Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Celalettin Çağlar

OYAK Çimento ve otomotiv şirketlerinin Yönetim Kurulu Başkanı’dır. OYAK’ta ‘danışman’dır. OYAK Genel Müdürü Dr. Coşkun Ulusoy’un Darüşşafaka Lisesi’nden sınıf arkadaşıdır.



Celalettin Çağlar

OYAK Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Çağlar



Celalettin Çağlar kimdir?



OYAK Çimento ve Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Çağlar, 1949’da İstanbul’da dünyaya geldi. 

Celalettin Çağlar, 1973 yılında İ.T.Ü. Makine Mühendisliği'nden mezun oldu ve yüksek lisansını Otomotiv Yüksek Mühendisi olarak 1977 yılında Aachen Teknik Üniversitesi'nde tamamladı. 



Celalettin Çağlar’ın iş hayatı nerede başladı?



1976 - 1998 yılları arasında Koç Holding Otokar A.Ş.’de Mühendislik Müdürü olarak çalışan Çağlar, 1998 - 2000 yılları arasında ise özel sektörde kurucu ortak, Yönetim Kurulu Başkanı ve Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 


Ardından çeşitli şirketlerde, yöneticilik, yönetim kurulu üyeliği ve başkan yardımcılığı görevlerini üstlendi.



Celalettin Çağlar, hangi yıl OYAK’ta çalışmaya başladı?



Coşkun Ulusoy’un Oyak’a gelmesiyle birlikte, 2000 yılında bu gruba geçti. Aynı zamanda, otomotiv ve çimento şirketlerinin yönetim kurulu başkanı olarak görev yapıyor.



Celalettin Çağlar, OYAK Çimento bünyesinde hangi çimento şirketini yönetti?



www.emlakkulisi.com'un 17 Mart 2011 tarihli haberine göre; Celalettin Çağlar, Ünye Çimento Yönetim Kurulu Başkanı oldu.


Ünye Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş., Yönetim Kurulu görev dağılımıyla ilgili açıklama yaptı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Celalettin Çağlar getirildi


Ünye Çimento'nun konuyla ilgili Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) gönderdiği açıklama şöyle; 

'Şirketimiz Yönetim Kurulu'nun 04.03.2011 tarihinde yapmış olduğu toplantısında; görev bölümü yapılmış; Sn. Celalettin ÇAĞLAR Yönetim Kurulu Başkanlığı'na, Sn. Mustafa Cengiz AKIN Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı'na seçilmişlerdir. 2011 Yılı Denetimden Sorumlu Komite Üyeliklerine Sn. Güney ARIK, Sn. Cem ÇOLAK seçilmişlerdir.'



Celalettin Çağlar şu an OYAK’ta hangi görevleri yerine getirmektedir?



Celalettin Çağlar, halen OYAK’ta Danışman ve Otomotiv ve Çimento Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmaktadır. OYAK Genel Müdürü Coşkun Ulusoy’un danışmanı ve aynı zamanda Darüşşafaka Lisesi’nden de sınıf arkadaşıdır. 



Celalettin Çağlar hangi konularda haber oldu?



Oyak, yeni şirket halka açmayacak (Emlakkulisi.com, Ocak 2011) 


OYAK Otomotiv ve Çimento Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar, "Türkiye'nin yakın çevresinde baktığımız bazı tesisler var" dedi.


OYAK Otomotiv ve Çimento Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çağlar, 2011 yılında yeni bir şirketlerini halka açmayı planlamadıklarını bildirdi.


Mardin, Ünye, Bolu, Adana ve Aslan Çimento'dan Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) ayrı ayrı gönderilen açıklamada, şirketin yönetim kurulu başkanı Çağlar'ın, bir haber ajansı ile yaptığı röportajda verdiği bilgilere değinildi.


Buna göre Çağlar, OYAK Çimento Grubu olarak 2010 yılını 7,8 milyon ton klinker üretimi ile tamamladıklarını ve geçen yıl basın toplantısında verdikleri hedef olan yüzde 90'ın üzerinde kapasite kullanım oranına ulaştıklarını kaydetti.


2010 yılındaki en büyük hedeflerinden birinin, makine verimliliğini artırmak ve ana ekipmanları olan döner fırında duruş süresini minimuma indirmek olduğunu anımsatan Çağlar, çalışmaları sonucunda, arıza duruşlarını ciddi biçimde düşürerek kapasite kullanım oranlarını yukarı çektiklerini bildirdi.


