Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Apartmanda alınan kararlara muhalefet şerhi koyulabilir mi?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen apartmanda alınan kararlara muhalefet şerhi ile ilgili soruyu yanıtladı..


Bağımsız bölümümün bulunduğu binada yönetici yolsuzluklar yapmaktadır. Bunlar nedeni ile açtığım bir davada hakim aleyhime karar vermiştir. Ancak toplantıda muhalefet şerhi koyacakken yönetici engellemiş hatta yumruklaşma olmuştur. Bu nedenle açılan ceza davasında yönetici suçlu bulunup ceza tayin olunmuştur. Bir yazınızda yönetim planında hüküm bulunması gerektiği görüşündeydiniz. Nerede dava açmalıyım? ● M.V.

 

Aynı bina içinde oturan komşular arasında bu gibi davranışların bulunması çok üzücü. Neticede bir bina yönetilecek, yönetim için de hem ilgili yasada hem de binanın yönetim planında gerekli bilgiler bulunuyor. Bunlar varken yumruklaşmak niye?

 

Bir bağımsız bölüm maliki, alınan kararları kayıtsız şartsız imzalayacak diye bir kural yok. Alınan kararlara her isteyen muhalefet şerhi koyar. Aksi durumda açacağı bir dava var ise bu engellenmiş olur. Zira bir kat maliki kabul ettiği ve altını imzaladığı bir karar aleyhine sonradan iptal davası açamaz.

 

Dava açabilmesi için muhalif olduğu hususunu kararın altına yazması gerekir. Dolayısı ile muhalefet şerhi önemlidir. Bunun yazılmasının yumruklaşarak önlenmesi ve bu hususun ceza mahkemesinde kabulü durumunda okuyucumun açacağı davaya bakılması gerekir, zira kararın altında muhalefet şerhinin bulunmayışı, yasa dışı engelleme sureti ile olmuştur ve artık muhalif olduğu bellidir.

 

Kat mülkiyeti ile ilgili tüm davalar, bulunulan yerin sulh hukuk mahkemesinde görülür. Sadece okuyucumun anlattığı husus değil, kat mülkiyetini ilgilendiren tüm davalara sulh hukuk mahkemeleri bakar.