Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Çankaya

Başkent Ankara’nın Çankaya Köşkü ve TBMM’ye de ev sahipliği yapan ilçesidir. Anıtkabir ve Atakule de Sinpaş GYO’nun Altın Oran ve The First Residence projeleri de buradadır.



Çankaya


Çankaya’nın tarihçesi nedir?


Türkiye’nin başkenti Ankara’nın ilçesi Çankaya sırasıyla Hatti, Hititler, Frigyalılar Lidyalılar, Pers İmparatorluğu, Makedonya Krallığı, Galatlar, Roma İmparatorluğu, Doğu Roma İmparatorluğu, Büyük Selçuklu İmparatorluğu, Anadolu Selçuklu Devleti, Ahiler ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerini yaşamıştır. 


19. yüzyılda önemini kaybeden yerleşim, 20. yüzyılın başlarındaBağdat Demiryolu'nun yapılması, daha sonra Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nı buradan yönetmesi ile gelişti. Ankara'nın 13 Ekim 1923 tarihinde yeni kurulanTürkiye Cumhuriyeti'nin başkenti olmasının ardından gelişen Çankaya, 1936 yılında ilçe statüsüne erişmiştir.


Çankaya ismi nereden gelmektedir? 


İlçenin ismiyle ilgili olarak çeşitli rivayetler bulunmaktadır; bölgedeki bir su pınarının üzerinin tamamen yeşil yosunlarla kaplanmış havuza benzer bir kayanın üzerinden geçmesi ve bu suyun bir çok hastalıklara şifa canlara can olmasından dolayı bölgeye "Can-Kaya" isminin verildiği, zaman içerisinde harplerde yıkılan suyun geldiği gözün kapandığı, daha sonra suyun gözünün açıldığı ama eskisi gibi dertlere deva, hastalara şifa olmadığı, ama "Cankaya" adının bugüne kadar geldiği rivayet olunur.  


Başka bir rivayet de, ilçede bulunan Papazın Bağı bölgesinde eski zamanlarda bir kilisenin olduğu ve bu kilisenin tapınma saatlerinde buradaki çanın sürekli çaldığı doğrultusunda söylemler bulunduğu şeklindedir.


İlçenin isminin bölgede eskiden "Çengikayası" olduğu Çengikayası isminin zamanla değişerek "Çankaya" olduğu da rivayet edilmektedir.


Çankaya


Çankaya’nın simge yapıtı Çankaya Köşkü’nü kim tasarladı?


Cumhuriyet döneminden hemen önceki haliyle Çankaya, bağlık bahçelik kırsal bir alan görünümündeydi. Bu bağlardan birinin içindeki köşke Mustafa Kemal Paşa'nın yerleşmesi, Çankaya'nın önemini birdenbire artırdı. Bu köşk bugün bir müze olarak korunuyor. Bugünkü Çankaya köşkü ise, Alman Mimar Clemens Holzmeister tarafından projelendirilerek daha sonra yapıldı.


Çankaya’nın rakım kaç çıktı?


Ankara'nın Çankaya ilçesi, Cumhurbaşkanlığı yerleşkesini içinde bulunduruyor. 438 dönüm üzerine kurulu yerleşke, bu nedenle 'Çankaya Köşkü' olarak adlandırılıyor. Ancak siyasi literatürdeki bir diğer adı '864 rakımlı tepe'. Cumhurbaşkanlığı ile ilgili pek çok haberde, yazıda bir kavram olarak '864 rakımlı tepe' ifadesi kullanılıyor. Öyle ki, dönemin DYP Genel Başkanı Süleyman Demirel, ileride halefi olacağı Turgut Özal'a uzun süre 'cumhurbaşkanı' diye hitap etmemek için "864 rakımlı tepenin sakini" dedi. Bu ifadeler, söz konusu kavramı daha da yerleştirdi.


