Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Boğaziçi İmar Müdürlüğü

Yapılanma yasağı olan Boğaziçi Bölgesi’nin Avrupa yakasında Sarıyer , Beşiktaş - Anadolu yakasında Beykoz ; Üsküdar arasında kalan bölümlerine "bekçilik" yapmak üzere oluşturulmuş kurumdur.




Boğaziçi İmar Müdürlüğü


Boğaziçi Bölgesi ne zaman sit alanı ilan edildi?



İstanbul Boğaziçi Alanı Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulunun 14 Aralık 1974 tarih, 8172 sayılı Kararı ile Doğal Sit Alanı olarak ilan edilmiştir.



Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün tarihçesi nedir?



Özel bir yasa olan 2960 sayılı Boğaziçi Yasası 22.11.1983 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Boğaziçi Yasasının amacı, Boğaziçi Alanının kültürel ve tarihi değerlerini ve doğal güzelliklerini kamu yararı gözetilerek korumak ve geliştirmek ve bu alandaki nüfus yoğunluğunu artıracak yapılanmayı sınırlamak için uygulanacak imar mevzuatını belirlemek ve düzenlemektir.


Söz konusu kanunun 6.maddesi ile de 11.01.1984 tarihinde Boğaziçi İmar Müdürlüğü kurulmuştur. Boğaziçi Öngörünüm Alanı Sahil Şeridi ve Öngörünüm Bölgesi olmak üzere toplam 4634 hektarlık alanda çalışmalarını yürütmektedir. Bunun 165 hektarını Sahil Şeridi oluşturmaktadır. 


09 Mayıs 1985 tarihinde yürürlüğe giren 3194 sayılı İmar Kanunu ile Boğaziçi İmar Müdürlüğü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına bağlanmıştır. 


2960 sayılı Yasanın geçici ile 4.maddesi imar planlarında konut alanlarında kalan yapı yapılmamış alanlar yeşil alan olarak kabul edildiğinden, planda konut alanında kalan parsellere uygulama yapılamamaktadır.



2013 yılı itibariyle Boğaziçi İmar Müdürü kimdir? 



Boğaziçi İmar Müdürlüğü görevinde Süleyman Hut bulunmaktadır. 



Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün iletişim bilgileri nelerdir?



Adres: Fatih Orman Müdürlüğü Karşısı Hacı Osman Bayırı-Sarıyer/İstanbul 

Telefon: 0212 312 64 00

Faks: 0212 262 92 30



Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün sorumluluk alanı nedir?



Müdürlük, Avrupa yakasında Sarıyer , Beşiktaş - Anadolu yakasında Beykoz , Üsküdar ilçelerinin öngörünüm bölgesinde kalan kısımlarından sorumludur.


İmar planının öngördüğü konut alanı dışındaki kullanımlar (çarşı, resmi kurum, okul vb...) ile sahil şeridindeki kamuya açık (lokanta, gazino vb....) kullanımlar için imar izni verilmektedir. 


Ayrıca Koruma Kurul Kararı ile tescil edilmiş eski eser binalara uygulama verilmektedir. 


Bu alan içinde, Boğaziçi İmar müdürlüğünün çalışmalarını 3 ana başlıkta toplayabiliriz. 


- Ruhsat İşlemleri 


- Planlama Ve Kamulaştırma Çalışmaları 

- Yapı Denetimi 



2960 ve 3194 sayılı yasalara, yönetmelik ve plan şartlarına göre; bu çalışmalar şu şekilde detaylandırılabilir : 


• Temel üstü, yıkım ve tamirat ruhsatları vermek, 


• İnşaatların projelerine uygun yapılmasını sağlamak, 


• Kaçak yapılaşma ve gecekonduyu önlemek, 


• Kat-kesit, kontur, gabari, pafta ve revizyonları, kıyı tespitleri gibi harita çalışmaları yapmak, 


• İmar durum taleplerini karşılamak, 


• Fiziki planlama çalışmaları için etüd, planlama, rapor gibi çalışmalar yapmak, 


• Korunması gerekli kültür varlıklarını ve mevcut yeşil dokunun muhafazasını ve geliştirilmesini sağlamak, 


• Koru, mesire alanı, park gibi yeşil alanları kamulaştırarak halkın hizmetine sunulmasını sağlamak.



Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün faaliyetleri nelerdir?



Müdürlükte teknik çalışmalar iki teknik müdür muavinine bağlı altı ayrı büroda, idari işler idari müdür muavinine bağlı altı ayrı birim tarafından ve kaçak yapı denetimi zabıta müdür muavininin kontrolünde  gerçekleştirilmektedir.



Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nde kaç kişi görev yapmaktadır?



1 Müdür, 2 Teknik Müdür Yardımcısı, 1 İdari Müdür Yardımcısı, 52 Teknik Eleman , 20 Mimar, 13 İnşaat Mühendisi, 6 Harita mühendisi, 2 Elektrik Mühendisi, 1 Makine Mühendisi, 1 Jeofizik Mühendisi, 1 Şehir Plancısı, 7 Tekniker, 1 Sürveyan, 24 Genel İdari Hizmetler, 1 Şirket personeli, 51 İşçi, 48 Zabıta ve 12 Güvenlik Elemanı olmak üzere toplam 192 kişidir.



