Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Çanakkale'ye raylı sistem müjdesi!

Kentin artan nüfusu ve duraklarda yaşanan yoğunluklar nedeniyle alınan 17 adet halk otobüsü Cumhuriyet Meydanı`nda yapılan tören ile Çanakkalelilerin hizmetine girdi..


Kentin artan nüfusu ve duraklarda yaşanan yoğunluklar nedeniyle alınan 17 adet halk otobüsü Cumhuriyet Meydanı`nda yapılan tören ile Çanakkalelilerin hizmetine girdi. Gerçekleşen törene sivil halkın yanı sırası siyasetçiler, oda başkanları, kurum başkanları, kooperatif başkanları ve belediye başkanları katıldı. Tören sırasında Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan planlaması tamamlanan raylı sistem hakkında da bilgilendirmede bulundu... 


Çanakkale`nin artan nüfusu ve zaman zaman otobüs duraklarında yaşanan yoğunlukları önlemek amacıyla sipariş edilen 17 adet 12 metrelik, 27 kişi oturma kapasiteli ve 100 kişiye kadar yolcu kapasitesi olan engelli aparatlı halk otobüsü yapılan tören ile hizmete girdi. Şehitler için yapılan bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı`nın okunmasının ardından Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, Çanakkale Şoförler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Bali Günay ve Otokar firmasının Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül birer konuşma yaptılar. Yeni yasa gereği tüm otobüslerin engelli aparatı taşıma zorunluluğu olması dolayısıyla önümüzdeki yıl içerisinde engelli aparatı olmayan araçların, engelli aparatı olanlar ile değiştirileceğini Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan dile getirdi. Ayrıca Gökhan yaptığı konuşmada, raylı sistem için hazırlıkların Çanakkale Belediyesi tarafından tamamlandığını sözlerine ekledi ve önümüzdeki yıllarda Cevat Paşa Ortaokulu ile Güzelyalı arasında raylı toplu taşıma sistemi olacağının müjdesi verdi... 


 

"Araçlarımızı büyütüyoruz, sayılarını arttırıyoruz"

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, törende yaptığı konuşmada kentteki toplu ulaşım durumunu değerlendirdi. Gökhan; "Burada bu meydanda 10 yıl önce konuştuğumu hatırlıyorum. 2006 yılında ilk defa bu toplu taşıma işini 18 nolu Kooperatif ile beraber yapma konusunda başlangıç konuşmasını yapmıştım. O zaman tabi Çanakkale`nin nüfusu belliydi . Kepez`in nüfusu belliydi. Kepez`i daha sonra bu işin içine kattık. Sonrasında işin içine Güzelyalı, Dardanos`u kattık. Gittikçe genişledi. Şimdi köylere doğru gidiyoruz. Çınarlı köyüne gidiyoruz, Kalabaklı`ya da gitme noktasındayız. Giderek de genişleyecek. Kent büyüdü, otobüsler de büyüdü. Hem hacim olarak hem de sayı olarak büyümek durumdaydı. Bir de yasal bir durum var. Toplu taşıma araçlarının engellilere uygun olması gerekiyor. Bununla ilgili de yasa çıktı, süre verildi ama esnaf arkadaşlarımızın buna ayak uydurmaları zaman aldı ama sonuçta geldiğimiz nokta sevindirici. Dediğim gibi Kepez ile büyüdü. Kepez`de o zaman bu kadar yoğunluk yokken yapılmış protokoller vardı Sayın Mutan bunu ifade etmeye çalıştı. Ben onu biraz açayım. Kepez giderek gelişme gösteren bir bölge. Çanakkale`nin güney bölümü ve sonuç itibariyle de çok ciddi ulaşım hizmeti verilmesi gereken yerler var. Bugün itibariyle günlük yolcu taşıma kapasitesi 63 bin-65 bin seviyesine geldi. Bu noktada tabi üniversite kenti, üniversite kenti olması dolayısıyla sabah ve akşam yoğunluğu çeşitli vesileler ile yoğunluklar yaşanabiliyor. Bunları rahatlatmak adına da araçların hacimsel kapasitelerinin büyümesi gerekiyordu. Bu noktada bugün geldiğimiz rakamları sizinle paylaşayım. Bizim 2015 senesi öncesinde 19 tane engelli aparatlı aracımız varmış. 2015 yılı itibarinde 21 tane araç almışız. Bugün de 17 tane engelli aracı almış oluyoruz. Böylelikle kooperatifin toplam 57 tane büyük 12 metrelik engelli aracı olmuş oluyor. Bunun dışında Belediye`nin de 13 tane engelli aparatlı aracımız var.  Önümüzdeki süreçte de 45 tane 7 metrelik araç kalmış durumda, yani eski tip araçlar... Onlar da 2017 yılının yarısına kadar 8 metrelik engelli tipi ya da yine ihtiyaca göre yine 12 metrelik araçlar ile değiştirilmesi söz konusu. Çünkü artık yasa gereği bütün araçların engelli aparatlı olması gerekiyor. Bunu da sağlamış olacağız. Böylelikle Çanakkale`de bütün toplu taşımanın bu bağlamda engelli tipte araçlarla yapılmasını sağlamış olacağız. Araçlarımızı büyütüyoruz, sayılarını arttırıyoruz. Önümüzdeki yıl da tamamını engelli tipe getireceğiz. Yeni ihtiyaçlara göre güzergahlarını tekrar gözden geçireceğiz." dedi. 

