Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Binaya sonradan asansör yapılır mı?

Asansör boşluğu olan ancak asansörü yapılmamış bir binaya sonradan asansör yapılır mı? Kat maliklerinin oybirliği mi oyçokluğu mu gerekli olur?


Bir binaya asansör yapılması ancak, tasdikli mimari projesinde asansörü olan, ancak inşa edilmeyen yine de asansör boşluğu olan yapılarda mümkün oluyor.


Binaya sonradan asansör yapılabilmesi için kat malikleri kurulunun oy çokluğu gerekli oluyor.


Kat Mülkiyeti Kanunu 42. madde gereğince; apartmana asansör yapılması maliklerin yararına olacağı için bu giderlerin tüm kat malikleri arasında pay edilmesi gerekiyor.


Kat malikleri,anagayrimenkulün ortak yerlerinde kendi başlarında bir değişiklik yapamazlar; ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarayacak bütün yenilik ve ilaveler, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır.


Engellilerin yaşamı için zorunluluk göstermesi hâlinde, proje tadili kat maliklerinin en geç üç ay içerisinde yapacağı toplantıda görüşülerek sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karara bağlanır.


Toplantının bu süre içerisinde yapılamaması veya tadilat talebinin çoğunlukla kabul edilmemesi durumunda; ilgili kat malikinin talebi üzerine bina güvenliğinin tehlikeye sokulmadığını bildirir komisyon raporuna istinaden ilgili mercilerden alınacak tasdikli proje değişikliği veya krokiye göre inşaat, onarım ve tesis yapılır. İlgili merciler, tasdikli proje değişikliği veya kroki taleplerini en geç altı ay içinde sonuçlandırır. Komisyonun teşkili, çalışma usûlü ile engellinin kullanımından sonraki süreç ile ilgili usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından müştereken hazırlanacak yönetmelikle belirlenir. 


Bu işlerin giderleri, yeniliklerden faydalananlar tarafından, faydalanma oranına göre, ödenir.



Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com