Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Cemal Kalyoncu

İstanbul’da Bakırköy Adalet Sarayı, metrobüs hattı, Taksim Yayalaştırma Projelerini yürüten ve 3. Havaalanı projesinde yer alan Kalyon Grup'un patronudur. Sektöre kardeşleri Hasan, Ahmet ve Turan Kalyoncu’yla birlikte kurdukları Kalyon İnşaat’la girmiştir.



Cemal Kalyoncu

Kalyon Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu


Cemal Kalyoncu kimdir? 



Faaliyetlerine 1974 yılında Kalyon İnşaat ile başladı. Şirket, yol-köprü, altyapı ve konut üretimleri yaptı. Grubun Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Cemal Kalyoncu, Gaziantepli bir işadamı. Grup bünyesine 1989 yılında Kalyon Plastik katıldı. Şirket, boru ve ‘Kalpen’ markasıyla PVC pencere sistemleri alanında faaliyet gösteriyor. Kalen Enerji’nin yanı sıra İnegöl Gaz Dağıtım şirketi de grup bünyesinde yer alıyor.


Trabzonlu Kalyoncu ailesinin, göç ettiği Gaziantep'te temellerini attığı Kalyon Grup, inşaat şirketiyle bugün dev İSKİ projelerinden ulaşıma, altyapıdan konuta sayısız projeye imza atıyor. Klayon Grup son dönemlerde ibryi Arap dünyasına çevirdi.



Cemal Kalyoncu iş hayatına girişini nasıl anlatıyor?



Cemal Kalyoncu kendisiyle yapılan bir röportajda şunları anlatıyordu; 


“Ailemiz aslen Trabzon Çaykaralı. Ben ise babam Mehmet Kalyoncunun 1944 yılında yerleştiği Bitlis’in Tatvan ilçesinde doğdum. Yedi çocuğun en küçüğü olarak 1960 yılında dünyaya gelmişim. Müteahhitlik yapan babam bize çalışmayı çocuk yaşlarda öğretti. 1970’lerin başında babamın başlattığı inşaat işlerinden dolayı Gaziantep’e taşındık. O yıllarda Hasan ve Ahmet ağabeylerim üniversiteyi bitirmişti ve Hasan ağabeyimin önderliğinde Gaziantep’te inşaat şirketimizin yapılanması başladı. Ben de onların yanında hem okuyor hem de inşaatlarımızda çalışıyordum. Hatta o zamanlar malzeme çok değerliydi, bazı malzemeleri düzeltip tekrar kullanırdık. Bir binanın inşa edilmesi sırasında ne gerekiyorsa bilirim, her aşamasını öğrendim. Lisans eğitimimi İngiltere’de tamamladıktan sonra şirketimizde çeşitli görevler aldım. 1993 yılına geldiğimizde ise İstanbul’a yerleştik.”



Kalyon İnşaat ne zaman kuruldu?



Hasan Kalyoncu, kardeşleriyle birlikte 1974 yılında Kalyon İnşaatı kurdu. Kalyon İnşaat Gaziantep’te birçok inşaatın yapımına damgasını vurdu. Ve bu arada da devlet müteahhitliğine soyundu. 



Hasan Kalyoncu’nun ortakları kimlerdi? 



Hasan Kalyoncu, Kalyon İnşaattaki ortakları kardeşi Ahmet, Turan ve Cemal Kalyoncu oldu. Bu ortaklık 12 Eylül 1980’e kadar devam etti. Kardeşlerinden Turan Kalyoncu, Ankara’ya yerleşerek ayrı bir firma kurdu. Hasan Kalyoncu’nun bayrağını kardeşleri Orhan Cemal Kalyoncu, Ahmet ve Turan Kalyoncu ile oğulları Haluk ve Faruk’un taşıyacağı belirtildi.



Cemal Kalyoncu hangi haberlere konu oldu? 



Kalyon Grup, Ortadoğu ülkelerinin eğitim üssü olacak! (Star Gazetesi, Ağustos 2011)


İnşaat ve enerji şirketleriyle milyon dolarlık projelere imza atan Kalyon Grupun patronu Cemal Kalyoncu başkanlığını yürüttüğü Gazikent Üniversitesiyle de Ortadoğu ülkelerinin eğitim üssü olmayı hedefliyor. 

Trabzonlu Kalyoncu ailesinin, göç ettiği Gaziantepte temellerini attığı Kalyon Grup, inşaat şirketiyle bugün dev İSKİ projelerinden ulaşıma, altyapıdan konuta sayısız projeye imza atıyor. 


İbreyi Arap dünyasına çevirdiği müteahhitlik hizmetlerinin yanı sıra bir yandan da hidroelektrik santralleriyle enerjide büyüyen Kalyon Grup Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Cemal Kalyoncu ile hikayesini, işlerini, hayallerini ve gönül verdiği eğitim projelerini konuştuk.


