Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Burj Halife – Burj Khalifa - Dubai

Dünyanın en yüksek binası. Abu Dabi Emiri Şeyh Halife’nin ortağı olduğu Emaar Properties tarafından Dubai’de inşa edilen 828 metre yüksekliğindeki 160 katlı Burj Halife, Ocak 2009’da tamamlandı, 2010’da hizmete açıldı, Azerbaycan'da 1050 metrelik ve Suudi Arabistan’da 1000 metrelik binalar Burj Halife’nin rakipleri olacak.



Burj Halife – Burj Khalifa - Dubai

Burj Halife (Burj Khalifa, برج خليفة)



Burj Halife nerede? 



Dünyanın en yüksek insan yapımı binası Burj Halife (Burj Khalifa), Emaar’ın lokomotif projesi Birleşik Arap Emirlikleri Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Downtown Dubai’nin tam kalbinde yer alıyor. 21 Eylül 2004  başlanan inşaatı 4 Ocak 2009’da tamamlanan Burj Khalifa, kule ucu yüksekliği, kullanımda olan kat sayısının çokluğu ve çatı yüksekliği açısından Yüksek Yapılar ve Kentsel Habitat Konseyi’nin (CTBUH) tüm kriterlerini karşılayarak dünyanın en yüksek binası seçilmiştir. Tasarımında çöl çiçeği Hymenocalis’ten esinlenilen Burk Khalifa, aynı zamanda İslami mimaride kullanılan biçimlendirme sistemlerinin mükemmel uygulaması olarak da simge niteliğinde bir projedir.



Burj Halife’nin genel özellikleri nelerdir?



Toplam 344,000 m² alan üzerine inşa edilen binanın mimarları Skidmore, Owings ve Merrill (Adrian Smith) şirketleri olup müteahhit firması Emaar’dır. Burj Halife’nin inşaat maliyeti 1,5 milyar dolardır. Burç Halife (Arapça: برج خليفة; İngilizce: Burj Khalifa) Dubai'de adını Halife Bin Zayid El Nahyan'dan almıştır.


Binanın yaklaşık 150. kattan sonra geri kalan katları çelik olarak yapılmıştır. Bu da dünyada ilk defa betonarme kütle üzerine çelik konstrüksiyonla devam edilen ilk bina özelliğini kazandırmıştır. Ayrıca binanın cephelerine gelen rüzgâr yüklerini en aza indirmek için binanın hiçbir cephesi düz olarak tasarlanmamıştır. Köşeleri ise keskin değil, dairesel birleşimlerle yapılmıştır.


Temmuz 2008 itibariyle kulenin yüksekliği yapıcıları tarafından 681.7 m olarak rapor ediliyor. Toplam tamamlanmış 165 kat. Bu da gösteriyor ki Burç Halife dünyanın en yüksek yapısı olan Taipei 101 (509 metre)'i uzun süredir geçmiş durumda.


Şubat 2007'de, Burç Halife dünyanın en çok katlı yapısı olan Sears Kulesi'ni geçmişti.


22 Temmuz 2007'de BBC News 512 metre yüksekliğe ulaşan Burç Halife'nin dünyanın en uzun yapısı olduğunu rapor etti. Oysa Kanada, Toronto'daki, CN Kulesi'nin halihazırda 553 metre yükseklik ile ayakta duran en uzun kalan yapı olmasına rağmen.


4 Ocak 2010 tarihindeki resmi açılışında kulenin resmi yüksekliğinin 828 metre olduğu kamuoyuna bildirildi.

Anten kulesiyle 818 metreye ulaşan Dubai Kulesi'nin en dikkat çeken özellikleri ise şöyle: - 95 kilometreden bile görülüyor.


- Gökdelenin 124. katı, dünyanın halka açık, en yüksek ve dışarıda terası bulunan gözlem katı. 


- 160 lüks otel odası ve suite sahip. 


- Binada 57 asansör, 1044 daire, 3000 araçlık yer altı park yeri var. 


- Dış cephesini ve iki kanadını oluşturan cepheyi kaplayan cam panellerin sayısı 28 bin 261.


- Dubai Kulesi için 330 bin ton metre küp beton döküldü, 39 bin ton çelik kullanıldı, 22 milyon saat çalışıldı.


Kullanılan cam: 103 bin metre küp


İnşaat için çalışılan saat: 22 milyon


İnşaat için geçen zaman: 1325 gün


Toplam alan: 464.515 metrekare


Yerleşim alanı: 92.903 metrekare


Ofis alanı: 1 milyon metrekareden fazla



Burj Halife’nin kırdığı rekorlar neler?



