Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Butik otel

Özgün bir mimariye sahip olan ve en az 10 odalı otellerdir. Dekorasyonu diğer otellerden farklı olup, farklı müşteri profillerine hitap eder.



Butik otel nedir?


Butik oteller; daha az müşteri ağırlayabilen, beş yıldızlı otel hizmetlerini verebilen, farklı müşteri profillerine hitap edebilen otellerdir.


Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği'ne (TUROB) göre; butik oteller küçük yapıya sahip olmalarına karşın, seçkin müşterileri için 5 yıldızlı otel konforu sağlayabiliyor. Özel destinasyonlar ile farklı müşteri profillerine hitap edebilen ve bu özelliği ile son yıllarda oldukça ilgi gören butik oteller, Turizm Bakanlığı'ndan özel belgeli işleme statüsü alınarak işletiliyor. Otellerde ortalama 15-20 oda bulunuyor.


Kültür ve Turizm Bakanlığı ‘butik otel’i nasıl tanımlar? 


Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik’in 43. Maddesi, ‘butik otel’i şöyle tanımlar: 


Yapısal özelliği, mimari tasarımı, tefriş, dekorasyon ve kullanılan malzemesi yönünden özgünlük arz eden, işletme ve servis yönünden üstün standart ve yüksek kalitede, deneyimli veya konusunda eğitimli personel ile kişiye özel hizmet verilen ve aşağıda belirtilen nitelikleri taşıyan en az on odalı otellerdir:


a) Modern, reprodüksiyon, antika gibi özelliği olan mobilya ve malzemeler ile tefriş ve dekorasyon, 

b) Beş yıldızlı otel odaları için belirlenen nitelikleri taşıyan konforlu odalar, 

c) Kapasiteye yeterli kabul holü, kahvaltı salonu, oturma salonu, 

d) Yönetim odası,

e) Alakart lokanta,

f) Genel mahallerde klima sistemi, 

g) Yirmi dört saat oda servisi,

h) Çamaşır yıkama ve kuru temizleme hizmeti, 

j) Otopark hizmeti,

k) Odalara, müşteri tarafından seçilen en az bir adet günlük gazete servisi.


Butik oteller daha çok küçük yapılardır. Az odaları vardır. Büyük otellere nazaran daha sakindir. Genellikle bu tür oteller, bir apartman dairesi ya da bir villanın otele çevrilmesi ile oluşur.


Butik otel

Türkiye’de otelcilik sektörünün gelişimi nasıl gerçekleşti?


Türkiye’de konaklama yani otelcilik sektörünün tarihi Selçuklular dönemine dayanmaktadır. Haçlı seferlerinden sonra ticari yollar açıldı ve kent pazarlarının çevresinde kent hanları kuruldu. 1800’lü yıllardan sonra İstanbul, İskenderiye, İzmir, Selanik, Beyrut gibi liman kentlerinde ticaretin yoğunlaşmasıyla konaklama ihtiyacı arttı ve oteller kurulmaya başladı.


Hipyal Palas, 1841 tarihinde Misserie oteli adı ile açılan ve Türkiye’nin ilk batı stiline sahip otelidir.  Otelcilik sektörü böyle başlamış olup, uçaklarında kullanılmaya başlaması ile Avrupalı turistler Türkiye’ye gelmeye başladı. Türkiye’de yer alan limanlara akın eden turistler için Antalya başta olmak üzere Kuşadası, Marmaris, Bodrum, Alanya ve Kapadokya gibi bölgelerde otelcilik alanında önemli gelişmeler yaşandı.


Neden butik oteller tercih ediliyor?


Venüs Uluslararası Ticaret Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Günyeli:


“Kültür ve sanata daha duyarlı olmaları da tercih nedenlerim arasında. Türkiye’de Çanakkale Küçükkuyu’daki Manici Kasrı ve İzmir Şirince’deki Nişanyan Evleri’ni beğeniyorum. Avrupa’da ise Fransa Saint Remy’deki Domaine de Valmouriane Hotel, yine Fransa’nın Arles bölgesindeki Grand Hotel Nord Pinus, İtalya Floransa’daki Villa Carlos Fonseca, Prag’daki Hotel Josef in Prague vazgeçemediğim ve en çok sevdiğim butik oteller arasında.”


En çok tercih edilen butik oteller hangileridir?


1. Fransa’nın Marthon Bölgesi’ndeki Chateau de la Couronne.

2. İtalya’daki Grand Hotel A Villa Feltrinelli Gargnano, 

3. Mikonos’ta bulunan Ostraco Suites,

4. Dominik Cumhuriyetinde bulunan Casa Colonial,

5. Les Ottomans,

6. Ajia Hotel,

7. Bosphorus Palace,

8. Ottoman Hotel Imperial,

9. Lush Hotel,

10. The Sofa Hotels&Residences,

11. Gallery Residence.