Boğaziçi İmar Müdürlüğü Görev ve Çalışma Yönetmeliği’nde neler var? 



Boğaziçi İmar Müdürlüğü Görev ve Çalışma Yönetmeliği’ni incelemek için tıklayın!


Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nde kim hangi görevi üstlenmiştir?



Teknik Müdür Yardımcısı (Denetimden Sorumlu): Yapı Kontrol Bürosu (Anadolu ve Rumeli): Bu büro iki ayrı şeflik olarak görev yapmakta olup, yapıların  ruhsatına, statik takviye projesine, mekanik projelerine uygun yapılıp yapılmadığını kontrol eder.


Basit onarım izinlerinin denetimini yapmak, temel üstü vizesi vermek ve arazide ruhsatsız kaçak inşaatlara karşı anında etkin müdahale ederek caydırıcı olmak, kanuna aykırı yasal olmayan yapılaşmaları mühürlemek ve gerekli yazışmaları yaparak  encümenden yıkım kararı aldırıp yıkmak ve gerektiğinde zabıtaya teknik destek vermek diğer önemli görevleri arasındadır.


Teknik Müdür Yardımcısı (Ruhsat ve Planlamadan Sorumlu): Harita Bürosu: Kot-kesit tespiti, inşaat istikamet rölövesi, kadastral revizyon işlemleri, plankote ve ağaç revizyonu kontrolü, eski eser  plan tadilatlarını ve yeni altyapı proje güzergahlarını paftalara işlemek  ayrıca plan gereği tevhid ve yolaterk işlemleri içini Encümene teklif folyesi sunmak bu büronun görevlerindendir.


Planlama Bürosu: Sahil şeridi ve öngörünüm bölgesiyle alakalı parsel ilgililerinden, kamu kurum ve kuruluşlarından, diğer müdürlük bürolarından gelen talep ve sorunlar ilgili yasa ve plan hükümleri doğrultusunda incelenerek gerekli yazışmalar ile plan tadilatı gereken konularda plan tadilatı yapılmaktadır.


Durum Bürosu: Parsel maliklerinin talepleri üzerine yazılı veya çizimli imar durumu verilmektedir.


Ruhsat İskan Bürosu: Projelerin incelenip tasdiklenmesi, 3 Nolu Bölge kurulu kararları doğrultusunda işlem yapmak, inşaat ruhsatı verilmesi, tadilat projesi tasdiki ve tadilat ruhsatı verilmesi, basit onarım izni verilmesi, iskan işleri bu büronun görevleri arasındadır.


Zabıta Müdür Yardımcısı (Kaçak Yapı ve Gecekondu Denetimi): 775 sayılı Gecekondu Kanunu 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ve 2960 sayılı Boğaziçi Kanununa göre görev ve yetkileri;


• Müdürlük emir ve yasaklarının takibini yapmak

• Gelen şikayetleri değerlendirerek yasal çerçevede gereğini yapmak

• Takipteki yerlerin rutin olarak kontrolünü yapmak

• Amirliğe gelen yıkım ve kontrol işlerinin yasal gereğini yapmak,  yıkılacak kaçak  yapılaşmaları teknik eleman 

nezaretinde yıkımlarını gerçekleştirmek

• 2960 sayılı kanuna aykırı yapılan inşai faaliyetlerin durdurulması ve teknik eleman nezaretinde gereğini yapmak

• 775 sayılı kanun uyarınca tespit edilen kaçak yapılara anında müdahale etmek ve yetki dahilinde yıkımlarını gerçekleştirmek.


İdari Müdür Yardımcısı: Yazı ve Personel İşleri, Muhasebe Şefliği, Kalem- Arşiv Şefliği, Daire Amirliği, Başşoförlük Birimleri, Güvenlik Amirliği ile İhale Komisyonu İdari Müdür Yardımcısına bağlı olarak hizmet vermektedir.



Boğaziçi İmar Müdürlüğü’ne bağlı şeflikler hangileridir, görevleri nelerdir? 



1- Ruhsat – İskan Şefliği: 


1-Boğaziçi Sahil Şeridi ve Öngörünüm Bölgesi Uygulama İmar Planında kamuya açık kullanışlara tahsis edilen parsellerde (lokanta, gazino, kafeterya, karakol, dispanser, çarşı alanları, turizm konaklama alanları, askeri alanlar, eğitim kurumları, sağlık tesisleri, resmi kuruluş alanları vb. gibi alanlar) imar durumunda belirlenen yapılanma koşulları doğrultusunda hazırlanmış olan uygulama projeleri tasdiklenerek inşaat ruhsatı verilir.


2-Boğaziçi Sahil Şeridi ve Öngörünüm Bölgesindeki eski eser uygulamalarında Koruma Kurulu Karar alınmak suretiyle uygulama projesi onaylanarak, inşaat ruhsatı verilir.


3-Boğaziçi Sahil Şeridi ve Öngörünüm Bölgesindeki mevcut yasal binalara mer'i mevzuata uygun tadilat projesi tasdiklenerek tadilat ruhsatı verilir. 