Dünyanın en yüksek binası.


Dünyada kendi başına ayakta duran en yüksek bina.


Dünyanın en yükseğe çıkan asansörü (saatte 64 km, 2 dakikada 500 metre yol alıyor), 


Dünyanın en yüksekte yer alan camisi (158. katta), 


En yüksek kendi başına duran yapı: 828 m (2,717 ft)(önceki CN Tower), 


Dünyanın en yüksekte yer alan yüzme havuzu (76. kat), 


Dünyanın en yüksekte yer alan restoranı (122. Katta) bu binada bulunmaktadır.


Dünyanın en geniş alanda kurulan binası.


Dünyanın gözlem bölümü en yüksekte bulunan binası.



Burj Halife ne zaman, kim tarafından açıldı?



Dünyanın Dubai'de inşa edilen en yüksek binası 04 Ocak 2010 tarihinde törenle açıldı. Finansal krizin ve çöllerin ortasında yükselen 200 katlı dev bina, Tayvan'daki Taipei 101 binasının rekorunu da elinden aldı. Uzmanlara göre, Burj Dubai'nin yükseklik rekoru en az 10 yıl boyunca kırılamayacak.


Dubai Şeyhi Muhammed Bin Raşid El Mahdum'un açılışı yapmasıyla birlikte geleneksel Arap dansları ve Birleşik Arap Emirlikleri bayrağının renklerinden oluşan paraşütçülerin gösterilerinin de yer aldığı şenlikler başladı.

Havai fişek gösterilerinin de yapıldığı açılışı binlerce Dubaili ve turist izledi. BAE haber ajansı, binaya BAE Emiri Halife Bin Zaid El Nahyan'ın isminden esinlenerek Halife Kulesi (Burc Halife) adı verildiğini duyurdu. 

Açılışta aralarında keskin nişancılarla sivil polislerin bulunduğu 1000'den fazla polis görev yaptı.


818 metre yüksekliğindeki Dubai Kulesi'nin açılışı Dubai Emirliği'nin mali sıkıntılar içinde olduğu bir döneme denk geldi. 


Dubai Kulesi en yakın rakibi Taipei 101'den 300 metre daha yüksek. 


Binanın yapı mühendisi Bill Baker, açılış töreni için bulunduğu Dubai'de yaptığı açıklamada, inşaat sürecinde ne kadar yükseğe çıkabileceklerinden emin olmadıklarını, nihai yüksekliğin kendileri için bir keşif ve öğrenme deneyimi olduğunu söyledi. Baker, Dubai Kulesi'nin ilk tasarımlarında binanın 508 metre yüksekliğindeki Taipei 101'den 10 metre daha yüksek olmasının planlandığını da vurguladı.


Yapımında 12 bin işçinin çalıştığı 160 katlı Dubai Kulesi'nin yapımına 2004'te başlandı ve ortalama 3 günde bir kat bitirildi. Dünyanın en yüksek binası 4,1 milyar dolara mal oldu. 


Dubai emirinin şirketi Emaar Properties'in en iddialı projesi Dubai Kulesi'nin 150. katından sonrası çelik konstrüksiyon. Bu da gökdelene, betonarme kütle üzerine çelik konstrüksiyonla devam edilen ilk bina özelliğini kazandırıyor. 


Gökdeleni yapan şirket Emaar Emlak, maliyetin kat kat çıkarılacağından emin. Zira bu dev binanın yüzde 90'ı satılmış bile; hem de 10 metrekaresi ortalama 1500-2000 dolardan. 



Burj Dubai nasıl Burj Halife oldu? 



Hürriyet Gazetesi’nin 05.01.2010 tarihli haberine göre; Dubai Emiri Şeyh Maktum, Dubai’ye 10 milyar dolarlık destek sağlayan Abu Dabi Emiri Şeyh Halife’ye jest yaparak binanın adını Burj Halife koydu.


Son yıllarda lüks, zenginlik, konfor gibi kelimelerle anılan Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) bağlı Dubai Emirliği geçtiğimiz aylarda yaşadığı mali sorunların izlerini dün açılan ve 828 metre ile “dünyanın en yüksek binası” unvanına sahip Burj Dubai kulesi ile silmek istiyor. Ancak iğneye benzeyen, çelik ve camdan oluşan gövdesi ile “dikey şehir” olarak anılan Burj Dubai’nin adı sürpriz şekilde değiştirildi. Açılışı yapan Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid El Maktum binaya, kriz ortamında Dubai’ye 10 milyar dolarlık destek sağlayan Abu Dabi Emiri Şeyh Halife’nin adını verdi. Şeyhin ortağı olduğu Emaar Properties’in yaptığı kulenin yüksekliği de ilk kez net olarak dün açıklandı; 828 metre.


