Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Belgrad Ormanı

İstanbul'un akciğeri ve nefes alma alanıdır. Yapılaşmaya kurban olacak diye, gözümüz gibi sakınmamız gereken doğal varlığımızdır.


Belgrad Ormanı


Belgrad Ormanı nerededir?


Belgrad Ormanı, Sarıyer ve Eyüp ilçeleri arasındadır. İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü'nün görev alanı içinde kalmaktadır. Orman içinde kalan mesire yerleri ise Bahçeköy Orman İşletme Müdürlüğü'nün görev alanı içindedir.  Belgrad Ormanı; Çayırbaşı'na 5, Büyükdere'ye 6, Taksim'e ise yaklaşık 20 kilometre mesafededir. 


Belgrad Ormanı’nın özellikleri nedir?


Belgrad Ormanı; İstanbul Avrupa Yakasındadır. Doğal oluşumlu ormanlık alandır. Doğusunda İstanbul Boğazı, kuzeyinde ise Karadeniz doğal sınırlarıdır. Adını Belgrad Köyü’nden almaktadır. Belgrad Ormanı, Orta Avrupa ve Akdeniz iklimleri arasında geçiş özelliği göstermektedir.


Bitki örtüsü olarak iklim geçişleri sebebi ile birçok farklı bitki aynı anda yaşamaktadır. Ayrıca kışın yapraklarını döken ağaç ve çalılar da Belgrad Ormanı içinde bulunmaktadır. İstanbul’a en yakın mesire alanlarındandır.


Belgrad Ormanı içinde yapı itibari ile 7 adet Osmanlı Dönemi’nden kalma bent vardır. Orman,  1956 yılında bir mesire ve piknik alanı olarak düzenlenerek halka açıldı. 


Belgrad Ormanı’na ulaşım nasıl sağlanmaktadır?


Bahçeköy-Kilyos ve Gümüşdere-Ayazma yolları üzerinden, Çayırbaşı-Bahçeköy ve Fatih Ormanı-Bahçeköy yollarından ulaşım sağlamak mümkündür. Ayrıca;  Alibeyköy-Kemerburgaz-Terkos ile Kemerburgaz-Bahçeköy ve Kemerburgaz-Kurtkemeri bağlantıları ile Belgrad Ormanı’na gidilebilir.


Belgrad Ormanı


Belgrad Ormanı’nın tarihinde neler yer alıyor?


İstanbul’un en önemli içme suyu kaynaklarının bulunduğu Belgrad Ormanı, 16. Yy’da önem kazanmaya başladı.  

Kanuni Sultan Süleyman, Belgrad Seferi'nden dönerken Sırp savaş tutsaklarını, Belgrad Ormanı içinde bulunan Ayvat Köyü'ne yerleştirdi. Belgrad askerlerinin köye yerleşmesi sonucu zamanla adı Belgrad oldu. Belgrad Ormanı adını buradan aldı. 


1554 yılında Kanuni’nin emri ile Mimar Sinan’a; Belgrad Ormanları içinde yer alan içme suyu kaynaklarını onarması görevi verildi. 18.yy sonlarına doğru İstanbul’un nüfusuna yetişemeyen içme suyu kaynakları, zamanla devre dışı bırakıldı. Belgrad Ormanı’nda yer alan tüm bentler, 1839 yılında bakım ve onarımdan geçti. 


Belgrad Ormanı’nda dikkat çeken detaylardan biri de; devlet tarafından 1826 yılında ormanda çıkarılan yangın oldu. Bu yangının çıkarılma amacı ise Yeniçerilerin Belgrad Ormanı’nda bulunması. Yeniçerileri yıldıramayan devlet, ormanı ateşe vererek taarruzda bulunmuş oldu. 


1822 yılında hazırlanan İstanbul haritasında, Belgrad Ormanının yüzölçümü 13 bin hektar olarak belirtilmiştir. 1840'larda 12 bin hektara, 1870'lerde ise 7 bin 500 hektara inmiştir. 


Belgrad Ormanı’nın arazi yapısı nasıldır?


En yüksek tepesi: 230 metre 

En alçak tepesi: 40 metre


Engebeli arazi yapısına sahip olan Belgrad Ormanı’nın en yüksek tepesi Kartaltepe’dir. Kartaltepe’den sonra da 219 metre ile Kokmuştepe diğer yüksek noktasıdır. 


Arazinin büyük bölümünü az ve orta eğimli yamaçlar ile geniş sırt düzlükleri oluşturur. Arazi Yıldız Dağları'nın güneydoğu yönünde alçalmaya başlayarak, İstanbul Boğazı'nda sonuçlanan hafif dalgalı bir peneplendir.


Belgrad Ormanı’nda bulunan bentler hangileridir?


1.Kömürcü bent (1620)

2.Büyük bent (1724)

3.Ayvat bendi (1765)

4.Valide bendi (1796)

5.Kirazlı bent (1818)

6.Sultan Mahmut Bendi (1839)


Belgrad Ormanı’nda hangi dereler vardır?


Belgrad Ormanı içinden geçen dereler; Ayvat deresi, Topuz deresi ve Neşet suyudur.