4-3194 sayılı Yasanın geçici 7.maddesine göre, mevcut çekme katlar aynı gabari içinde kalmak şartı ile tam kata iblağ edildiğinden, tam kata iblağ edilen çekme katın uygulama projesi mer-i mevzuat doğrultusunda incelenerek onayı yapılır ve inşaat ruhsatı hazırlanır. 


5-Boğaziçi Sahil Şeridi ve Öngörünüm Bölgesinde kalan alanlarda üzerinde yasal bina bulunan ve inşaat ruhsatı verilebilen parsellerde yüzme havuzuna ait uygulama projesi tasdiklenerek inşaat ruhsatı verilir. 


6-2960 sayılı yasanın 3 (o) maddesi uygulaması: 


2960 sayılı Yasanın 3(o) maddesi: "Boğaziçi Alanında kamu hizmet ve tesislerine ayrılan alanlarda geçici inşaat müsaadesi verilmez. Ancak Boğaziçi Öngörünüm, Geri görünüm, ve Etkilenme Bölgelerinde kamu hizmet ve tesislerine ayrılan alanlarda 40m2'yi geçmeyen bekçi kulübesi, büfe, çay ocağı gibi yapılara imar uygulama planı uygulanana kadar Boğaziçi İmar İdare Heyetince müsaade edilir" denilmektedir. 


22.07.l983 onanlı, l/l000 ölçekli Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi Uygulama İmar Planında kamu hizmet ve tesislerine ayrılan alanların bir bölümünde "hiçbir inşaat yapılamaz" notu bulunmakla beraber, 22.ll.l983 yılında yürürlüğe giren 2960 sayılı Boğaziçi Kanununun 3(o) maddesinde; kamu hizmet ve tesislerine ayrılan alanların tümünde geçici inşaat yapılamayacağı hükme bağlanmıştır. Ancak söz konusu alanlara; inşaat kapsamına girmeyen ve 40 m2'yi geçmeyen bekçi kulübesi, büfe, çay ocağı gibi yapılara müsaade edileceği ifade edilmiştir. 


2960 sayılı yasanın 3(o) maddesinde kamu hizmet ve tesislerine ayrılan, ancak henüz kamulaştırma programına alınmayan alanlardaki 40 m2'yi geçmeyen bekçi kulübesi, büfe, çay ocağı gibi yapılara Boğaziçi İmar İdare Heyetince müsaade edileceği ifade edilmektedir. 


Boğaziçi İmar İdare Heyeti, 2960 sayılı Boğaziçi Kanununun 6.maddesine göre kurulan organlardandır. İlgili yasa maddesi 09.05.l985 tarihinde yürürlüğe giren 3194 sayılı Boğaziçi Kanununun 46. maddesi ile kaldırılmış olup bu kuruluşların görev ve sorumlulukları Boğaziçi Sahil Şeridi ve Öngörünüm Bölgelerindeki uygulamaların İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nca yapılacağı belirtildiğinden konu hakkında Büyükşehir Belediye Encümenince karar alınması gerekmektedir. Anılan Encümen Kararı ile söz konusu uygulamaların Boğaziçi Kanunu ile bağdaşmayacağı gerekçesiyle reddine karar verilmiştir.


7-Yukarıda belirtilen uygulamalara ait verilen izin belgeleri doğrultusunda inşaat faaliyetlerinin tamamlanarak, iskan müracaatlarının olması halinde konu değerlendirilerek, iskan belgesi tanzim edilir. 


2-Tesisat Şefliği: 


1-Yapı İzin Belgesi almak üzere başvuruda bulunulan yapılara ait Müdürlüğümüz Ruhsat-İskan Bürosunca onaylanan mimari projeye uygun olarak hazırlanan elektrik ve mekanik tesisatlara ait uygulama projelerinin ilgili mevzuat uyarınca incelenmesi ve onaylanması. İlgililerin talebi üzerine ısı yalıtım kontrolü için yapıların mahallinde tetkik edilerek ısı yalıtım vizesininyapılması Yapı Kullanma İzni (İskan izni) talepleri ile ilgili olarak yapıların onaylı tesisat uygulama projelerine uygun yapılıp yapılmadığının kontrol edilmesi. 


2-Asansörlerin fenni muayenelerinin yapılması. 


3-Tesisat projelerinin tetkik, kontrol ve onaylanmasına ilişkin muayene ücretlerinin tahakkuk ettirilerek müdürlük Muhasebe Bürosunca tahsil edilmesini sağlamaktadır.


3-Statik Şefliği:


1-Koruma Kurulu ve müdürlük tarafından onaylanan mimari projelerin yapılan zemin etüdü ve Yeni Deprem Yönetmeliği doğrultusunda incelenerek statik hesap ve projelerinin onaylanması. 


2-Can ve mal güvenliği bakımından tehlike arz eden binaların mail-i inhidam raporlarının yerinde inceleme yapılarak teknik raporunun tutularak ilgilisine can ve mal güvenliği bakımından gerekli tedbirleri alması hususunda tebligatın yapılarak İstanbul III Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun vereceği karar doğrultusunda yıkım veya söküm izinlerinin düzenlenmesi. 


