifika veya tahvil verilmesi

4.) Vade süresince vatandaşın altın cinsinden bir getiri kazanması. (Yatırımcısına her 6 ayda bir altın fiyatına endeksli yüzde 1.20, yıllık yüzde 2.40 oranında getiri)

5.) Tahvilin istenilen zamanda tekrar altına dönüştürülebilmesi.

6.) Ara dönemde de ek getiri sağlanması.




Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com