Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Cankurtaran Mahallesi – Fatih- İstanbul

İstanbul Eminönü’nde Ayasofya ve Sultanahmet’in denize bakan yamacındaki mahallesidir. Cankurtaran Mahallesi, Ahırkapı Şenlikleri, Nuri Bilge Ceylan’ın Üç Maymun filmi ve ABD’li Sarai Sierra cinayetiyle gündeme gelmiştir. Cankurtaran Sosyal Tesisleri ve Cankurtaran Öğretmenevi bölgenin en bilinen binalarıdır.



Cankurtaran Mahallesi – Fatih- İstanbul

Cankurtaran Mahallesi, Fatih



Cankurtaran Mahallesi nerededir?


Cankurtaran, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesine bağlı 57 mahalleden biridir. Tarihî yarımadanın en uç noktasını teşkil eden mahalle Topkapı Sarayı'nı sınırları içinde barındırmaktadır. İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Hocapaşa; batısında Alemdar; güneybatısında Binbirdirek; kuzeyinde Sultanahmet mahalleleri; doğusunda ise İstanbul Boğazı bulunmaktadır.



Cankurtaran Mahallesi – Fatih- İstanbul



Fatih İlçesi’nde kuzeyden güney-güneydoğu’ya doğru Ayvansaray Mahallesi, Balat, Yavuz Sultan Selim, Cibali, Yavuz Sinan, Sarı Demir, Rüstem Paşa, Hobyar ve Hocapaşa Mahalleleri sıralanır. Doğu’da Sarayburnu’nda Cankurtaran (doğu ucu); Marmara kıyılarında Sultanahmet, Küçük Ayasofya, Sehsuvarbey, Muhsine Hatun, Nişanca, Katip Kasım, Aksaray, Cerrahpaşa, Kocamustafapaşa, Yedikule Mahalleleri yer alır. Batıda Sümbülefendi, Silivrikapı, Mevlanakapı, Topkapı, Karagümrük ve Derviş Ali Mahalleleri ile çevrilen Fatih ilçesi, 57 mahalleden oluşur.



Fatih Belediyesi, Cankurtaran’da neler yaptı?


Turist otobüsleri için Cankurtaran deniz fenerinin bulunduğu alanda 160 araçlık; Sultanahmet Camii karşısı Dalbastı sokak, Çemberlitaş Atik Ali Camii arkası ve Sahil Kennedy Caddesi Küçükayasofya çıkışı benzin istasyonunun yanında ise 150 araçlık otopark hazırlandı.


Cankurtaran Parkı Süs Havuzu, Cankurtaran Sosyal Tesisleri Süs Havuzu yapıldı.


Eminönü Bölgesinde, muhtelif mahallelerde (Küçük Ayasofya, Sultanahmet, Cankurtaran) yer alan 91 adet sivil mimarlık örneği yapı 6 gruba ayrılarak ihale edilmiş ve bu yapıların rölöve, restitüsyon, restorasyon projeleri hazırlatılmıştır. Hazırlanan tüm projeler onaylanmak üzere Koruma Kurulu’na sunulmuştur. Yapıların yeniden hayata kazandırılması maksadıyla hazırlatılan 91 adet sivil mimarlık örneği yapı projelerinden 59 adedi Koruma Kurulu tarafından onaylanmıştır. Diğerleri ise onaylanmak üzere incelenmektedir.


Muhtelif mahallelerde yer alan 13 adet sivil mimarlık örneği yapıların yeniden hayata kazandırılması amacıyla projelerinin hazırlatılması için 2011 yılı içerisinde proje ihaleleri yapılmıştır.


13 adet smö yapıya ait projeler hazırlatılmış ve bunlardan 6 adet smö yapının projeleri Koruma Kurulunca onaylanmış, 7 adet smö yapının ise onay işlemleri devam etmektedir.



Cankurtaran Mahallesi’nin ünlü Ahırkapı Semti’nin tarihçesi ve genel özellikleri nelerdir?

Ahırkapı, İstanbul’un en eski tarihsel semtlerinden biridir ve Sarayburnu gibi tarihi bir saray bölgesidir. Semt, eskiden Topkapı Sarayı’nın ahırlarının burada bulunması nedeniyle Ahırkapı olarak adlandırılmıştır. Bizans dönemi saraylarından Mangana Sarayı, Bukeleon Sarayı, Osmanlı döneminde Topkapı Sarayı’nın dış bahçeleri ve kasırları burada yer almıştır. Bu yöre, ayrıca İstanbul’un en önemli arkelolojik alanlarından biri olarak bilinmektedir.


Bu bölgede ayrıca tarihi Ahırkapı Feneri bulunmaktadır. Türkiye'nin en yüksek ikinci feneri olan Ahırkapı Feneri'nin denizden yüksekliği 36 metre, zeminden yüksekliği 26 metredir. Her 5,5 saniyede yarım saniye ışık gönderir ve ışığı 16 milden görülebilir. Kızkulesi ve Fenerbahçe Fenerleri ile bir üçgen içinde hizmet veren fenerin denizle arasında kalan bölümünden sahil yolu geçer. Ahırkapı Feneri bugünkü haline 1857 yılında yeniden inşa edilerek kavuşmuştur. Ülkemizde fenerciliğin tarihi bu fenerle başlamıştır.