3-Yeni Deprem Yönetmeliğine göre taşıyıcı sistemi yetersiz olan ve iskan alanında kalan yasal binaların yapılan zemin etüdü statik hesap ve raporları doğrultusunda güçlendirme projelerinin onaylanması ve ruhsatlarının düzenlenmesi. 


4-İskan belgesi bulunan ve basit onarıma ihtiyacı olan binaların (boya,badana, çatı ve çürüyen ve bozulan elemanların yenilenmesi gibi) basit onarım izinlerinin yerinde inceleme yapılarak düzenlenmesi.


5-Parsel bazında hazırlanan zemin etütlerinin incelenerek onaylanması. 


6-Zayıf zeminlerde toprak kayması ihtimaline karşı istinat duvarları, taşıma gücü yetersiz olan zeminlerde ise jet ground, fore kazık gibi zemin ıslah projelerinin incelenerek onaylanması. 


4-Yapı Kontrol Şefliği: Boğaziçi Öngörünüm Bölgesindeki yapıları denetlemekle görevli olan Yapı Kontrol Bürosu, bu faaliyetlerini  iki bölgeye ayrılarak sürdürmektedir. 


-Rumeli Yakası Şefliği: Bu şeflikte her biri iki teknik elemandan oluşmuş üç ekip bulunmaktadır. Her ekibin görev alanları değişik olup, (Beşiktaş, Sarıyer I ve Sarıyer II), buralardaki denetimlerini Zabıta ile beraber düzenli olarak yaparlar. 


-Anadolu Yakası Şefliği: Bu Şeflikte de her biri iki teknik elemandan oluşan iki ekip vardır. Personel organizasyonu yukarıda açıklanan Yapı Kontrol Bürosu Şefliklerinin çalışma esasları aşağıdadır:


1-Ruhsat Bürosu Şefliğince projesi onaylanarak yapı ruhsatı tanzim edilmiş inşaatları sık sık kontrol ederek, projesine uygun inşa edilmesini sağlar. 


2-Statik Büro Şefliğince İstanbul İmar Yönetmeliğinin 14.01 maddesine göre verilen basit onarımlarının denetimini yapar.


3- Ruhsatı Statik Büro Şefliğince verilen statik takviyelerin, takviye projesine uygun olarak inşa edilmesini sağlar. 


4-İnşaatların duvarları örüldükten sonra "ısı izolasyonunun", projesine uygun yapılıp yapılmadığının tespiti için, Tesisat Bürosu Şefliğini devreye sokarak vize almasını temin eder. 


5-Yıkılacak derecede tehlikeli yapıları, Kültür ve T.V.K.Kurulunun da görüşlerini alarak mümkünse yıkar  ve tehlikeyi bertaraf eder. 


6-Doğal zemine müdahale edilmesine engel olur; anıt ağaçların, mesire yerlerinin ve Boğaziçi'nin kendine özgü bitki örtüsünün mümkün olduğunca korunmasını temin eder. Bu konuda gereken hassasiyeti göstermeyerek doğal zemini tahrip edenler hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunur, ayrıca zeminin eski haline getirilmesini temin eder. 


7-775 sayılı Gecekondu Kanununun uygulamasında Zabıta Amirliğine gerekli teknik yardımlarda bulunur.


8-Ruhsatlı inşaatların temel üstü vizelerini verir. Bu inşaatların çevreye vermesi muhtemel rahatsızlıklarının veya tehlikelerinin önlenmesini sağlar. 


9-Yapı sahibi ile yapı denetim büroları arasındaki sözleşmenin taraflarca ihlal edilmesine engel olur. 


10-Ruhsat ve eklerine aykırı veya tamamen ruhsatsız inşa edilen yapıları mühürler, encümenden yıkım kararı aldırarak yıkımını gerçekleştirir. Bu konudaki tüm yazışmaları (gerek idari, gerek polisiye ve gerekse de adli makamlarca yapılan yazışmaları) yapar. 


11-Vatandaşların şikayetlerini değerlendirmeye alarak en kısa sürede sonuçlandırır ve ilgilisine cevap verir. 


5-Harita Şefliği: Mevcut eski eser binaların kontur gabarilerini, restitüsyon projelerine ön hazırlık için kot-kesit tespiti, inşaat istikamet rölövesi, kadastral revizyon işlemleri, plan kote ve ağaç revizyonu kontrolü ile küçük ölçekte ağaç tespitleri yapılmaktadır. Plan gereği yola terk, yoldan ihdas, ifraz ve tevhit işlemleri Belediye Encümenine sunulmaktadır. Ayrıca tadilat ve tamirat için başvuru yapılan mevcut binaların da kontur gabari tespiti yapılmaktadır. 


Diğer Şefliklerce yürütülen işlemlere destek mahiyetinde ada parsel tespitleri ve imar planlarına eski eser proje blokları ile bölge içinde onaylanan bazı altyapı proje güzergahlarının (Doğalgaz, İSKİ vs...) işlenmesi çalışmalarını kapsamaktadır. 


Ruhsata başvurularda parsellerin mahallinde yapılan ölçüm ve kontrollerde topografyanın değiştirildiği durumlarda (dolgu veya hafriyat) plan gereği doğal zemin belirleme çalışmaları 1/1000 ölçekli haritalardan yapılmaktadır. 