 

Başkan Gökhan raylı sistem hakkında bilgi verdi

Başkan Gökhan konuşmasının devamında otobüslerin de bir Çanakkale`ye bir gün yetmeyebileceğini dile getirerek planlaması tamamlanan raylı toplu taşıma sistemi hakkında bilgilendirmede ve değerlendirmede bulundu. Gökhan yaptığı konuşmada; "Çanakkale`de belli zamanlarda yoğunluklar oluyor. Onun için onları da bir kez daha planlamanın gereği var. Nitekim Çanakkale çıkışında mezarlığın karşısına yurtlar falan yapıldı, yerleşim alanları genişliyor, Esenler`de 60 metrelik yolun ötesinde çok ciddi nüfus yerleşecek. Hepsini alt alta koyduğumuzda bu araçlar bile bir gün yetmez duruma gelme ihtimali söz konusu olabilir. Ancak burada tabi bütün bunlar olurken nüfus artışının da 200 bin seviyesine geldiğinde de artık raylı sistemin de planlanması gerekiyor. Biz bununla ilgili çalışmaları yaptık. İmardaki çalışmalar tamamlanmış durumda. Sadece raylı sistemin oluşabilmesi için günlük kullanım sayısına ulaşmamız lazım. Bunun fizibilitesinin yapılması lazım. Yatırımı yapmakta sorun yok bir kere yaparsınız yatırımı; yolunu döşersiniz, hattını yaparsınız ama ondan sonraki işletme safhasında bunun zarar etmemesi lazım. Zarar etmemesi için fiyatı yükseltirseniz insanlar kullanmaz duruma gelir. Dolayısıyla biz hazırlıklarımızı yapıyoruz. Hatta 60 metrelik yolun ortasında, Cevat Paşa Ortaokulu`nun oradan başlayan hat yapacağımız yeni köprüyü de takip ederek devam edecek. Üniversiteye kadar belki yarın Güzelyalı`ya kadar devam etmesi söz konusu. Şu anda bu nüfus buna yatırım yapmaya hazır değil belki ama en azından 5 yıl sonra raylı sistemin hizmete girmesi için çalışmalara başlanabilir." dedi. 

 

Mutan; "Hayırlı olsun"

Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan törende yaptığı konuşmada; "Ben hayırlı olsun diyorum, kazasız belasız... Sistemi biraz sorgulamak istiyorum ama inşallah bu ulaşımdaki sıkıntıları aşmaya katkı sağlar deyip sorunun altını çizmiş olayım." dedi.