1775 yılında Mısır'a gitmekte olan Hacı Kaptan emrindeki bir kalyon Kumkapı'da karaya oturur. Zamanın Sadrazamı Sait Paşa olay yerine gider. Yapılan kurtarma çalışmalarını yerinde takip eder. Daha sonra Padişah III. Osman'a "Eğer bu mevkide bulunan surların üstüne bir fener yapılıp her gece üzerinde kandiller yakılsa, açıktan geçen gemiciler ışığı görüp rotalarını tayin edebilirler" der. Bunun üzerine padişah da Ahırkapı burnunun uç noktasına bir fener yapılmasını emir buyurur. Dönemin Kaptan-ı Deryası Süleyman Paşa da Ahırkapı'da surlarının bir burcu üstüne feneri yaptırır, ve geceleri yakılması için zeytinyağı tahsis ettirir.

Ahırkapı Hıdrellez Şenlikleri, Cankurtaran sahilinde düzenlenir.



Cankurtaran Mahallesi, deprem açısından tehlikeli bölgede mi?


Deprem profesörü Ahmet Ercan, olası İstanbul depremi öncesinde çarpıcı tespitte bulundu: "En sakat yer Avrupa yakası. Anadolu yakasının hemen hemen her yeri çok güvenli." Prof. Dr. Ercan, Avrupa Yakası'nda deprem olması halinde en çok yıkıma uğrayacak yerleri de anlattı. Jeofizik Profesörü Ahmet Ercan, 16.11.2011 tarihinde Vatan Gazetesi'nden Mine Şenocaklı'ya Van'daki deprem sonrasında olası İstanbul depremiyle ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu.


İşte Ahmet Ercan'ın tespitlerinden o bölüm:


“En sakat yer Avrupa yakası. Anadolu yakasının hemen hemen her yeri çok güvenli. Cankurtaran’dan başlayıp Ayasofya’ya, oradan Süleymaniye’ye, oradan Fatih’e, Edirnekapı’ya, oradan Küçükçekmece ve Büyükçekmece göllerinin kuzey kıyısına bir çizgi çekin. Bu çizginin güneyindeki yerler depremde en çok hasar, en çok yıkım görecek yerlerdir. Aynı zamanda çarpık yapılaşmanın ve tarihi İstanbul’un bulunduğu yerler de burasıdır. Bu yüzden bizim bir an evvel tarihi İstanbul’u güçlendirmemiz gerekiyor. Onu yıkıp yeniden yapamayız.”



İstanbul turizmi Cankurtaran’a nasıl yaradı? 


Türk turizminin doğuş yeri Sultanahmet son birkaç yıldır yeniden canlanmaya başladı. 20.07.2002 tarihli Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre; Akbıyık Caddesi, Şeftali Sokak, Yerebatan Caddesi ve İncili Çavuş Sokak gibi yerlerde peşpeşe hizmete giren kafeler, barlar, restoranlar sokaklara taşarak Sultanahmet'i şenlendirdi.

Birbirinden ilginç dekorlarıyla Sultanahmet ve Cankurtaran sokaklarına taşan yeni işletmelerin Sultanahmet'in tarihi yapılarını özenle restore edip İstanbul'a kazandırmaları dikkat çekiyor. Bundan birkaç yıl öncesine kadar yarı harabe olan Akbıyık Caddesi, son iki yıl içinde tanınmayacak hale geldi. Binaların büyük bölümü restore edilerek renklendirildi, dış cepheler ve iç mekanlar ışıklandırılarak sokaklar hayat buldu.



Cankurtaran Mahallesi’ni uluslararası gündeme taşıyan iki olay neydi?


ABD’li Sarai Sierra cinayeti: 03 Şubat 2013 tarihinde Fatih Cankurtaran surlarında cesedi bulunan ABD'li fotoğrafçı Sarai Sierra'nın cesedi incelenmek üzere Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden İstanbul Adli Tıp Kurumu'na getirildi.


21 Ocak'tan beri kendisinden haber alınamayan Sierra'nın cesedi akşam saatlerinde Fatih Cankurtaran surlarında bulunmuştu. Sierra'nın cesedi önce Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılmıştı. Ceset Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin ardından İstanbul Adli Tıp Kurumuna getirildi.


Sinema filmi Üç Maymun: 2008 yılı Türkiye - Fransa - İtalya ortak yapımı Nuri Bilge Ceylan filmidir. Yönetmenin Uzak ve İklimler'den sonra Cannes Film Festivali'nin yarışmalı bölümüne kabul edilen üçüncü, toplamda ise beşinci uzun metrajlı filmidir. Ceylan, Cankurtaran Mahallesi’nde çekilen film ile Mayıs 2008’de 61. Cannes Film Festivali’nde ‘En İyi Yönetmen’ ödülünün sahibi olmuştur.