Cumhurbaşkanlığı'nın deniz seviyesinden yüksekliğinin 864 olmadığı zaman zaman yazıldı ama '864 rakımlı tepe' ifadesi hep kullanıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hafta başında katıldığı bir canlı yayında Çankaya'nın gerçek rakımını açıkladı: 1071 metre.


Cumhurbaşkanlığı'nın resmi internet sitesinde, yakın zamanda yapılan ölçümünün neticesi artık resmi olarak yer alıyor. Siyasi bir kavramın da sonunu getirebilecek bilgi, "Rakımın, ilginç bir tesadüf eseri Malazgirt Zaferi'nin kazanıldığı tarihe denk düştüğü ortaya çıkmıştır." ifadesi ile veriliyor. Ankara'nın hâkim tepelerinden biri üzerinde bulunan Çankaya yerleşkesi üzerinde, Müze Köşk, Çankaya Köşkü (Pembe Köşk), Camlı Köşk gibi binalar ile sosyal tesisler, garaj, sera, halı saha ve tenis kortu ile lojmanlar bulunuyor. (07.01.2010 Zaman Gazetesi) 


Çankaya ne zaman ilçe oldu?


Kale çevresinde oluşmuş eski kente tepeden bakan, güney yöndeki bağlık bahçelik alan zaman içinde gelişerek 1936 yılında ilçe durumuna geldi. 


1983 yılında kabul edilen 2963 sayılı Kanunla ilçeye bağlı Gölbaşı ve Mamak ayrı birer İlçe haline getirilmiştir. 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun geçici 2 inci maddesi gereğince köy tüzel kişiliği kaldırılan, ilçeye bağlı üç köy (Beytepe, Karataş, Yakupabdal) Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin 13.08.2004 tarih ve 531 sayılı kararıyla mahalleye dönüşmüştür. 


5747 sayılı Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanunun 2 inci maddesinin 6 ıncı bendinde; “Ankara İlinde Bala İlçesine bağlı Karaali İlk Kademe Belediyesinin tüzel kişiliği kaldırılarak Merkez ve Yazlık Mahalleleri Gölbaşı Belediyesine; Tohumlar, Karahasanlı, Kömürcü, Evciler, Çavuşlu, Yayla ve Akarlar Mahalleleri Çankaya Belediyesine; Ahmetçayırı ve Yöreli mahalleleri ise Bala Belediyesine katılmıştır.”  Hükmü gereğince bugün itibariyle toplam mahalle sayısı 116 olmuştur.


Çankaya’nın nüfusu kaçtır? 


Toplam 267,61 km2 yüzölçümü bulunan Çankaya’da 116 mahalle vardır. 2011 Yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre ilçe nüfusu 832.075’dir. (Erkek: 406.801 Kadın:425.274)


Günlük nüfus hareketlerine bağlı olarak Çankaya’nın nüfusu, gün boyunca 2 milyona ulaşmaktadır. İlçemiz bu özelliğiyle kent içinde ayrı bir kent merkezi özelliğine sahiptir. 


Yıllara göre ilçe nüfus verileri

Yıllar Merkez Köyler Toplam

2012 832.075 0 832.075

2011 813.339 0 813.339

2010 797.109 0 797.109

2009        794.288 0 794.288

2007        792.189 0 792.189

2000        758.490 10.841 769.331

1997        729.596 5.732 735.328

1990        712.304 2.026 714.330

1985        665.128  

1980        921.882  

1975        895.005  

1970        653.290  

1965        470.454  

1960        304.077  


2011 Yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre İlçemiz Nüfusu 813.339 dur. 


(Erkek:391.129  Kadın:422.210)


Çankaya’nın sosyal durumu nedir?


İlçe son zamanlarda kırsal kesimden göçlerin yoğunlaşması nedeniyle  hızlı bir nüfus artışına neden olmuş, yapılan imarsız gecekondulaşma neticesi dış kesimlerde düzensiz bir yapılaşma meydana gelmiştir. Bu göçün çoğunluğu Çorum, Sivas, Yozgat, Kars, Çankırı, Erzurum ve Erzincan yörelerinin insanları teşkil etmektedir.

