Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Bir evin emlak vergisi nasıl hesaplanır?

Ev, işyeri ve arsa gibi gayrimenkul sahipleri her sene emlak vergisini ödemek ile mükellef oluyor. Vergi ödemeleri senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Peki, bir evin emlak vergisi nasıl hesaplanır?


Ev, işyeri ve arsa gibi gayrimenkul sahipleri her sene emlak vergisini ödemek ile mükellef oluyor. Vergi ödemeleri senede iki eşit taksit halinde ödeniyor.


2016 yılı emlak vergisi ödeme dönemi 1 Mart 2016 tarihi itibariyle başladı. Vergi dönemi 31 Mayıs'ta sona erecek.


Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmaz malın türüne göre belirlenen oran ile değeri üzerinden hesaplanarak tespit ediliyor. Peki, bir evin emlak vergisi nasıl hesaplanır?


Ev emlak vergisi oranı büyükşehirde; binde 2, normal yörelerde ise binde 1 olarak belirleniyor. Ayrıca emlak vergisi artış oranına göre taşınmazın değeri yeniden belirleniyor.


2016 yılı için bu oran yüzde 5,58 olarak belirlendi. Buna göre, 2015 ve öncesi alınmış konutlar için 2016 yılında yılı emlak vergisi yeniden değerleme oranı (yüzde 5,58/2) yüzde 2,79 oluyor.


Taşınmazın değeri bu oran ile yeniden tespit edildikten sonra ne kadar vergi ödenmesi gerektiği yukarıdaki oranlarla hesaplanabiliyor.


Yeni inşa edilen evin emlak vergisi muafiyeti:

Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre, yeni inşa edilen binalardan konut alanlarda, iktisap tarihini izleyen 5 yıl boyunca, konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, beş yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Emak vergisi muafiyeti

Ev emlak vergisi oranları normal yörelerde; Binde 1 iken; Büyükşehir belediyesinde; Binde 2 olarak hesaplanıyor. Örneğin; normal yöredeki değeri 200 bin TL olan bir ev için ödenecek emlak vergisi 200 TL olarak hesaplanıyor. Ancak bu vergi büyükşehir belediyesinde 400 TL olarak hesaplanıyor.


200 metrekareyi geçmeyecek tek eve sahip, ve yazlık eve sahip olmamak şartı ile;

- Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor. Muafiyet için bir dilekçe ile belediyeye müracaat edilmesi gerekiyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com