Sahil Şeridinde düzenlenen istikamet rölövelerine mevcut kıyı kenar hattı işlenmekte olup, kıyı kenar hattının belirlenmediği durumlarda kıyı kenar hattı tespiti için konu Bayındırlık ve İskan Müdürlüğüne gönderilmektedir. 

Ruhsat alıp, inşaatına başlanmış ve temel üstü aşamasına gelmiş blokların konum ve subasman kotlarının tespitleri yapılmaktadır. Bu ölçüm sırasında ilgili parselde yola terk yapılmışsa fiilen gerçekleşip gerçekleşmediği kontrol edilmektedir. 


Yapı Kontrol Şefliğince yerleri belirlenemeyen kritik bölgelerdeki kaçak yapıların Boğaziçi Öngörünüm Bölgesinde kalıp kalmadıkları belirlenmektedir.


6-Durum Şefliği: 


1-Kamu Kurum ve Kuruluşlar, Tüzel Kişiler ve Müdürlüğümüzün ilgili bürolarınca imar durumu talep  edilmesi halinde, 22.07.1983 onanlı, 1/1000 ölçekli Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi Uygulama İmar Planındaki konumu ve yapılanma şartları yazılı olarak bildirilir. 


2-Mer-i planda imar izni olan parsellerde, parsel maliklerinin inşaat izni talebi halinde çizimli imar durumu hazırlanır.


3- Yapılanma izni olmadığı için emlak vergisinden muaf olmak ya da kısıtlılığa tabi olmak isteyen parsel maliklerinin taleplerinin değerlendirilerek, imar durumlarının yazılı olarak verilir.


7-Planlama Şefliği:


2960 sayılı Boğaziçi Yasası, 22.07.1983 onanlı, 1/5000 ölçekli Boğaziçi Nazım Planı, 22.07.1983 onanlı,  l/1000 ölçekli Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi Uygulama İmar Planı, 21.02.1986 tarih, 1/1000 ölçekli Sahil Şeridi ve Öngörünüm Bölgesi Plan Lejantı, Boğaziçi Nazım Plan Raporu ve Boğaziçi Uygulama Notları doğrultusunda işlem yapılmaktadır. 


Müdürlük yetki alanında kalan Boğaziçi Öngörünüm Bölgesindeki parsel ilgililerinden, diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlardan ve Müdürlüğün diğer bürolarından gelen planlarla ilgili talep ve sorunlar Büroca ilgili Yasa ve Plan hükümleri doğrultusunda incelenerek, gerekli yazışmalar yapılmakta, plan tadilatı gereken konularda plan tadilatı çalışmaları yürütülmektedir.


Plan Tadilatları:3194 sayılı, İmar Yasasının 48.maddesi ile değişik, 2960 sayılı Boğaziçi Yasasının 10.maddesi gereği yapılmaktadır. 


Müdürlüğe iletilen plan tadilatı talepleri, Büroca incelenerek, yasa ve şehircilik ilkeleri ile plan ve hükümleri kapsamında değerlendirilerek, gerekli prosedür uygulanmaktadır.


Plan tadilatı prosedürü: 


1-İlgili Kamu Kurum ve Kuruluşların görüşlerinin alınması, 


2-İstanbul III Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun olumlu görüşünün alınması, 


3-Onaylı Zemin Etütlerinin alınması, 


4-Yukarıdaki hususların tamamlanmasından sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisine sunulması, 


5-Meclis Kararı ile uygun görüldüğü takdirde "Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurul Kararı" alınmak üzere 

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğüne teklifin iletilmesi, 


6-Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulunca uygun plan tadilatı sonuçlandığı takdirde askı ve dağıtım işlemleri Planlama Bürosunca yapılmaktadır. 

2960 sayılı Yasaya göre konut alanlarına yönelik plan tadilatları yapılamamakta olup, Büromuzca yapılan plan tadilatları planda mevcut olmayan Eski Eser binaların plana işlenmesi ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarına ait (yol, otopark, PTT, vb...) tadilatlardır. 


Ayrıca Boğaziçi Öngörünüm Alanında kalan İmar Planlarında yeşil alan, park vb. kamuya açık alanların kamulaştırma çalışmaları yürütülmektedir. Bu kapsamda 5 yıllık Kamulaştırma İmar Programı hazırlanıp Büyükşehir Belediye Meclis Kararı alınarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığına iletilmektedir. Ancak yaklaşık 5 yıldır Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Başkanlığımızca alınan Meclis Kararındaki bir takım eksiklikleri sebep göstererek, kamulaştırma programını geçersiz bularak kamulaştırma bedelini ödememektedir. 


Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu: 2960 sayılı Boğaziçi Kanununun 7.maddesi ve 3194 sayılı İmar Kanununun 48.maddesi ile Boğaziçi İmar Yüksek koordinasyon Kurulunun görev ve yetkileri belirlenmiştir. 


2960 sayılı Boğaziçi Kanununun 7.maddesi ile yılda en az 2 kez toplanması gereken bu Kurul 1989 

yılından beri çok az sayıda toplandığı için Müdürlüğümüzce iletilen konular görüşülememekte bu Kurulun Sekreteryası görevini gören Bayındırlık ve İskan Bakanlığında beklemektedirler. 


