Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Atatürk Havalimanı'na yapılacak hastane emlak piyasasını etkileyecek mi?

Atatürk Havalimanı arazisine yapılan sahra hastenesinin havalimanı çevresindeki ilçelerde emlak piyasasını etkileyeceği tahmin ediliyor. Peki emlak piyasası nasıl etkilenecek? Emlakçılar konuyla ilgili ne düşünüyor?


İstanbul Havalimanı’nın açılması ile birlikte kapatılan Atatürk Havalimanı koronavirüsü salgını ile mücadele kapsamında bin yataklı hastaneye çeviriliyor. Pistlerin kırılarak hastaneye çevrilmesinden sonra Atatürk Havalimanı arazisi, havalimanı niteliğini kaybettiği için Milli Emlak Müdürlüğü’ne devredilmişti. Milli Emlak Müdürlüğü de sağlık turizmleri tesisleri yapılmak üzere arazinin Sağlık Bakanlığı’na tahsis edildiğini duyurdu.

Sözcü'den Damla Güler'in haberine göre; Atatürk Havalimanı arazisine yapılan salgın hastenesinin havalimanı çevresindeki ilçelerde emlak piyasasını etkileyeceği tahmin ediliyor. Havalimanı bölgesi olması sebebiyle çevredeki binalarda 4-5 kat sınırı bulunuyordu.

Emlakçılar salgın hastanesinden dolayı bölgede emlak fiyatlarında artış yaşanıp yaşanmayacağı konusunda ikiye ayrı görüşe sahip. Havalimanının bölgeden kaldırılmasından sonra daha yüksek katlı yapılara izin çıkması için bölgede köklü bir imar değişikliği olabilir. Bakırköy, Yeşilköy, Florya ve Sefaköy’de uçuş emniyeti açısından 4-5 kattan fazla binaya izin yok.

Yapılan bu değişikliğin en çok emlak sektörünü etkileyeceği öngörülüyor. Atatürk Havalimanı çevresindeki Bakırköy, Yeşilköy, Florya ve Sefaköy’de uçuş emniyeti açısından binalarda kat sınırı vardı. Fakat şimdi havalimanı statüsünden çıktığı için yüksek yapılanmanın önünde engel olmayacak. Peki bu durum havalimanı çevresindek emlak piyasasını nasıl etkileyecek?

“ETKİLERİ EYLÜL EKİM GİBİ GÖRECEĞİZ”

Emlak Uzmanı Nilüfer Kas, yüksek katlı binalar için imar planının belediyeden kolay kolay geçmeyeceğine dikkat çekerek, “Bu bölgelerde zaten yatay mimaride devam etmemiz lazım. Önümüzde beklenen bir İstanbul depremi var. Kaldı ki dikey yapılaşmanın bir işe yaramadığını insanlar bu pandemi sürecinde gördü. Yüksek katlı binalar insanları eve hapsediyor. İnsanlar artık geniş balkonlu ya da bahçeli evler arıyor” dedi.  Bahsedilen sağlık turizminin bölgede emlak fiyatlarını artıracağını söyleyen Kas, “İnsanlar şu an izole durumda, mutlaka bir artış olacak etkileri dalga dalga gelecek. Ama bunun neticesini görmek için henüz erken, biz bunun neticesini Eylül, Ekim ayları gibi göreceğiz” diye konuştu.

“ARTIŞ YOK DÜŞÜŞ VAR”

Bakırköy’de 25 yıllık emlakçı olan Mine Çelebi ise, sağlık turizminin kiralarda artış yapmayacağını belirterek, “Eskiden evleri daha çok pilotlar, hostesler tutuyordu. Havalimanı gidince evler boş kaldı. Corona virüs pandemisi yüzünden de şu an zaten kimse ev bakmıyor. Kiracı bulmak çok zor. Kiralar da bir tık düşmüş durumda” dedi. Bakırköy’de fiyatların zaten çok yüksek olduğunu belirten Çelebi, “Atatürk Havalimanı yerine yapılacak herhangi bir sağlık turizminin kiraları arttıracağını düşünmüyorum. Aksine düşebilir” değerlendirmelerinde bulundu.

İMAR DEĞİŞİKLİĞİNİ KİM YAPABİLİR?

Bina yüksekliklerine ilişkin imar planı değişiklikleri ilçe belediyeleri ve büyükşehir belediyeleri tarafından yapılıyor. Ancak yerel yönetimler dışında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da imar planı yapma yetkisi bulunuyor. İstanbul'da son yıllarda birçok imar planı, belediyeler devre dışı bırakılarak bakanlık tarafından yapılıyor. Atatürk Havalimanı ve çevresinde yapılacak yeni imar düzenlemelerinin de yapılırsa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılabileceği düşünülüyor.



Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı