Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Ayasofya Stadı – AEK – Atina

Yunanistan’ın AEK futbol takımının yeni stad projesidir. 33 bin kişilik Ayasofya Stadı’nın 2016’da biteceği ve 65 milyon Euro’ya mal olacağı açıklandı. İstanbul’daki Fener Rum Patriği Bartholomeos’un mesajına göre Patriklik 50 bin euro bağışta bulunacak. Ayasofya Stadı, Bizans surları şeklinde olacak ve bu sloganla anılacak; “Surlar bir daha asla düşmeyecek”.



Ayasofya Stadı – AEK – Atina

Aya Sofia Stadyumu



Ayasofya Stadı projesi nedir? 


Yunanistan’ın başkenti Atina’da kurulan futbol kulübü AEK’nın (Athlitiki Enosis Konstaninoupoleos) yeni stad projesidir. Bizans surları şeklinde inşa edilecek duvarlara sahip olacak Ayasofya Stadı, 33 bin kişilik olacak, 2016’da bitecek ve 65 milyon Euro’ya mal olacak. 



Ayasofya Stadı – AEK – Atina

Ayasofya Stadı’nda stadın isminden başka tanıdık isimler neler olacak?


Stad 30 kapılı olacak ama kapılarının numarası olmayacak onun yerine Anadolu’daki yaşayan veya antik Bizans şehir isimleri olacak. Efesos (Efes) Trapezounda (Trabzon) Aivali (Ayvalık) Prousas (Bursa) Nikomideias (İzmit).



Ayasofya Stadı – AEK – Atina


Ayasofya Stadı için kim ne kadar bağış yaptı?


Krize rağmen Atina Valiliği 20 milyon euro hibe kredi veriyor. Kulüp Başkanı Dimitris Melisanidis cebinden 10 milyon euro koyuyor. Tören sırasında Fener Rum Patriği Bartholomeos mesaj gönderdi, Patriklik 50 bin euro bağışta bulunacakmış.



Ayasofya Stadı – AEK – Atina


AEK ile İstanbulspor arasındaki benzerlikler nelerdir?


Vatan Gazetesi’nden Mutlu Tönbekici’nin 08 Kasım 2013 tarihli yazısına göre; AEK futbol takımı; İstanbul ve Anadolu’dan gelen Rumların 1924 yılında Atina’da kurdukları bir kulüp. AEK’in açılımı da zaten “İstanbul Spor Kulübü”. (Athlitiki Enosis Konstaninoupoleos). Kulübün bayrağı Bizans bayrağı ile aynı: Sarı üzerine çift başlı siyah bir kartal. Renkleri de aynı şekilde sarı siyah. (Tesadüfe bakın ki İstanbulspor’un da öyledir) 



Ayasofya Stadı – AEK – Atina



AEK’nın stad ihtiyacı nereden doğdu?


Stadyumları ise Nea Filadelfeia yani “Yeni Filadelfiya” semtinde idi. Bu Filadelfiya Amerika’daki değil Türkiye’deki Filadelfiya’dan ötürü. Manisa Alaşehir’de eski bir antik şehir. Bizans’ın son dönemine kadar önemini yitirmemiş bir şehir ve kale. Stad için “idi” diyorum çünkü depremden zarar gördü, eski ve yetersiz diye 2003 yılında yıkıldı. Ve o gündür bugündür yenisi de bir türlü yapılamadı. Takım, maçlarını Olimpiyat Stadında yapıyordu. 


Karanlık günler, efsane takımlar için elbette ki sonsuza dek sürmez. Sonunda zengin bir Pontuslu, yani atalarının kökeni Doğu Karadeniz olan bir işadamı kulübün başkanı oldu ve takımını hem borçlarından hem 3. Ligden kurtarmak için kollarını sıvadı. 



Ayasofya Stadı – AEK – Atina



Aya Sofia Stadı nasıl olacak?


Bol bol İstanbul görüntülerinin, İstanbul şarkılarının (“İstanbul’a giden bir daha unutmaz” Stelios Kazancidis) kullanıldığı tanıtım filminden öğrendiklerimiz şunlar:


Stadın şekli İstanbul surları gibi olacak. Elbette modern, stilize bir şekilde.


Slogan da şu olacak: “Surlar bir daha asla düşmeyecek”


Ayasofya Stadı – AEK – Atina