Boğaziçi plan lejantı ve uygulama notlarının güncelleştirilmesi ve iyileştirilmesi amacı ile yeniden düzenlenen plan lejantı teklifi, Meclisi Kararı alınarak Ekim 1995 tarihinde "Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurul Kararı" alınması için Bayındırlık ve İskan Bakanlığına iletilmiştir. Bakanlıkça Mayıs 2000 tarihinde yeniden düzenlenmesi için söz konusu teklif Müdürlüğe iade edilmiştir. Müdürlükçe tekrar düzenlenen plan lejantı, Koruma Kurul Kararı ve Meclis Kararı alınarak Kasım  2000 tarihinde tekrar Bayındırlık ve İskan Bakanlığına iletilmiş olup, bugüne kadar Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu Kararı alınmamıştır. 


8-Tespit ve Tetkik Şefliği: 2960 sayılı Boğaziçi Kanununun 9.maddesi gereğince 5 yıllık süre içerisinde -1988 sonuna kadar- tasfiye  edilerek Boğaziçi Alanı dışına taşınması öngörülen ayrıca 775 sayılı Gecekondu Kanununun 18.maddesi gereğince zabıta kuvvetleri ile derhal yıkılması gerekirken seçim dönemlerindeki yoğun faaliyetler sebebi ile etkin müdahalenin zaafa uğraması sonucu; sayıları günden güne artan gecekonduların, 1995 yılından itibaren 4 yıl süren bir çalışma ile kamu arazileri tek tek taranarak, sayısal ve belgesel (fotoğraf, tutanaklar ve krokilerle) tespitleri yapılmış, 1998 yılı Ağustos sonunda bu çalışma tamamlanmıştır. 



Boğaziçi İmar Müdürlüğü İşlemleri’nde hangi belgeler istenir? 


Evrak Kayıt İçin İstenen Belgeler

1. İçişleri Bakanlığının 20.05.1999 tarih, 1999/34 Sayılı Genelgesi Gereği; 

a-Gerçek Kişilerde Nüfus Cüzdanı Seri ve Numarası, 

b-Tüzel Kişilerde Ticaret Sicil Numarası, 

c-Vakıfların, Vakıflar Genel Müdürlüğünce verilen Vakıf Sicil Numarası, 

d-Derneklerin Valiliklerce verilen Dernek Tescil Numarası kaydedilerek bilgisayara yüklenecektir. 

2-Dilekçe veren kişilerin adres, telefon numaralarını dilekçelerinde belirtmeleri gerekmektedir. 

3-Dilekçe veren kişi kendi değilse vekaletname ile müracaat etmelidir. 


Müdürlükten Verilen Cevap Evrakını Almak İçin

1. Kendisi veya vekaletname sahibi olmalı. 

2. Resmi evraklar kesinlikle elden verilmez. 

3. Mahkeme ve icra evrakları elden takipli ise verilir 

4. Çıkan şahıs evraklarını almak için kimlik belgesi bildirmek zorunludur.

5. Çıkan evraklar aynı gün ilgilisince alınmadığı taktirde açık adresine posta ile gönderilir. 


Harita Şefliğince Düzenlenen Formalara İlişkin Belgeler

1.Kot-Kesim Formu İçin : 

• Çap (Aslı) 

• Röperli Kroki (Aslı) 

• Tapu (Aslı) 

• Mevcut bina varsa açık bulundurulması, 

• Metruk binaların ölçü yapılacak temizlikte olması


2. İnşaat İstikamet Formu İçin 

• Çap (Aslı) 

• Röperli Kroki (Aslı) 

• İmar durumu (Aslı) 

• Tapu (Aslı) 


3. Yola Terk, İhdas ve İrtifak Tesisi İçin 

• Harita ve Kadastro Mühendislik Bürolarınca hazırlanıp, onaylanmış 3 adet talep belirten belge, 

• Vekaletname, 

• Gerekiyorsa muvafakatname 


4. Parsel Revizyonu İçin 

• Çap (Aslı) 

• Röperli Kroki (Aslı) 5. Plankote ve Ağaç Revizyonu Kontrolü

• Harita ve Kadastro Mühendislik Bürosunca (60 x 90 cm boyutunda paftaya sığabilecek) yönetmeliklere uygun olarak hazırlanan 1/200 ölçekli 1 şeffaf, 3 adet ozalit kopya pafta ve röper, ölçüm ve hesap özetini kapsayan bir dosya ile başvurulması. Plankotenin yukarıdaki ebatlara sığmaması halinde 1/500 ölçekli pafta veya paftalar halinde hazırlanması gerekmektedir. 

• Plankote ve ağaç revizyonu paftasında, ağaçların çap veya çevreleri ile cinsleri belirtilmelidir. 

• Tapu, çap ve röperli kroki eklenmelidir. 


