Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Bims

Bims; doğaldır, hafiftir, inşaatçıların gözdesidir. Bims taşı, ponza taşı olarak da bilinmektedir.



Bims

Bims taşı nasıl oluşmuştur? 


Bims; doğal hafif agrega taşı (kum ve çakıl -veya kırmataş- karışımı) olarak tanımlanır. Ponza taşı olarak da bilinir. Yörelere göre birçok isim alan Bims, ‘Hışır taşı’, ‘Küveki taşı’, ‘Nasır taşı’, ‘Topuk taşı, Kisir taşı’ olarak da bilinir.


Volkanik bir taş olan Bims taşı, endüstriyel bir hammaddeye sahiptir. Boşluklu ve süngerisi bir yapıya sahiptir. Volkanik olaylar sonucu oluşan bu taş oldukça dayanıklıdır. Isı ve ses yalıtımı sağladığı gibi yüksek ısıya karşı da direnç gösterir. Türkiye’nin birçok bölgesinde Bims taşına rastlamak mümkündür. Yakın geçmişe kadar sınırlı standardı olan Bims taşı bir süredir Avrupa standartlarında üretilmektedir.


Bims taşının kullanımı nasıl gerçekleşti?


2001-2002 yıllarında duvar yapımında yoğunlukla kullanılan Bims taşı kullanımı giderek artmaktadır.

Bims taşının kullanımına Kapadokya bölgesinde doğal konutlar ile Nevşehir ve Kırşehir’de rastlamak mümkündür. İnşaat sektöründe kullanımı ise Romalılar dönemine denk gelmektedir. Bims taşını ilk olarak Almanya, Fransa, İtalya, İsveç, Amerika ve Japonya gibi ülkeler kullanmaya başlamıştır.


Türkiye’de Bims taşı kullanma oranları nedir?


2001-2002 yıllarında yüzde 2.1

2003 yılında yüzde 3.2

2004 yılında yüzde 6.3

2005 yılında yüzde 12.8

2010 yılında yüzde 30


Bims bloklarının özellikleri neler?


Isı ve yangına dayanıklı olduğu gibi depreme karşı direnç gösteren Bims blokları, sıvı tutuculuk özelliği sayesinde inşaat sektöründe en çok kullanılan maddelerden biridir.


Bims bloklarının avantajları nelerdir?


1. Birim hacim ağırlıkları

2. Mukavemet değerleri

3. Rötr

(Rötr; sulu bir ortamda veya yüksek rutubete maruz kalan malzemelerde meydana gelen hacimsel genleşme farklılığıdır. Bimsmlok, 24 saat su içerisinde bekletildikten sonra periyodik kurutma işlemi sonucu boyutlarında meydana gelen değişim miktarı 0.005 mm’den daha küçüktür.)

4. Sıvı tutma özelliği

5. Isıya karşı izolasyon değerleri

6. Nemleme ve buhar difüzyonu

7. Isı depo etme yeteneği

8. Ses izolasyonu

9. Yangına karşı dayanım

10. Yapı biyolojisi. 


Bims

İnşaatta Bims taşı nerede kullanılır?


Endüstriyel bir madde olan Bims taşı; inşaat, tekstil, tarım, kimya sektörleri ve diğer endüstriyel ve teknoloji alanlarda kullanılmaktadır.


Bims taşının inşaat sektöründe ağırlıklı olarak kullanılmasının başında doğal bir madde oluşu, kimyasal tepkimesiz, yanmaz, gözenekliliği nedeniyle hafif, atmosferik ortam koşullarına karşı son derece dayanıklı, inorganik, non-toksik, zararsız ve mikro-organizmalardan etkilenmemesi özellikleri yer alır. Günümüzde çok katlı binalar ağırlaşmış ve depreme karşı hassaslaşmıştır. Bu yüzden Bims bloklarının kullanılması binaların ağırlığını en aza indirmeyi başarmıştır. Bunların dışında inşaat sektöründe kullanımının bu kadar yoğun olmasının sebepleri şöyle sıralanabilir:


- Normal bir betona göre hafif ve kullanımı, taşıması kolaydır.

- İnşaat demiri tasarrufu sağlar.

- Temele binen ağırlık hafifler.

- Isı ve ses yalıtımı normal betonlara oranla daha fazladır.

- Yangına karşı oldukça sağlam bir elemandır.

- Küflenme ve yapılarda haşerelenmeyi engeller.

- Binalarda donma riskini azaltır.


Bims taşı hakkında mevcut yayınlar hangileridir?


Bims Sanayiciler Derneğinin katkıları ile Prof. Dr. Lütfullah Gündüz bir kitap hazırladı. ‘İnşaat Sektöründe Bimsblok’ adı verilen bu kitap 928 sayfa. Bimsblok üretimini, çalışmalarını ve araştırmalarını anlatan bu kitap, 17 bölümden oluşuyor.