                                                                                                                                

Nüfusun çoğu geçimini esnaflık, işçilik ve memuriyetten sağladığı gelirle idame ettirmektedir.


İlçede  Belediye sınırları içerisinde kalan yerler imar planına uygun olarak çağdaş ve modern bir yapıya kavuşturulmuştur. Çankaya’da şehir planları yapılırken depreme karşı dayanıklı yapılar kurulmaktadır. Bunun için dünyanın büyük kentlerinde görülen yüzden fazla katlı binalar Ankara ve Çankaya’da yapılmamıştır. Çankaya tarım kenti değil, sanayi, ticaret ve hizmetlerin yoğunlaştığı bir kent özelliğindedir.

 

İlçede devletin en üst düzey yöneticisinden en alt birimindeki hizmetliye kadar binlerce kişi kamu hizmetlerinde çalışmaktadır.


Çankaya

Hacettepe Üniversitesi


Çankaya’da bulunan üniversiteler hangileridir?


Hacettepe Üniversitesi (Beytepe Kampusü), Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Bilkent Üniversitesi, Ortadoğu Teknik üniversitesi, Kara Harp Okulu, Türkiye Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü, Başkent Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi, Ufuk Üniversitesi, TOBB Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi İrtibat Bürosu, (Cebeci-Tandoğan), Türk Kazak Üniversitesi İrtibat Bürosu (Merkez Kazakistan), Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi İrtibat Bürosu ve Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk Kazak Üniversitesi İrtibat Bürosu (Merkez Kazakistan).


Çankaya’nın ticaret bilgileri nelerdir? 


Tarım ve sanayi bölgesi olmayan Çankaya’da ticaret yoğunluğu çok fazladır. İş yerlerinin birinci derecede yoğunlaştığı yer Yenişehir’dir. Dikimevi, Küçükesat, Beşevler ve Bakanlıklar daha sonra gelir. İlçede 100 bin kadar işyeri bulunmaktadır. Bu işyerlerinin bazılarıda çok büyük ticaret merkezleridir. Kocatepe Camiisi bünyesinde bulunan Beğendik Mağazaları, Atakule Çarşısı, Karum Çarşısı, Migros, Gima, Real, Tansaş gibi çarşı ve büyük marketlerde kentimize ticaret hareketliliği kazandırmıştır.  



Çankaya

Anıtkabir


Çankaya’nın turistik yerleri nerelerdir? 


Anıtkabir, Atatürk Müzesi, Atatürk Anıtı (Zafer Anıtı-Sıhhıye), M.T.A Genel Müdürlüğü Tabiat Tarihi Müzesi, Güvenlik Anıtı, Oyuncak Müzesi (Cebeci-Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi), Hitit Anıtı, Atakule, TBMM, Elmadağ Kayak Tesisleri, Ahlatlıbel Spor ve Eğlence Merkezi  ilçenin başlıca turistik yerlerinden olup  Eymir Gölü  ise Çankaya’nın güneyinde ODTÜ arazisi içerisinde yer almaktadır.


Çankaya’nın ulaştırma ve altyapı özellikleri nelerdir?


Çankaya’ya ulaşım karayolu ve demiryolu ile sağlanmaktadır. İlçeyi doğudan Mamak, batıdan Etimesgut ve Sincan’a bağlayan demiryolu üzerinde banliyö treni düzenli olarak işler.

 

Çankaya’yı Yenimahalle ve Batıkent’e bağlayan metro 28.12.1997 tarihinde hizmete girmiştir. AŞTİ-Dikimevi hattı üzerinde 30 Ağustos 1996 tarihinden itibaren Ankaray raylı sistemi çalışmaya başlamıştır.

 

İlçede askeri ve sivil hava alanı yoktur.