Cankurtaran Mahallesi – Fatih- İstanbul



Cankurtaran’da çekilen ‘Üç Maymun’ filminin fragmanını izlemek için tıklayın!


Başrollerini Yavuz Bingöl, Hatice Aslan, Ahmet Rıfat Şungar ve Ercan Kesal'ın paylaştığı film, küçük zaafların büyük yalanları doğurmasıyla parçalanan bir ailenin, gerçeklerin üzerini örterek bir arada kalma çabasını anlatır. Filmin adı da, acı ve sorumluluklardan, gerçeği görmeyerek, duymayarak ve gerçekler hakkında konuşmayarak kaçmaya çalışan karakterlere göndermedir. Üç Maymun genel olarak, "üç maymunu oynamanın" gerçekleri ortadan kaldırıp kaldırmayacağını sorgular.


Film, Cankurtaran Mahallesi ve Sarayburnu’ndan Marmara Denizi kareleriyle doludur. 



Cankurtaran Mahallesi’nin bölgeyle özdeşleşen tesisleri hangileridir?


Cankurtaran Sosyal Tesisleri: Eminönü'nden Bakırköy'e ulaşan Sahil Yolu üzerindedir. Karşıdan gelen misafirler, Boğaz Köprüsü'nü geçerek Galata Köprüsü vasıtası ile Tarihi Yarımada'ya geldikten sonra Sahil Yolu'nu takip ederek ulaşabilirler. Ayrıca Harem'den kalkan Arabalı Vapur ile kolayca Sarayburnu'na gelinebilir.

Cankurtaran Sosyal Tesisleri, Cankurtaran Tren İstasyonu ile komşudur. Sirkeci veya Halkalı'dan trene binerek tesise kolayca ulaşabilirsiniz.


Cankurtaran Sosyal Tesisleri'ne, Sultanahmet Tramvay durağında inerek kolayca ulaşabilirsiniz. Öncelikle Divanyolu'ndan 300m yürüyerek Ayasofya Müzesi'nin önüne gelin. Ardından sola dönerek 150m ilerdeki Topkapı Sarayı girişi ve III. Ahmet Çeşmesi'ne gelin. Cankurtaran Sosyal Tesisleri buradan aşağıya inen İshak Paşa Caddesi üzerinde 400m ilerdedir. Cankurtaran Tren İstasyonu ile komşudur. Tren yolu geçidinden geçer geçmez solda tesisleri göreceksiniz.


Cankurtaran Mahallesi – Fatih- İstanbul


Adres: Ahırkapı İskele sokak No: 1 Cankurtaran, Fatih, İstanbul

Telefon: 0212 458 54 14 – 15

Email: info@cankurtarantesisleri.com

Web Adresi: www.cankurtarantesisleri.com



Cankurtaran Öğretmenevi: Cankurtaran Öğretmen Evi ve Akşam Sanat Okulu; dönemin İstanbul Valisi Nevzat Ayaz’ın direktifleri doğrultusunda Türk öğretmenine verilen değerin bir sembolü olarak M.E.G. ve S. Müdürü Şener Bbirsöz'ün müdürlüğünde yatırım ve tesisler bölümü müdür Yardımcısı M. Hasip Ercan'ın başkanlığında, Mimar Atilla Kırkpınar, Mimar Mehmet Karahan denetiminde, Müteahhit H. Basri Cebiroğlu’nun fedakarlıkları ile inşaa edilerek 30.06.1987 tarihinde hizmete girmiştir.



Cankurtaran Mahallesi – Fatih- İstanbul



Cankurtaran Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu, İstanbulun merkezinde tarihi yarımadada yer almaktadır. Bir tarafta İstanbul Boğazı, Kadıköy, Adalar'ın eşsiz manzarası diğer tarafta tarihte imparatorlukların idare edildiği Topkapı sarayı, Ayasofya Müzesi, Sultanahmet Camisi, Kapalı çarşı ve daha nice tarihi yapıtlar...


Adres: Kennedy Cad. Ahırkapı Sok. No:9 Cankurtaran Eminönü 

Telefon: 0(212) 517 24 11

Fax : 0(212) 458 24 11

Web Adresi: www.cankurtaranogretmenevi.com.tr

Cankurtaran Mahallesi – Fatih- İstanbul


Cankurtaran Mahallesi posta kodu nedir? 


Cankurtaran Mahallesi’nin posta kodu şöyledir; 34122



Cankurtaran Mahallesi muhtarı kimdir? 


Muhtar: Nevin Taş

Adres: Cankurtaran Mah. Şadırvan Sok. 34122, Fatih, - İstanbul

İş: 458 77 58

Cep: 0537 432 35 65


Önerilen Bağlantılar : Anneler günü konut kampanyaları, TOKİ Aksaray kura