İstanbul’un Avrupa yakasındaki Cankurtaran sahili ile Anadolu yakasındaki Haydarpaşa arasına inşa edilecek tünel. Başbakan tarafından ‘Marmaray’ın kardeşi’ olarak nitelenen tünel sadece otomobil ve minibüslere açık olacak. Resmi adı İstanbul Boğazı Karayolu Geçiş Projesi olan Avrasya tünelinin temeli 2011’de atıldı, 2015’te tamamlanması planlanıyor.
Avrasya Tüneli
Avrasya Tüneli projesi nedir?
İstanbul’da Asya ile Avrupa arasında boğazın altından demiryolu ulaşımı sağlayan Marmaray’ın kardeşi; iki kıtayı birbirine karayoluyla bağlayacak projedir.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Marmaray’ın açılış töreninde “Marmaray’a kardeş kazandıracağız” sözüyle
işaret ettiği Avrasya Tünel Projesi’nin temeli 26 Şubat 2011’de atıldı.
İstanbul’un iki yakasını bu kez karayoluyla birbirine bağlacak tünel, Marmaray’ın yaklaşık 2 kilometre güneyinden geçecek. Yap-işlet-devret modeliyle inşa edilen tünelin projelendirilmesi, inşaası ve yaklaşık 26 yıllık işletmesi Türk-Kore ortak girişimi Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. tarafından yapılacak.
Avrasya Tüneli’nin künye bilgileri nelerdir?
- Tünelin Boğaz geçişi 5,4 km olacak.
- İki yaka 106 metre derinde birleştirilecek.
- Tünelin maliyeti 1,1 milyar dolar.
- Projenin toplam uzunluğu 14,6 km olacak.
- Tüp geçidin çapı 14,5 metre olacak.
Avrasya Tüneli’nin İstanbul trafiğine katkısı ne olacak?
Cankurtaran sahili ile Haydarpaşa arasında inşa edilecek ‘İstanbul Boğazı Karayolu Geçiş Projesi’nin tamamlanmasıyla Kazlıçeşme ile Göztepe arasında 100 dakikaya varan seyahat süresi 15 dakikaya kadar inecek.
Avrasya Tüneli, İstanbul Boğazı’nda suyun içinde mi olacak, altında mı?
İstanbul Boğazı’nın altından Avrupa ve Asya yakasını karayoluyla bağlayacak projede deniz tabanının altından geçecek tünel 5,4 kilometre uzunluğunda olacak. Güzergahın tamamı ise 14,6 kilometre. Karayolu tüneline ek olarak tünele ulaşacak mevcut yollar da genişletilecek. Boğaz’ı geçen mevcut iki köprüyle bağlantılı olarak planlanan tünel olumsuz hava koşullarından etkilenmeyecek şekilde tasarlandı.
Avrasya Tüneli kaça mal olacak?
Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerindeki trafiği hafifletmeyi hedefleyen proje, biri geliş, diğeri gidiş olmak üzere iki katlı karayolu şeklinde inşa edilecek. Tünel, Boğaz zeminindeki kayalara tünel açma makinesi aracılığıyla inşa edilecek. Zemin özel tasarlanan makinelerle kazılıyor ve günlük ilerleme hızı 8-10 metre. Deniz tabanının altına inşa edilecek 5,4 km uzunluğundaki tünelin maliyetiyse 1.1 milyar dolar.
Avrasya Tüneli’nden geçecek otomobil ve minibüsler ne kadar ücret ödeyecek?
Kamyon, otobüs ve motorsiklet gibi iki tekerlekli araç trafiğine kapalı olacak tünelden yalnızca otomobil ve minibüsler geçiş yapabilecek. Tünelden geçişin 4 dolar + KDV olması planlanıyor.
Boğaz’a tünel fikri ne zaman doğdu?
İstanbul Boğazı’nı tünelle geçme fikri ilk kez 19. yüzyılda ortaya atıldı. Ancak dönemin siyasi ve teknik koşulları nedeniyle sadece fikir aşamasında kaldı. 20. yüzyıl boyunca, dünyanın çeşitli bölgelerinde İstanbul Boğazı’na benzer nitelikler taşıyan noktalarda çok sayıda karayolu tüneli inşa edildi. 1997’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına hazırlanan Ulaşım Master Plan’ı bulgularına göre “yeni Boğaz geçişi” için 2003’te bir ön fizibilite çalışması yapıldı. Fizibilite sonuçları, bir karayolu tünelinin ‘fizibilitesi en yüksek çözüm’ olarak tünel tavsiye edildi.
Milliyet Gazetesi’nden Arif Balkan’ın haberine göre; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, 2005 yılında
Nippon Koei Co. Ltd. şirketine yeni tünel geçişinin güzergah seçeneklerini inceleyen bir fizibilite çalışması yaptırdı. Mevcut iki köprü de dikkate alınarak planlanan tünelin konumunun Boğaz geçişlerinde sağladığı eşit dağılım, tünel uzunluğunun kısa olması sonucunda en düşük yatırım maliyeti ve inşaat şantiyelerinin ve işletme tesislerinin (gişeler, işletme binası) kurulması için yeterli alanın mevcut olması projenin mevcut güzergahını belirleyen kriterler arasında öne çıkıyor.
Dünyanın en uzun tünelleri hangileri?
- Brooklyn-Battery Tüneli, New York(1950) Uzunluk: 2 bin 779 metre
- Holland Tüneli, New York(1927) Uzunluk: 2 bin 608 metre
- Queens-Midtown Tüneli, New York(1940) Uzunluk: 1955 metre
- Lincoln Tüneli, New York(1957) Uzunluk : 28 kilometre
- SMART Tüneli, Kuala Lumpur(2007) Uzunluk: 9 bin 700 metre
- Seikan Tüneli, Japonya(1988) Uzunluk: 54 kilometre
- Manş tüneli; İngiltere - Fransa Uzunluk: 51 kilometre.