Dönüm noktası


Kulenin Dubai için bir dönüm noktası olacağı ve uluslararası arenadaki görünümünü iyileştireceği yorumları yapılıyor. Küçük bir balıkçı kenti iken 20 yılda dünyanın en önemli çekim merkezlerinden birine dönüşen Dubai, yeryüzünün en yüksek binasıyla Arap dünyasını da onurlandırmış oldu. Burj Dubai’nin baş mimarlarından George Efstathiou, “Dünyada inşası süren gökdelenler var ama hiçbiri bu rekoru kıracağa benzemiyor. Piramitler 400 yıl, Sears Tower 20 yıl en yüksek bina olma özelliklerini korumuştu” dedi. 


Burj Dubai’nin yapı işlerinden sorumlu mühendisi Bill Baker, “Kulenin Taipei 101’den daha yüksek olmasını istedik. Ama Emaar bizden daha da yükseğe çıkmamızı istedi. Burj Dubai’den çok şey öğrendik. Bence artık kolaylıkla yüksekliği 1 kilometreyi bulan kuleler inşa edebiliriz” diye konuştu. Ağırlığını dengeli bir şekilde dağıtması için 3 kanat halinde “Y” şeklinde inşa edilen Burj Halife’nin yapımında 33 bin metreküp beton ve 31 bin ton çelik kullanıldı. Rüzgarlarda 1.8 metreye kadar esneme özelliği bulunan kulenin çeliğin güneşte genleşmesi nedeniyle de 0.9 metreye kadar genişleyebileceği belirtiliyor. Yüksekliği 818 metreyi bulan kulenin en üst ve en alt noktaları arasındaki sıcaklık farkı 10 dereceyi buluyor.


İran’ı izlemek mümkün


Burj Dubai’nin kulesinin tepesi yaklaşık 96 kilometre uzaklıktan görülebilirken, binanın 124’üncü katındaki gözlem yerinden 80 kilometre uzaklıktaki İran görülebiliyor. 200 katı bulunan binanın 160 katı yerleşim yeri olarak sunulurken diğer katlar hizmetler için ayrıldı. Binada restoran 122’nci, jimnastik salonu 123’üncü ve gece kulübü 143’üncü katta. Binada kullanılan klimaların günde 12 bin ton buzu eritecek kadar güçlü olduğu ve su sisteminin günde 250 bin galon su sağlayacağı belirtiliyor. Kuledeki 57 asansör 1044 daire ve ofislerin yer aldığı 49 kata servis sağlayacak. Asansörlerin çalışmaması halinde kulenin tepesine 3 bin basamaklı bir merpenle ulaşılabilecek. 7 yıldızlı 160 odalı Georgio Armani oteli de binada yerini aldı. İtalyan modacı Georgio Armani tarafından döşenen otelde 8 restoran, spa, yüzme havuzu, kütüphane, jimnastik merkezi, toplantı salonu ve ziyafet salonu bulunuyor.



Burj Halife, Türk basınında hangi haberlere konu oldu?



828 metrede ölüm oyunu (Hürriyet Gazetesi, Kasım 2010)


Tom Cruise, “Görevimiz Tehlike 4” filminin çekimlerinde, rol gereği 828 metrelik binanın tepesine tırmandı. Sahnenin tamamlanmasını tüm ekip nefeslerini tutarak bekledi.


48 yaşındaki Amerikalı aktör Tom Cruise, “Görevimiz Tehlike 4” filminin Dubai’deki çekimlerinde, dünyanın en yüksek binası olan 828 metrelik Burj Halife’nin tepesine tırmandı. Önceki gün çekilen tehlikeli sahnede, “ajan Ethan Hunt” rolündeki aktör rol gereği gökdelenin tepesinde oturup ayaklarını aşağı sarkıttı. Cruise geçtiğimiz günlerde de kovalama sahnesi için aynı binanın 124’üncü kat camlarına tırmanmıştı. Sözcüsü, Cruise’un dublör kullanmadığı zaman seyircinin karakteri daha inandırıcı bulacağını düşündüğünü söyledi. Filmin çekimleri Dubai ve Prag’da devam ediyor.



Dünyanın en yüksekteki restoranı (A.A/hürriyet.com.tr, Ocak 2011)


Dubai'deki Burj Halife gökdeleninin 122'inci katında, yerden 422 metre yükseklikte kapılarını açan bir restoran, dünyanın en yüksek restoranı unvanını elde etti.