Çağlar, ortalamaları yüzde 90'ın üzerinde olmakla birlikte iki şirketlerinde yüzde 100'ün üzerine çıktıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:


"2010 yılında çimento satışlarımız 10 milyon tonu, toplam ciromuz 1 milyar lirayı aştı. Bu rakamın içinde hazır beton satışlarımız veya başka faaliyetlerden elde edilen gelirler bulunmamaktadır, yani ana faaliyet konumuz olan çimento ve klinker üretim ve satışından bu ciroyu elde ettik. Yine 2010 başındaki basın toplantımızda, Aslan Çimento'nun aramıza katılması ile satış tonajımızı ve ciromuzu en az yüzde 25 artıracağımızı söylemiştik. Her iki rakamda da yüzde 30'un üzerine çıktık. 2011 yılında sektörün yine yüzde 5'den az olmamak üzere büyüyeceğini varsayıyor, planlarımızı buna göre yapıyoruz."


Satışların 4'te 1'i yakın yurtdışı pazarlara


Ana hedeflerinin çimento şirketlerinin rekorlar kırdığı 2007-2008 yıllarına ulaşmak olduğunu ve bunun için çabalarını sürdürdüklerini vurgulayan Çağlar, 2010 yılında satışlarının dörtte birine yaklaşan bir kısmını yakın ve karlı yurtdışı pazarlara yönlendirdiklerini söyledi.


Çimento gibi yükte ağır, pahada hafif bir malın yurtdışına ve özellikle uzak mesafelere gönderilmesinin pek karlı bir faaliyet olmadığını, lokal bir mal ürettiklerini ve mümkün mertebe yurtiçinde tutmaya çalıştıklarını anlatan Çağlar, "2011'de Türkiye'nin çimento ihracatının yine 15 milyon tonun üzerinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Bizim ihracatımızın toplam satışlarımıza oranının yüzde 20'nin biraz üzerinde seyretmesi muhtemeldir. 2011 yılında OYAK Çimento Grubu olarak 50 milyon lira mertebesinde verimlilik artırıcı ve sürdürülebilirliği sağlayıcı yatırım öngörüyoruz" diye konuştu.


Çağlar, son dönemde en büyük yatırımlarını, katkılı çimentoyu artırmak için yaptıklarını belirterek, Adana ve Bolu Çimento olarak cüruf ve cüruflu çimento üretecek iki tesis kurduklarını ve 130 milyon liraya yakın harcama yaptıklarını dile getirdi. Çağlar, sözlerini şöyle sürdürdü:


"2011 yılında yeni bir şirketimizi halka açmak gibi bir planımız bulunmuyor. Adana, Bolu, Ünye ve Aslan Çimento'nun OYAK Beton ve bazı diğer şirketlerin hisselerini almalarının sebebi kendi sektörlerinin dışına da biraz yatırım yapmak ve faaliyet karları dışında hissedar oldukları şirketlerden temettü geliri elde ederek gelirlerini artırmaktır. Prensip olarak, bireysel yatırımcının bir şirketi beğenip ona ortak olmasından, yani hisse senetlerini satın almasından bir farkı yoktur. Yurtiçinde ve dışında satın almalar ile ilgili uzun zamandır çeşitli talepler bizlere ulaşıyor. Herkes ile görüşüyor, her teklifi değerlendiriyoruz. Hali hazırda Türkiye'nin yakın çevresinde baktığımız bazı tesisler var, çalışmalarımız sonuca doğru gidecek olursa bunu mutlaka yatırımcılarımızla paylaşırız."



Nissan'ı üretmeye hazırız (Dünya Gazetesi, Kasım 2010)


Oyak Otomotiv ve Çimento Grubu Başkanı Celal Çağlar, Renault-Nissan Başkanı Carlos Ghosn'a "Nissan'ı Türkiye'de birlikte üretelim" teklifi götürdü.


Renault-Nissan ortaklığının Nissan ayağının Türkiye'de yatırım yapmasına yönelik ortam giderek ısınıyor. Renault ve Nissan'ın üst düzey yetkililerinin ardından bu kez de Renault'nun Türk ortağı Oyak'tan "Biz hazırız" sinyali geldi.

Oyak Otomotiv ve Çimento Grup Başkanı Celal Cağlar, olası bir Nissan üretimi için Renault- Nissan Başkanı Carlos Ghosn ile görüştüklerini belirterek, "Kendilerine yüzde 50-50, hatta çoğunluk bizde olmak üzere yüzde 60-40 bir ortak üretim için hazır olduğumuzu söyledik" dedi.


Ekim ayındaki Paris Otomobil Fuarı sırasında Ghosn, Nissan'ın Türkiye'de yeterince güçlü olmadığını belirterek, yatırım yapabileceklerini söylemişti. Ghosn'un bu sözlerini pekiştiren bir diğer açıklama da İstanbul Autshow'da Nissan Başkan Yardımcısı Gilles Normand tarafından yapılmış ve yatırım yapılabileceği sinyali verilmişti. Son olarak Celal Çağlar da benzer bir yorum yaparak "Hazırız" mesajını verdi. Hafta içinde bir grup basın mensubuyla sohbet toplantısı düzenleyen Celal Çağlar, Renault ile yaptıkları ortaklığı ve Türk otomotiv endüstrisini değerlendirdi.