İmar Durumu Verilebilmesi İçin Gerekli Olan Belgeler

-Dilekçe 

-Tapu 

-Çap 

-İmar durumu başvuru ücretinin ödendiğine dair makbuz 

-Vekil ya da varisin müracaatı halinde mal sahibince vekil adına düzenlenmiş noter onaylı vekaletname ya da veraset ilamı


Plan Tadilat Prosedürü

-İlgili teklif dilekce (gerekçe) 

-III nolu (K.T.V.K) kurul kararı (Eski eserler için) 

-III nolu (K.T.V.K) kurul görüşü

-Diğer ilgili kurum görüşleri 

-Zemin etüd raporu onayı (yapılaşma getiren tadilatlar için) 

-İ.B.Ş.B. Meclisi'nin olumlu kararı

-Boğaziçi Yüksek Koordinasyon Kurulu Onayı


Eski Eserin Plana İşlenmesine İlişkin Plan Tadilatlarında İstenen Belgeler

1. Eski eserin tesciline ilişkin İst. III numaralı Kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurulu kararı

2. Kurulca onaylı Rölöve -Restitüsyon - Restorasyon projeleri 

3. Parsele ait zemin etüd raporu 

4. Mevcut bina ve araziye ait eski yeni fotoğraflar


Tadilat İçin Gerekli Belgeler

MÜRACAAT AŞAMASINDA: 

-Dilekçe. 

-Tapu. 

-Çap. 

-Röperli kroki.(Bağımsız bölümde yapılacak tadilatta aranmaz.) 

-İmar durumu.(Son bir yıllık.) 

-Binaya ait her cepheden 2'şer adet 13*18 cm ebadında fotoğraf. 

-Hissedarı var ise noter tasdikli muvafakatname. 

-Vekaletname.(Mal sahibi tarafından yapılmayan müracaatlarda.) 

-İlk proje müellifinden muvafakatname.(İlk proje müellifinin ölümü halinde varislerinden yazı.İlk proje müellifinin bulunamadığı durumlarda mimarlar odasından yazı ve mal sahibinden noter tasdikli taahhütname.) 

-Zemin etüd raporu ve statik tahkik. 

-3 Takım belediye tescili ve yapı denetim şirketi tarafından onayı yapılmış uygulama projeleri. 

-İSKİ onayı.(Kullanım değişiyorsa.) -TEK yazısı.(Kullanım değişiyorsa.) 

-Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliğine göre gerekli belgeler. 


Bina özel idare kayıtlı ise: 

-Özel idare kaydı. 

-Tasdikli rölöve projesi. 

-Binanın iskanlı olması durumunda: 

-İskan belgesi. 

-Tasdikli proje. 


İNCELEME AŞAMASINDA: 

-Bina eski eser ise veya yakın çevresinde eski eser var ise Koruma Kurulu Kararı. 

-Eski eser olmayan binalarda cepheyi etkileyen durumlarda Danışma Kurulu kararı. 

-Harç ve ücretler. 

-Son tapu malik yazısı. 

Tamir İzni İçin Gerekli Belgeler


MÜRACAAT AŞAMASINDA: 

- Dilekçe. 

-Tapu. 

-Çap. 

-Son tapu malik yazısı. 

-Özel idare kaydı.(Veya iskan belgesi.) 

-Rölöve projesi.(Veya onaylı proje.) 

-Binaya ait her cepheden 2'şer adet 13*18 cm ebadında fotoğraf. 

-Bina ahşap ise Koruma Kurulu onarım kararı. 

-Hissedarı var ise noter tasdikli muvafakatname. 

-Vekaletname.(Mal sahibi tarafından yapılmayan müracaatlarda.) 


Yapı Yıkma / Sökme Aşamasında Gerekli Belgeler

MÜRACAAT AŞAMASINDA: 

-Dilekçe. 

-Tapu. 

-Çap. 

-Röperli kroki. 

-İmar durumu.(Son bir yıllık.) 

-Son tapu malik yazısı. 

-Binaya ait her cepheden 2'şer adet 13*18 cm ebadında fotoğraf. 

-Hissedarı var ise noter tasdikli muvafakatname. 

-Vekaletname.(Mal sahibi tarafından yapılmayan müracaatlarda.) 

-İSKİ yazısı.(Suyun kesildiğine dair.) 

-AKTAŞ / BEDAŞ yazısı.(Elektriğin kesildiğine dair.) 

-İSKİ-AKTAŞ / BEDAŞ yazıları olmadığı takdirde mal sahibi tarafından verilecek noter tasdikli taahhütname.(Su ve elektriğin kesilmemesi için.) 

-Mail-i inhidam binalar için rapor. 

-Mail-i inhidam durumdaki eski eser binalar için Koruma Kurulu kararı. 

-İlçe Belediye Başkanlığından vergi borcu olmadığına dair yazı. 

-Binanın boş olduğuna dair mahalle muhtarı yazısı. 

-Harç ve ücretler. 

-İlçe Belediye Başkanlığından vergi borcu olmadığına dair yazı. 

-Binanın boş olduğuna dair mahalle muhtarı yazısı. 

-Harç ve ücretler. 


Çekme Katın Tam Kata İblağı İçin Gerekli Belgeler 

BAŞVURU AŞAMASINDA:

- Dilekçe. 

-Tapu. 

-Çap. 

-Röperli kroki. 

-İmar durumu.(Son bir yıllık.) 