Emaar Hospitality'den yapılan açıklamada, 828 metre ile dünyanın en yüksek binası olan Burj Halife'de bugün açılan restoranda, dünya mutfaklarından yemekler sunulacağı ve 210 kişiye kadar müşteri ağırlama kapasitesine sahip olduğu belirtildi.


4 Ocak 2010 tarihinde açılan kulede 200 kat bulunuyor, bu katların sadece 160'ında apartman daireleri ve bürolar var.



Çin üç ayda dünyanın en yüksek binasını inşa edecek (Hürriyet Gazetesi, Haziran 2012)


Çin dünyanın en yüksek binasını inşa etmek için yola çıktı. Çinli mimar ve mühendisler 838 metrelik binayı 90 günde bitirebileceklerini iddia ediyor.


Dünyanın şu anki en yüksek binası Dubai’de bulunan Burç Halife. Ancak inşaat süreci beş yıldan fazla süren Burj Khalifa, bu unvanını kısa bir süre içinde kaybetme tehdidiyle karşı karşıya.


Merkezi Hunan eyaletinde bulunan Broad Sustainable Building (BSB) firması, eyaletin başkenti Çangşa’da inşa edilecek Sky City adı verilen binanın inşaatının Kasım 2012'de başlayacağını ve 90 gün içinde tamamlanacağını öne sürdü.


Binanın maliyetinin 4 milyar renminbi (yaklaşık 1.2 milyar TL) olacağı açıklandı.


Tamamlandığı zaman, 220 katlı Sky City, aynı zamanda şu an Çin’in yıldızı olan 632 metrelik Şanghay Kulesi’ni de gölgede bırakacak.


PEKİN'DEN ONAY BEKLENİYOR


Geçtiğimiz hafta BSB işe Çangşa’nın Vangçeng bölgesindeki yetkililer arasında anlaşma imzalandı. Ancak proje şu an Pekin hükümetinin onayını bekliyor.


BSB CEO’su Zhang Yue, Xinhua haber ajansına yaptığı açıklamada, hükümetin projeye onay vereceğinden emin olduklarını belirtti.


BSB, yaratıcı inşaat tekniği sayesinde daha önce de rekor denecek projelere imza atmıştı. Haziran 2010’da 15 katlı bir binayı altı günde tamamlayan şirket, Aralık 2011’de de 360 saat içinde 30 katlı bir otel inşa etmişti.


ÇOĞU PREFABRİK MALZEME


Şirketin inşa ettiği binaların büyük bir kısmı prefabrik parçalardan oluşuyor ve inşaat alanında montajı yapılıyor. Örneğin Sky City’nin yüzde 95’i daha inşaat başlamadan fabrikada tamamlanmış olacak.

 

Dubaili bir mimar tarafından tasarlanan binada 1 milyon metre kullanılabilir alan olacak. 104 asansörle birbirine bağlanan Sky City’deki enerji tüketimi, aynı büyüklükteki sıradan bir binanın enerji tüketiminin beşte biri olacak.



Azerbaycan'dan 1050 metrelik gökdelen projesi (Hürriyet Gazetesi, Ocak 2012)


Azerbaycan dünyanın en büyük gökdelenini inşa etmeye hazırlanıyor. İnşaatına 2013 sonunda başlanacak “Hazar Adası” projesi kapsamındaki binanın yüksekliği 1050 metre olacak.


Hazar Denizi üzerinde oluşturulacak yapay adalardan oluşan “Hazar Adası” projesinin inşaatının 2019 yılının sonlarına doğru tamamlanması bekleniyor.


Proje kapsamında, dünyanın en yüksek gökdeleninin yanı sıra oteller, rezidanslar, golf sahaları, konser salonları ve at yarışı pistleri inşa edilecek.


ŞU AN EN YÜKSEĞİ 828 METRE


Dünyanın halihazırdaki en yüksek binası Dubai’de bulunan 828 metre yüksekliğindeki Burj Halife.


Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde ise 1000 metre yüksekliğinde olması planlanan “Kraliyet Kulesi”nin inşaatı devam ediyor. Kraliyet Kulesi’nin 2014 yılında tamamlanması planlanıyor.



Burj Halife iletişim bilgileri neler? 



Burj Khalifa 


Adres: 1  Emaar Boulevard Downtown Dubai  Dubai, UAE 


With UAE: 800 BURJ 


Telefon: +9714 8888888 


E- Posta: contactcentre@burjkhalifa.ae  


At The Top, Burj Khalifa


With UAE: 800 ATTHETOP 


Telefon: +9714 8888124 


E-Posta: info@atthetop.ae


Web Adresi: www.burjkhalifa.ae