Katmadeğer yaratamıyoruz


Türkiye'nin bugün geldiği noktada metot ve üretim mühendisliğini çok iyi yaptığını ancak, yaratım ayağında yani üretim mühendisliğinde hiç olmadığını vurgulayan Celal Çağlar, bir otomobilde asıl katma değerin masa başında kazanıldığını belirtti. Bugün gelinen noktada Türkiye'nin üretim mühendisi yetiştiremediğini belirten Çağlar, şöyle devam etti: "Otomotivde asıl parayı ürünü yaratanlar kazanıyor. Sadece bizim değil tüm Türkiye'de üretilen ürünler Edirne dışında şekilleniyor. Katma değer Edirne dışında yaratılıyor. Biz ise yaratılanları iyi üretiyoruz. Eğer bir ürünü siz yaratmadıysanız kopyacı oluyorsunuz. Dünyada bir iyi kopyacılar var bir de kötü kopyacılar. Verimli ve kaliteli üretim yapıyorsanız ilk sınıfa giriyorsunuz ve tercih ediliyorsunuz."


Türkiye'nin insan kalitesi anlamında rakiplerinden çok daha ileri olduğunu ifade eden Celal Çağlar, "Firmalar Türkiye'ye üretimdeki kaliteden geliyor. Kimse kimsenin karakaşı için gelmiyor. Ciro-maliyet. Formül bu. Bunu şimdi Türkiye'de yakalıyoruz. Ama sonsuza kadar sürmeyecektir. Rakipler geliyor dikkat etmek gerekir" yorumunu yaptı.


Üniversiteler çok eksik


Üretimde sürdürebilirliğin yakalanmasının yegane koşulunun insan gücüne, özellikle mühendisliğe yatırım yapmak olduğunu ifade eden Celal Çağlar, bu alanda Türkiye'de üniversitelerin çok eksik olduğunu söyledi. Bursa fabrikasında otomotiv endüstrisinde çığır açacağı vurgulanan elektrikli otomobillerin üretildiğini ancak bir tek üniversite hocasının bile kendilerini arayıp araç hakkında bilgi almadığını söyleyen Çağlar, "Bu duruma şaşırmamak elde değil" yorumunu yaptı.


Sektör-alan seçip büyümeli Türkiye'nin yapması gerekenin bir sektör ya da bir mühendislik alanı seçmek olduğunu vurgulayan Celal Çağlar, bu alanda yetişen Türk mühendislerinin ise öncelikli olarak istihdam edilmesi gerektiğini söyledi. Çağlar şöyle devam etti: "Çocukları geleceğin teknolojilerine yönlendirmeliyiz.


Bugün Avrupa, yaratıcı mühendis geliştirebilme yeteneğini, motivasyonunu kaybetti. Bizim ise müthiş bir potansiyelimiz var. Sanayi önce o ülkenin yerli işgücünü kullanmak ister. Biz bunu sağlamalıyız. Şirket yöneticileri Hindistan'dan çekiniyor. Nedeni basit. Hindistan her yıl onbinlerce mühendis yetiştiriyor. Şu anda otomotiv sanayinde pil alanında çok önemli bir boşluk var. İnsanlar o alana yönelmeli."


Kuzey ve güneydeki arsaları önerdik


Renault ve Nissan'ın üst düzey yöneticileri tarafından son günlerde dile getirilen Türkiye'de Nissan üretilmesi konusundaki fikirlerini de sorduğumuz Celal Çağlar, Oyak olarak Carlos Ghosn'a somut bir çağrı yaptıklarını söyledi. "Bizzat Carlos Ghosn'a grubumuza ait milyonlarca metrekare büyüklüğündeki arsaları hatırlatıp gelin birlikte üretelim" teklifini yaptıklarını söyleyen Oyak Otomotiv ve Çimento Grubu Başkanı Celal Çağlar, böyle bir durumda eşit olarak hatta yüzde 60'ı Oyak olacak şekilde yatırım yapmaya hazır olduklarını söyledi. Çağlar, "Erdemir ve İsdemir'in arazilerinden mi bahsediyorsunuz?" şeklindeki sorumuza ise "Ben söylemiyorum siz söylüyorsunuz" şeklinde yanıt verdi.


