Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Bakkal tavan

Döşeme krişlerinin alttan görünecek şekilde açıkta kaldığı ahşap tavan türüne bakkal tavan denir.



Bakkal tavan nedir?


Yapımı en basit olan tavan uygulamalarından biridir. Tavan tahtaları, katlı ahşap binalarda kat aralarında ve çatı altlarında tavan taşıyıcı kirişlerin üst kısmından çakılır. Alttan bakıldığı zaman taşıyıcı kirişler görünür. Bir başka deyişle katlı binalarda ikinci katın tabanı aynı zaman da alt katın tavanını oluşturmaktadır.


Bakkal tavan adını nereden alır?


Bu tavan türü adını; eski dönemlerde bakkalların tavanlarında fare ve benzeri haşerelerin yuvalanmasını engellemek için yapıldığından almaktadır. 


Bakkal tavan nasıl yapılır?


1.Kirişlerin görünmemesi, ses ve ısı geçirgenliği olmaması için alt kısımları tahta veya muhtelif cins levhalarla kaplanır.

2.Ses ve ısı izolasyonunu sağlamak amacıyla kirişler arasına yaklaşık olarak 7 cm. kalınlığında bir kum ve cüruf tabakası serilir.

3.Döşeme kirişleri altına bağdadi duvarlarda olduğu gibi dar aralıkla çıtalar çakılır ve üzerine vurulacak sıvanın iyi tutması için rabis teli adı verilen ince delikli bir tel gerilir. 

4.Ses ve ısı izolasyonunu arttırmak maksadıyla döşeme kirişlerinin yan yüzlerine 5/5 cm. ebadında kadronlar çakılarak kapak tahtalarıyla bölmeler meydana getirilir.


Bakkal tavan uygulaması şöyledir:


Bakkal tavan