Karayolları ilçeyi örümcek ağı gibi sarmıştır. Tamamı asfalt kaplama olan yolların bakım ve onarımı anayol ve caddeler haricinde Çankaya Belediyesi tarafından yapılmaktadır. Çevre yolu ile tüm komşu İlçelere bağlantılıdır. Ayrıca çevre İllerden Konya, Eskişehir, İstanbul ve Kırıkkale bağlantısı vardır.


İlçeye bağlı Beytepe, Karataş ve Yakupabdal Mahallelerinin anayolları asfalt kaplama olup, mahalle içi yolların camii ve okula kadar olan bölümü asfalt, geriye kalanı ise stabilizedir.     

 

İlçenin merkezi ile mahalleleri arasındaki ulaşımı belediye otobüsleri, minibüs (Dolmuş), Özel Halk Otobüsleri ve ticari taksiler ile sağlanmaktadır.


İlçede su ve kanalizasyon hizmetleri, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı bünyesindeki  ASKİ Genel Müdürlüğünce yerine getirilmektedir.

 

Çankaya kaymakamı kimdir?


Çankaya Kaymakamı Mehmet Ali Yıldırım; 1963 yılı Eskişehir doğumludur. Yıldırım, ilk ve orta öğrenimini Eskişehir'de tamamlamış olup, 1986 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümünden mezun olmuştur.  Aynı yıl Erzurum Kaymakam adaylığından  sonra 1990 yılından itibaren sırasıyla Atabey, Kumlu, Pötürge Kaymakamlıklarında bulunmuş,  Ardahan Vali Yardımcısı olarak 1994 - 1997 yılları arasında çalışmıştır. Daha sonra Avanos ve Marmara Kaymakamlıklarında bulunmuş, 1999 Marmara depreminde İzmit’te kurulan Afet Bölge Koordinatör Valiliği’nde Koordinatör Vali Yardımcısı olarak çalışmıştır.  2001 yılında İçişleri Bakanlığı tarafından Kamu Yönetimi alanında Yüksek lisans yapmak üzere İngiltere Exeter Üniversitesine gönderilmiş, bir yıl süre içerisinde “Kamu yönetiminde Yeni Gelişmeler ve Gelişmekte olan Ülkelerde Uygulanabilirliği” konulu master tezini başarıyla tamamlayarak yurda dönmüştür. Sonra sırasıyla Çerkeş (2002-2004), Seydişehir (2004-2006), Ümraniye (2006-2011) İlçelerinde Kaymakamlık yapmıştır. 


29.08.2011 tarih ve 2011/646 sayılı müşterek kararname ile Çankaya Kaymakamlığına atanmış olup 19.09.2011 tarihi itibarıyla görevine başlamıştır. Yıldırım, evli 1 çocuk babası olup, iyi derecede İngilizce bilmektedir.


Çankaya Kaymakamlığı iletişim bilgileri nelerdir?


Adres: Kumrular Cad.No:1 Kızılay/Ankara Tel: 0 (312) 425 22 30 - 425 30 10

E-Posta: cankaya@cankayakaymakamligi.gov.tr

www.cankayakaymakamligi.gov.tr



Çankaya

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık


Çankaya Belediye Başkanı kimdir? 


Bülent Tanık 1949 yılında Niğde’de doğdu. Adana Erkek Lisesi’nden sonra, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nü 1976 yılında bitirdi.


Evli ve 2 çocuk babası olan Bülent Tanık, İller Bankası Genel Müdürlüğü’nde Şehir Plancısı olarak görev yaparken 1978-1979 yıllarında Yerel Yönetim Bakanlığı’nda Danışmanlık yaptı. 1982 yılına kadar İller Bankası’nda göreve devam eden Tanık, 1981-1985 yılları arasında Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Genel Başkanlığı görevinde bulundu.


Daha sonra özel şirket ve proje bürosu kurulu ve yöneticiliği ve çok sayıda sivil toplum örgütünün kuruculuğu ve yöneticiliğinde görev aldı.


