Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Apartman ve sitelerde risk değerlendirmesi rehberi!

Risk değerlendirme çalışması yapması gereken yerler arasında apartman, bina ve siteler de yer alıyor. İşte apartman ve sitelerde risk değerlendirmesi rehberi..



Apartman/bina/sitelerde 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile 29/12/2012 tarihli ve 28512 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği uyarınca risk değerlendirmesinin gerçekleştirilmesi sürecinde yol göstermek amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlandı.


Risk değerlendirmesi; apartman, bina ve sitelerde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan faktörlerin ortadan kaldırılması için yapılması gerekli çalışmaları kapsıyor.


Risk değerlendirme çalışması yapması gereken yerler arasında apartman, bina ve siteler de yer alıyor. Burada yapılacak çalışmalar ise Apartman ve sitelerde risk değerlendirmesi rehberinde açıklanıyor.


Apartman, bina ve siteler için risk değerlendirme listesinin doldurularak yönetimde bulundurulması, belirli aralıklarla güncellenmesi ve bu değerlendirme sonucunda alınması öngörülen tedbirlerin yerine getirilmesi gerekiyor.


Risk değerlendirmesi çalışmalarının bir ekip tarafından da yürütülebiliyor. İhtiyaç duyulduğunda bu ekibe destek olmak üzere dışarıdaki kişi ve kuruluşlardan da hizmet alınabiliyor.


Öncelikle apartman, bina veya sitenin İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğine göre yer aldığı tehlike sınıfı belirlenmesi gerekiyor.


Yapılmış olan risk değerlendirmesi; tehlike sınıfa göre çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli işyerlerinde sırasıyla en geç iki, dört ve altı yılda bir yenilenir.


Ayrıca; Risk değerlendirmesi raporunun apartman, bina veya sitede herhangi bir değişiklik olması (örneğin yapıya ek bölümlerin eklenmesi, sonradan asansör yapılması vb gibi..) durumunda bu sürelere bakılmaksızın yenilenmesi gerekiyor



Apartman ve sitelerde risk değerlendirmesi rehberi için tıklayınız.





Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com