Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Arsaya aile konutu şerhi konulur mu?

Aile konutu şerhi, en kısa tabiriyle ailenin oturduğu mesken olarak ifade ediliyor. Peki, arsaya aile konutu şerhi konulur mu?


Aile konutu şerhi, en kısa tabiriyle ailenin oturduğu mesken olarak ifade ediliyor. Malik olmayan eş tapuya aile konutu şerhi koyarak, malik eşin tasarruf hakkı üzerinde söz sahibi olmuş oluyor.


Böylece malik eş, malik olmayan eşten izin almadan aile konutunu satamıyor, bir başkasına devredemiyor.


Aile konutu şerhinin tapuya konulabilmesi için malik olmayan eş tapu dairesine müracaat edebiliyor. Peki, konut arsa tapuluysa ne olur?


Arsa tapulu eve aile konutu şerhi..


Yargıtay 2. HD. 03/05/2005 T. 2005/4553 E., 2005/7237 K. gereğince;

 

"Yapılan keşifte, taşınmaz tapu sicilinde "arsa" olarak kayıtlı olmakla birlikte zeminde dubleks bir konutun mevcut olduğu, bu evde davacı ve çocuklarının kaldığı, taraflar birlikte yaşarlarken bu evde oturuyor oldukları, davalının üç yıldır ayrı yaşadığı, konutun aile konutu olduğu belirlenmiştir.


Taşınmaz üzerinde eylemli olarak binanın mevcut olduğu belirlendiğine ve bu binanın aile konutu olarak kullanıldığı tespit edildiğine göre, tapuda cinsinin "arsa" olarak gösterilmiş olması, Türk Medeni Kanununun 194/3. maddesi anlamında aile konurtu şerhi verilmesine engel değildir." şeklinde hüküm kurulmuştur. Buna göre arsa tapulu konutlar üzerinde de aile konutu şerhi konulabiliyor.


Arsaya aile konutu şerhi..


Aile konutu şerhi, yalnız ailenin ikamet ettiği konuta koyuluyor. İkinci bir konuta ya da bir arsa ya da arazinin tapusu üzerine bu şerh konulamıyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com