Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Anadolufeneri - Beykoz – İstanbul

İstanbul’un Beykoz İlçesi’nin köyüdür. Anadolufeneri Köyü, Avrupa yakasındaki Rumelifeneri’nin tam karşısındadır. Köye adını veren Anadolu Feneri, 1834 yılında Fransızlar tarafından inşa edilmiştir.



Anadolufeneri - Beykoz – İstanbul

Anadolufeneri Köyü, Beykoz, İstanbul



Anadolufeneri nerededir?


İstanbul Boğazı’nın Karadeniz’e açılan kısmında Çakaltepe ve Kabakoz koylarının arasında bulunan küçük bir yarımada üzerinde kurulmuştur.


Anadolufeneri, İstanbul Boğazı'nın kuzeyinde, Beykoz ilçesine bağlı bir balıkçı köyüdür. Rumelifeneri ile karşılıklı olarak, Karadeniz ile Boğaz'ı birbirinden ayıran hattı oluştururlar.


Kuzeyinde Karadeniz, doğusunda Riva, güneyinde Kaynarca ve batısında Poyrazköy bulunur. 


Anadolu Feneri Köyü’nün nüfusu 580’dir.


Deniz fenerinin ne zaman yapıldığına dair net bilgi mevcut değildir. 1755 yılında bölgede ahşap bir deniz feneri bulunduğundan bahseden kayıtlar vardır. Ancak bu fenerin günümüzdeki halinin 1834’te yapıldığı kabul edilmektedir. Köy, deniz feneri görevlileri ve zamanla buraya yerleşen aileler tarafından kurulmuştur.



Anadolu Feneri neden inşa edildi?


Anadolu Feneri, İstanbul'un Asya yakasında İstanbul Boğazı'nın Karadeniz'le birleştiği kuzey ucunda Yon (Hrom) Burnu üzerinde bulunan deniz feneridir. Karşısındaki Rumeli Feneri'nden 2 deniz mili uzaktadır. Fenerin bulunduğu köy de aynı isimle (Anadolufeneri) adlandırılır.



Anadolufeneri - Beykoz – İstanbul




Anadolu Feneri, sabit silindir kristalinin içindeki 1000 watlık ampul, kristalin çevresinde elektrik motoruyla dönen bir paravan sayesinde yanıp sönüyor, elektrik kesintilerinde bütangaz ile desteklenir. İlk günkü gibi korunan ve açık havalarda 16 deniz mili açıklığı görebilen fener, İstanbul'un Karadeniz'e açılan kapılarından birinde Karadeniz'den gelip Boğaz'a girecek gemilere rehberlik eder.


Bulunduğu köye de adını veren fener 1834 yılında kurulmuştur. Kırım savaşı sırasında Fransız ve İngiliz gemilerinin Boğaz'ın ve Karadeniz'in girişlerini görebilmeleri için yapılmasına karar verilen fener 15 Mayıs 1856'de Fransızlar tarafından karşı sahildeki fenerle beraber kule kısmı yapılarak işletilmeye başlandı. 1933'de Fransızlara verilen 100 senelik işletme imtiyazı iptal edildi ve tamamen Türklere geçti.


Beyaz taştan yapılmış fenerin boyu 20 metredir. Yanlızca Beykoz'a dönük yüzünün dar kısmı karanlıkta kalır. Anadolu feneri orijinal halini koruyan nadir fenerlerden biri. Bir tek fenerin kristalini döndüren motor ve ampul sonradan eklenmiş. Denizden 75 m yükseklikteki fener, saniyede bir beyaz ışık veriyor, 18 saniye bekliyor.



Anadolufeneri Köyü’ne ulaşım nasıl sağlanır? 


Anadolufeneri’ne özel araçla Beykoz ve Poyrazköy’den karayolu ile gelindiği gibi İETT’nin Anadolufeneri – Halayıkdere – Kavacık seferini yapan 15D hatlı otobüsüyle de gelinebilir. 



Anadolufeneri Köyü sakinleri geçimini nasıl sağlamaktadır? 


Köyde yaşamını sürdüren nüfusun bir kısmı Kafkasya’dan göç edenler, kalan kısmı da Girit’ten asker olarak gelip yerleşenlerden oluşmaktadır. Geçimini balıkçılıkla sağlayan köyde zaman zaman sebzecilik ve süt hayvancılığı da yapılmaktadır. Özellikle yaz aylarında oldukça yoğun bir ziyaretçi kitlesini ağırlayan Anadolufeneri Köyü, doğal güzellikleri ve balık restaurantlarında pişirilen birbirinden leziz deniz ürünleriyle dikkat çekmektedir.

 

Anadolufeneri Köyü, Merkez Mahalle ve Halayıkdere Mahallesi olmak üzere iki mahalleden oluşmaktadır. Nüfus ve bina sayıları her iki mahalle arasında eşit dağılmıştır. İlçe merkezine uzaklığı 15 kilometredir. Anadolufeneri Köyü’nde Sultan II. Mahmut zamanından (1824) kalma tarihi bir çeşme bulunmaktadır. 1823-1824 tarihlerinde dönemin Osmanlı Sultanı II. Mahmut tarafından yaptırılan çeşmenin suyu beş kilometre uzaklıktaki Mecitdere Suyu’ndan gelmektedir.  


Özellikle yaz aylarında İstanbul’un farklı ilçelerinden buraya yoğun bir ziyaretçi kitlesi gelmektedir. Bu ziyaretçilerin köy ekonomisine yaptığı katkı azımsanmayacak boyuttadır. Kış aylarında ise bölge oldukça sakin ve soğuktur. Köy sınırları içerisinde sınırlı sayıda da olsa keçi beslenmektedir. Köyde, fasulye, kavun, karpuz ve balkabağı yetiştirilmektedir. Yetiştirilen sebze ve meyveler İstanbul’un farklı bölgelerinde satılmaktadır. Öte yandan köyde çiftlik ve meralar da bulunmaktadır. 



Anadolufeneri’ndeki tarihi eserler hangileridir?

 

Anadolufeneri Köyü’nde 1880 yılında II. Abdülhamit tarafından yaptırılan “Hamid-i Evvel Camii” bulunmaktadır. Cami, Beylerbeyi ve Emirgan’da bulunan Hamid-i Evvel Camii ile aynı ismi taşımaktadır. Ayrıca Halayıkdere Mahallesi’nde 1996 yılında Mustafa Sözer adına yaptırılan bir cami daha mevcuttur.

 

Bizans Dönemi’ne ait tarihi Yoros Kalesi de Anadolufeneri’nin önemli tarihi miraslarındandır. Daha sonra Cenevizlilerin eline geçen kale Yıldırım Beyazıt Dönemi’nde Osmanlı mülkü olmuştur. Türklere geçen kalenin II. Mahmut tarafından tamir edildiği bilgiler arasındadır. Kale, günümüzde de rahatlıkla gezilebilmektedir.



Anadolufeneri’nin posta kodu kaçtır? 


Anadolufeneri köyü’nün posta kodu şöyledir; 34829

  

Anadolufeneri Köyü Muhtarlığı iletişim bilgileri nelerdir?


Muhtar: Hasan Ata

Adres: Anadolufeneri Köyü, Beykoz, İstanbul

Tel: +90 216 413 10 28