Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Bina enerji kimlik belgesi nedir?

05 Mayıs 2008 tarihinde Resmi Gazete yayımlanan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'ne göre, kapsam içinde belirtilen tüm yapıların enerji kimlik belgesi alması gerekiyor..


05 Mayıs 2008 tarihinde Resmi Gazete yayımlanan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'ne göre, kapsam içinde belirtilen tüm yapıların enerji kimlik belgesi alması gerekiyor. 


Kısaca EKB olarak nitelendirilen bu belge; Asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belge olarak tanımlanıyor.


Bu belge mevcut binaları da kapsıyor. Buna göre, mevcut binalar için 2017 yılına kadar bu belgenin alınmış olması gerekiyor. 


Bu tarihten itibaren alım-satım, kiralama esnasında aranan bir belge oluyor. Peki, enerji kimlik belgesi nereden alınır?


Enerji kimlik belgesi vermeye yetkili kuruluşlar ise; Yeni tasarlanan binalar için; binanın tasarımında görev alan yetkili mimar ve mühendisleri, mevcut binalar için enerji verimliliği danışmanlık şirketleri şeklinde tanımlanıyor.


Enerji kimlik belgesi alındıktan sonra belgenin bina girişine herkesin görebileceği bir yere asılması gerekiyor.


Bu belge;

- Konutlar,(Müstakil Konut, Apartman,Rezidans) 

- Ofisler, 

- Eğitim binaları 

- Sağlık binaları, 

- Oteller, 

- Alışveriş ve ticaret merkezleri 

gibi bina tipolojilerindeki mevcut ve yeni binaların enerji performansını değerlendirmek için kullanılır. 


Kapsam dışı binalar;

- Sanayi alanlarında üretim faaliyeti yürüten binalar, 

- Kullanım ömrü 2 yıldan az olan binalar, 

- Toplam kullanım alanı 50 m2'nin altında olan binalar, 

- Isıtma ve soğutmasına ihtiyaç duyulmayan depo, ardiye, atölye vb. binalar ise kapsam dışında tutulan binalar arasında yer alıyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com