-Son tapu malik yazısı. 

-Binaya ait her cepheden 2'şer adet 13*18 cm ebadında fotoğraf. 

-Hissedarı var ise noter tasdikli muvafakatname. 

-Vekaletname.(Mal sahibi tarafından yapılmayan müracaatlarda.) 

-İskan belgesi. 

-İskan belgesine esas teşkil eden proje. 

-İlk proje müellifinden muvafakatname. (İlk proje müellifinin ölümü halinde varislerinden yazı.İlk proje müellifinin bulunamadığı durumlarda mimarlar odasından yazı ve mal sahibinden noter tasdikli taahhütname.) 

-Zemin etüd raporu ve statik tahkik. 

-Takım belediye tescili ve yapı denetim şirketi tarafından onayı yapılmış uygulama projeleri. 

-İSKİ yazısı. 

-TEK yazısı. 

-Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliğine göre gerekli belgeler. 

-İlçe Belediye Başkanlığından vergi borcu olmadığına dair yazı. 

-Binanın boş olduğuna dair mahalle muhtarı yazısı. 


İNCELEME AŞAMASINDA: 

-Statik Büro görüşü. 

-Danışma Kurulu kararı. 

-Bina eski eser ise veya yakın çevresinde eski eser var ise Koruma Kurulu kararı. 

-Harç ve ücretler. 


Isı Yalıtım Vizesi İçin Gerekli Belgeler

MÜRACAAT AŞAMASINDA: 

-Dilekçe. 

-Onaylı mimari proje. 

-2 Takım doğalgaz projesi. 

-Onaylı ısı yalıtım projesi. 

-Yapı izin belgesi. 

Not:Yapının ısı yalıtım vizesinden önce temel ve temel üstü vizesinin yapılmış olması zorunludur. 


Proje Onayı Aşamasında Gerekli Belgeler

MÜRACAAT AŞAMASINDA: 

- Dilekçe. 

-Tapu. 

-Çap. 

-Röperli kroki. 

-İmar durumu.(Son bir yıllık.) 

-Son tapu malik yazısı. 

-Binaya ait her cepheden 2'şer adet 13*18 cm ebadında fotoğraf. 

-Kot-Kesit. 

-İnşaat istikamet rölövesi. 

-İSKİ Kanal bağlantı yazısı. 

-Trafo belgesi. 

-Hissedarı var ise noter tasdikli muvafakatname. 

-Vekaletname.(Mal sahibi tarafından yapılmayan müracaatlarda.) 

-Zemin etüd raporu. -Eski eser binalarda Koruma Kurulu kararları ve ekleri rölöve+restitüsyon+restorasyon projeleri. 

-Eski eser olmayan binalarda Danışma Kurulu kararı. 

-Yakın çevresinde eski eser bulunan binalarda ayrıca Koruma Kurulu kararı. 


PROJE ONAYI AŞAMASINDA: 

-3 Takım belediye tescili ve yapı denetim şirketi tarafından onayı yapılmış uygulama projesi,

-Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliğine göre gerekli belgeler. 

-Harç ve ücretler. 


İskan Aşamasında Gerekli Belgeler

MÜRACAAT AŞAMASINDA: 

- Dilekçe. 

-Son tapu malik yazısı. 

-Binaya ait her cepheden 2'şer adet 13*18 cm ebadında fotoğraf. 

-Mimarın binanın projeye uygun olarak bitirildiğine dair raporu. 

-Yapı denetim şirketinin binanın projeye uygun olarak bitirildiğine dair iskan raporu. 

-Otopark ücretinin yatırıldığına dair belge. 

-S.S.K. prim borcunun ödendiğine dair yazı. 

-Temel üstü vizesi. 

-Isı yalıtım vizesi. 

-Zemin etüd raporu ve statik tahkik.(Proje onayı ve ruhsat aşamasında hazırlanmamış ise.) 


İNCELEME AŞAMASINDA: 

-İskan muayene raporu. 

-Koruma Kurulu kararı.(Eski eser binalarda.) 

-Emlak alım vergisinin ilişiğinin kesildiğine dair yazı. 

-Harç ve ücretler. 

Temelüstü Vizesinde İstenen Belgeler

-Dilekçe

-Kot-kesit 

-İSKİ kanal bağlantı / fosseptik yazısı

-SSK işyeri bildirgesi 

-Otopark bedel taksitinin ödendiğine ilişkin makbuz


Ruhsat Aşamasında Gerekli Belgeler

MÜRACAAT AŞAMASINDA: 

-Dilekçe. 

-İmar durumu.(Son bir yıllık.) 

-Son tapu malik yazısı. 

-Hissedarı var ise noter tasdikli muvafakatname. 

-Vekaletname.(Mal sahibi tarafından yapılmayan müracaatlarda.) 

-Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliğine göre gerekli belgeler. 

-Yıkılmadan yapılacak binalarda binanın boş olduğuna dair mahalle muhtarı yazısı. 

-Harç ve ücretler. 

-Otopark makbuzu.(Ücretin en az %25'i) 

-Otopark ücretinin %75'inin taksitlendirilmesi halinde noter tasdikli otopark taahhütnamesi.