Yerel Yönetimler hakkında Ada “Yerinden Yönetimden Gazetesi” ve Ada “Kentliyim” Dergilerini yayınladı ve yönetti (1993-2000). Çok sayıda belediye için Danışmanlık ve Planlama hizmeti sundu (1988-2009).

Cumhuriyet Halk Partisi üyeliğinin yanı sıra, TMMOB Şehir Plancıları Odası ve ODTÜ Mimarlık Fakültesi İletişim Derneği Kurucu Üyeliği de bulunan Bülent Tanık’ın özel ilgi alanları arasında; müzik, resim, voleybol, olta balıkçılığı bulunmaktadır.


29 Mart 2009’da Çankaya Belediye Başkanı olan H. Bülent Tanık ayrıca;

-İç Anadolu Belediyeler Birliği Başkanı,

-Türkiye Belediyeler Birliği Encümen Üyesi,

-Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Konsey Üyesi ve Yönetim Kurulu Üyesi,

-Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Konseyi (CEMR) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı,

olarak da ulusal ve uluslararası kuruluşlarda görev yapmaktadır.

İngilizce ve elementer düzeyde Fransızca ve Yunanca bilmektedir.


Çankaya Belediyesi’nin iletişim bilgileri nelerdir?


Adres: Ziya Gökalp Caddesi No: 11 Kızılay/ Ankara 

Çankaya Çözüm Merkezi: 444 06 01

 Santral: (0312) 458 89 00, (0312) 458 90 00

18.00'den sonra ve Cumartesi -Pazar günleri aramak için: (0312) 230 75 51, (0312) 230 12 37

 E-Posta: halkils@cankaya.bel.tr - blbaskan@cankaya.bel.tr 

www.cankaya.bel.tr


Çankaya’da hayata geçirilen konut projeleri hangileridir?

Çankaya


Çankaya Altın Oran: Fiyatların 223 bin TL'den başladığı Altın Oran projesi Ankara Çankaya'da yükseliyor... 1+1, 2+1, 2,5+1, 3+1, 3,5+1, 4,5+1, 4+2, 5,5+1 ve 6,5+1 daire tiplerinin yer aldığı Sinpaş Altın Oran, Ankara Çankaya'da yükseliyor. Sinpaş Grubu tarafından inşa edilen Altın Oran'da, birinci etap teslimleri 2014 yılının Ağustos ayında, ikinci etap teslimleri ise 2014 yılının Aralık ayında gerçekleşecek.


Çankaya Sinpaş Altın Oran'ın sosyal olanakları arasında, adalar, yoga tepesi, yaşam korusu, sazlık adası, kıyı bahçesi,  ekolojik pazar, avlular, gökyüzü köprüsü, yürüyüş parkurları, su kıyısı yürüme yolları ve terasları bulunuyor.


Nisan 2013 itibariyle Ankara Sinpaş Altın Oran fiyatlar şöyle;