 

Günay; "Hayat hikayeleri, nice öfke ve sevinçler taşıyoruz"

Törende konuşan Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Bali Günay, törene katılanlara hoş geldiniz diyerek başladığı konuşmasının devamında; "Sadece bizim için değil Çanakkale’miz için de anlamlı ve önemli bu programda sizleri aramızda görmekten onur duyuyoruz. Değerli konuklar, biz şoförler bir makinayı bir yerden bir yere götüren insanlar değiliz. Yüzlerce, binlerce insan taşıyoruz, umut taşıyoruz, sevda taşıyoruz, güzellik taşıyoruz. Her biri birbirinden farklı yüzler taşıyoruz. Hayat hikayeleri, nice öfke ve sevinçler taşıyoruz. Özetle insan taşıyoruz. Biliyoruz ki dünyanın en yüksek varlıklarına her şeyin en güzeli yakışır. Biliyoruz ki halka hizmet hakka hizmettir. Biliyoruz ki insan yaşarsa devlet yaşar. Bu sebeple en güzeline en güzelini sunmaya gayret ediyoruz. Bugün 17 otobüsümüzü hizmete sunuyor. Hayırlı, uğurlu olsun diliyor teşekkür ediyorum." dedi. 

 

Şoförler Odası Başkanı 65 yaş üstü yolculara sitemde bulundu

Çanakkale Şoförler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir törende yaptığı konuşmada otobüslerin Çanakkale halkına ve esnafına hayırlı ve uğurlu olmasını diledikten sonra, 65 yaş üstü yolculara sitemde bulundu. Demir; "Tabi ki bu araçları alıyoruz. Bunlar bize gelir ile birlikte ek külfet getiriyor. Yine son zamanlarda akaryakıta olan zamlardan dolayı halk otobüsçülerimizin aldığı zamlar eriyip gidiyor. Yine 65 yaş üstü sıkıntılarımız devam ediyor. Bu benim şahsi fikrim. Bize hükümetimiz 600 lira araç başı katkı veriyor. Ben diyorum ki; ne devletimiz zarar etsin ne esnafımız zarar etsin. Bunlar yarı parasına binsin ama ücretiyle binsin. Sabahları 65 yaş üstü bedavacılardan öğrencilerimiz okuluna geç kalmakta. Yine işe gidecek vatandaşlarımız aralara binememektedir. Lütfen onlardan rica ediyorum belirli bir saatte binsinler." diye konuştu.

 

"Şirketim ve şahsım adına büyük gurur duyuyorum" 

Halk otobüslerinin markası Otokar firmasının Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül törende gerçekleştirdiği konuşmada; "Bundan 10 yıl önce 2006 yılında Çanakkale`de minibüsten otobüse dönüşümü gerçekleştirmiştik. O gün yaptığım konuşmada şunları söylediğimi hatırlıyorum; `Avrupa standartlarında üretim yapan Otokar firmasının bu araçlarını tercih ettiğiniz için hepinize çok teşekkür ediyorum. Türk halkı, Çanakkaleliler, herkes Avrupa standartlarında araçlara binmelidir` demiştim. O günden sonra bugüne geldiğimizde yıl 2016 7 metre otobüslerle başlayan Çanakkale`deki halk otobüsü taşımacılığı daha sonra 9 buçuk metre, bugün 12 metreye geldi. Sayı yetmedi, sayı arttırıldı. Bugün 12 metrelik otobüs sayısı 50 adete ulaştı. Çanakkale de büyüdü bugüne kadar. En azından toplu taşımanın boyutuna baktığınız zaman neredeyse iki katına çıktı. Bugün de Avrupa standartlarındaki, Avrupa en üst standartlarındaki tam engelliye uygun, tam alçak tabanlı otobüslerimizi Otokar olarak sizlerin kullanımına sunmaktan şirketim ve şahsım adına büyük gurur duyuyorum." dedi. 


Olay