Yatırım öz kaynaktan


Oyak-Renault'nun 2000 yılından bu yana Türkiye'de 1 milyar Euro'nun üzerinde yatırım yaptığını belirten Celal Çağlar, tüm rakamın şirketlerin öz kaynaklarından karşılandığını söyledi. İlerideki yatırımlar için de herhangi bir finansman ihtiyacı olmadığını belirten Çağlar, "Gerek ekstra kapasite gerekse sıfırdan yapılacak bir yatırım için iki grubun da finansman gücü yeterlidir. Biz bugüne kadar sadece çok kısa vadeli krediler kullandık. Yeni yatırımlarda da öz kaynaklarımızla yola çıkarız" diye konuştu.


1.5 milyon 50 yıl idare eder


İç pazarın 700 bin düzeyinin üzerine çıktığını söyleyen Grup Başkanı Celal Çağlar, bu satış rakamlarının halihazırda üretimi yapılan modelleri korumak için yeterli olduğunu belirtti. "2014'e kadar tehlike görmüyorum" diyen Çağlar, şöyle devam etti: "Üretim yapan herkes karlı olduğu için duruyor. Modelin iç pazarda satılması da karlılığı pozitif etkiliyor. Fas, Ukrayna, Polonya gibi ülkeler hem iç pazar büyüklüğü hem de kaliteli ve verimli üretim eksikliği nedeniyle henüz bir tehlike oluşturmuyor. Ancak, bu durum değişecek. Lakin biz, iç pazarı yükseltebilirsek yatırımlarımızı korumamız mümkün olacaktır. Biz vergi destekleriyle 1.5 milyonluk bir pazara ulaşabilirsek 50 yıl sorun yaşamayız."



OYAK Adana Çimento'dan 80 milyon dolarlık yatırım! (Dünya Gazetesi, Eylül 2011)


OYAK Otomotiv ve Çimento Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çağlar, Akdeniz Bölgesinin yarım asırlık, bilinen en köklü sanayi tesislerinden olan Adana Çimentonun yeni yatırım planını açıkladı.


Çağlar, açıklamasında "Adana Çimentonun bölgesel liderliğini devam ettirmek ve ülkemizin büyümesine paralel olarak artan çimento ihtiyacını karşılamak üzere İskenderunda yaklaşık 80 Milyon Dolara mal olacak bir klinker üretim hattı yatırımına başlanacaktır" dedi.


Mevcut durumda yıllık 2.3 Milyon Ton klinker ve 5.5 Milyon Ton çimento üretim kapasitesine sahip olan Adana Çimento'nun yeni yatırımla birlikte klinker üretim kapasitesini 3.3 Milyon Tona yükselteceğini bildiren Çağlar, "Böylelikle Doğu Akdeniz Bölgesinin en yüksek klinker ve çimento üretim kapasitesine de ulaşılmış olacaktır. Türkiyenin yüksek büyüme hızını desteklemek ve dolayısı ile artan çimento talebini karşılamak üzere alınan bu karara dair Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu alınmış olup yatırım ile ilgili teknik çalışmalara başlanmıştır" diye konuştu.


Celal Çağlar, "Yatırımın Ekim 2011 tarihinde başlaması, 2 yıl içinde tamamlanması ve devreye alınması planlanmaktadır. 80 Milyon Dolara tamamlanması beklenen projenin finansmanında %  50 - 70 civarında kredi kullanılması öngörülmektedir. Bu yatırımla bölgede yaklaşık 200 kişilik bir doğrudan istihdam sağlanacaktır, yan hizmetlerle birlikte istihdamın 500 kişiyi aşacağı aşikardır" dedi.


Adana Çimento Genel Müdürü K. Ümit Özel de yeni yatırım kararına ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.

32 yıldan beri bu sektörün içinde olan ve özellikle son 10 yıldaki dinamizmi, hareketliliği hiç yaşamadığını vurgulayan Özel, Türkiye gerçekten çok hızlı gidiyor ve gidecek. Bir dönem bölgenin en büyük kapasitesine sahip iken, gelişen Türkiye ile birlikte bölgede yeni kurulan fabrikalarla bölgenin dengeleri değişmiş oldu. Doğu Akdeniz Havzasında en son 2009 yılında 31 Milyon Euro bedel ile yüksek fırın cürufu ve cüruflu çimento öğütmek üzere bir tesis kurmuş ve devreye almıştık. Bugün aldığımız yatırım kararı ile pazar ve kapasite liderliğimizi perçinlemiş, pekiştirmiş ve tekrar birinci sıradaki yerimizi almış olacağız. Gelişen pazar şartlarında İskenderundaki geçmiş yatırımımızı da destekleyecek, çimento ana hammaddesi olan klinkeri üretecek böyle bir fırını da bölgeye ve ülkemize kazandıracağımız için hem bir mühendis, hem de bir yönetici olarak heyecan ve gurur duyuyorum şeklinde konuştu.