62 metrekare 112 metrekare 1+1'ler 223 bin TL ile 342 bin 800 TL,

171 metrekare 1+1 loftlar 537 bin TL ile 540 bin 300 TL,

131 metrekare 160 metrekare 2,5+1'ler 388 bin 200 TL ile 525 bin TL,

101 metrekare 123 metrekare 2+1'ler 343 bin 100 TL ile 425 bin 600 TL,

140 metrekare 253 metrekare 3,5+1'ler 446 bin 700 TL ile 841 bin 600 TL,

210 metrekare 3,5+1 dubleksler 632 bin 200 TL,

135 metrekare-216 metrekare 3+1'ler 447 bin 500 TL ile 591 bin 800 TL,

224 metrekare 3+1 loftlar 722 bin 400 TL ile 727 bin 500 TL,

205 metrekare 262 metrekare 3+1 dubleksler 616 bin 100 TL ile 925 bin 600 TL,

181 metrekare 230 metrekare 4,5+1'ler 588 bin 200 TL ile 908 bin 700 TL,

260 metrekare 294 metrekare 4,5+1 dubleksler 976 bin 900 TL,

217 metrekare 4+2 dubleksler 756 bin 100 TL ile 790 bin 400 TL,

240 metrekare 5,5+1'ler 724 bin 300 TL ile 745 bin 600 TL,

270 metrekare 6,5+1'ler 819 bin 900 TL ile 835 bin 900 TL 

İki etaptan meydana gelen Ankara Çankaya Altın Oran'da toplam  1.033 daire yer alıyor. Proje 1 milyon 850 bin metrekare arsa alanı üzerinde yükseliyor.


Telefon: (0312) 490 10 72 (5106)

Web Adresi: www.sinpas.com.tr


Çankaya



The First Çankaya: Teslim tarihinin 2016 yılının Nisan ayı olarak belirlendiği The First Çankaya satış fiyatları 500 bin liradan başlıyor... Ankara Çankaya'da inşa edilen The First Residence projesi, Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı imzası ile yükseliyor. 479 adet daire ve 26 adet ticari birimden oluşan proje 2 blok olarak yükseliyor. 

1+1 dairelerin 48 metrekare ile 60 metrekare, 2+1 dairelerin 80 metrekare ile 110 metrekare ve 3+1 dairelerin 90 metrekare ile 190 metrekare alana sahip olduğu The First Çankaya satış fiyatları 500 bin liradan başlangıç gösteriyor.


The First Çankaya'da SPA, yoga ve pilates stüdyoları, concierge hizmetleri, kapalı ve açık yüzme havuzları, squash alanı, fitness clup alanı, özel lounge alışveriş merkezi ve otopark bulunuyor. 2016 yılının Nisan ayında teslim edilecek olan Nisan 2013 itibariyle The First Çankaya satış fiyatları şu şekilde;


1 oda 1 salon daireler 500 bin lira ile 715 bin lira

2 oda 1 salon dairler 847 bin lira ile 1 milyon 292 bin lira

3 oda 1 salon daireler 1 milyon 36 bin lira ile 1 milyon 977 bin lira


Telefon: 444 1 440

Web adresi: www.thefirstcankaya.com


Çankaya



One Tower: Ankara - Başkent’in en prestijli bölgelerinden Oran semtinde yapımına başlanan, alışveriş merkezi ve konut kulesinden oluşan karma proje One Tower’da satışlar başladı...


Ankara Oran’da yapımına başlanan 185 metre yüksekliğindeki 48 katlı One Tower projesinde 306 residence dairesinin satışına başlandı Özçelik-İmaj-Tan ortaklığıyla kurulan İTO Yatırım’ın hayata geçirdiği One Tower, 5 katı 30 bin metrekare kiralanabilir alana sahip alışveriş merkezi olan, 185 metre yüksekliğindeki 48 katlı konut kulesinden oluşuyor.


2+1 3+1, 4+1, 5+1 ve penthouse olmak üzere 11 ayrı tip ve büyüklükte 306 residence dairesinin bulunduğu One Tower’da, konut sahibi olmak isteyenler, firma bünyesinde tasarlanan ödeme planından yararlanabiliyor. Panora AVM’ye komşu olan One Tower’da anahtar teslimleri Mayıs 2015’te yapılacak. 


Mimari tasarımını İstanbul Modern, Kanyon, Levent Loft, Loft Bahçe, Sapphire gibi İstanbul’a değer katan projeleri hayata geçiren Tabanlıoğlu Mimarlık’ın yaptığı konut kulesi ve alışveriş merkezi, konumu ve özellikleri ile Başkent’in simge yapılarından biri olacak.


Telefon: (312) 242 17 17

Web adresi: www.ozcelikimajtan.com

Kaynak: Çankaya İlçesi Kaymakamlığı resmi internet sitesi, Çankaya Belediyesi resmi internet sitesi, www.emlakkulisi.com