Şirketler Grubu olarak önemli ve büyük projelerde imzanız var. İnşaatta neler yapıyorsunuz?


Kalyon İnşaat olarak Güneydoğu ve Doğu Anadoluda çok önemli alt yapı ve konut projelerine imza attık. Kalpen markamızla PVC pencere ve plastik boru ürettik. Daha sonra yurtdışında Suudi Arabistan, Romanya, Kazakistan, Rusya, Azerbaycan ve İranda ülkemizde de Ankara, Trabzon, İzmir ve İstanbulda çalışmalarımızı ilerlettik. 1993 yılında ülkemizde enerji sıkıntısı yaşanınca Gürcistanda elektrik üreterek elektrik ithal eden ilk firma olduk. 1994te İstanbuldaki su sıkıntısını gidermek için 22 kilometrelik Ömerli-Çamlıca ishale hattını çok kısa sürede tamamladık. Ulaşımla ilgili yine bir ilk olan 42 kmlik metrobüs projesini hayata geçirdik, hatta 2. etap olan 11 kmlik bölümü 77 gün gibi rekor bir sürede bitirdik. Türkiyenin en büyük ve kendi enerjisini üreten ilk ileri biyolojik arıtma tesisini bitirerek işletmesini üstlendik. 30 binin üzerinde farklı gelir kesimlerine hitap eden konutu da halkımızın kullanımına sunduk.


Mütevelli Heyeti Başkanlığını yürüttüğünüz Gazikent Üniversitesini kurma fikri nasıl doğdu?


Aile büyüğümüz merhum Hasan Kalyoncu insana yapılan her katkıya ve özellikle de eğitime çok büyük önem verirdi. Gaziantepte faaliyet gösteren vakıfımız da bu amaçla kuruldu zaten. Aslında eğitim yatırımlarına 1998 yılında kurulan Erdem Koleji ile başladık. Anaokulu, ilkokul, fen lisesi ve Anadolu lisesi ile yaklaşık bin 200 öğrenciye eğitim veriyoruz. Merhum büyüğümüzün bu eğitim sevdasını 30 Temmuz 2008 tarihinde TBMMde kabul edilen Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla kurulan Gazikent Üniversitesi tamamlamış oldu.


Bu yatırım, Güneydoğunun kalkınmasına büyük katkı sağlayacak...


Yatırımın başlangıç aşamasında Üniversiteyi İstanbula kurun diyenler oldu ama Hasan Bey Güneydoğu Anadolu Bölgesinin eğitime daha çok ihtiyacı olduğunu söyleyerek Gaziantepte ısrar etti. Hatta binanın yapılması için yeri de buldu. Ancak temel atma törenini planlarken vefat etti. 10 gün sonra üniversitenin temellerini biz attık. 14 ay sonra ise iki fakülteyle eğitime başlamıştık.


Gazikentte neler yapıyorsunuz?


Şu anda Hukuk, Mühendislik-Mimarlık ve İktisadi İdari Bilimler alanlarında eğitim veriyoruz. Ancak üniversiteyi binalardan ibaret görmüyoruz. Yurt dışından ve yurt içinden aramıza katılan hocalarımız insanlığın karşı karşıya bulunduğu sorunlara çözümler üretecek. Ortadoğu Araştırmalar Merkezimiz ise ülkemizin geleceğine ait çok önemli çalışmalara imza atacak. 9 bölümümüzde üniversite mezunu nitelikli bireylerin sayısını artırmayı hedefliyoruz. Öğrencilere yüzde 100 destek veren bir üniversiteyiz. Öncelikle öğrencilerimizin en önemli sorunlarından birisi olan barınma ihtiyacını ücretsiz sağlıyoruz. Yemek ve kampüse ulaşım için de öğrenciler para ödemiyor. Sadece burslu öğrencilerimize değil 2011-2012 akademik yılında kayıt yaptıran bütün öğrencilerimize bu imkanı sunacağız. Güneydoğunun ilk vakıf üniversitesi olma özelliğini taşıyan üniversitemize 650 öğrenci alacağız. Hedef 12 bin öğrenci.


Sizi diğer üniversitelerden ayıran başka özellikleriniz neler?


Gazikent Üniversitesinin en önemli özelliklerinden birisi öğrencilerine teorik bilginin yanı sıra pratik ve gerçek hayatın uygulamalarını da öğretme prensibi. Üniversitemizin hemen her bölümünde ikinci sınıftan itibaren mesleki uygulamalı staj programları zorunlu tutuluyor. Yurt imkanlarımız ve spor merkezlerimiz var. Dahası başarı odaklı burs anlayışımız var. Yüzde 100, yüzde 50 ve yüzde 25 burslu okuyan öğrencilerimiz var. Bunların toplam öğrenciler içindeki payı yüzde 30. İlk 10 bine giren başarılı öğrencilerimizden ücret almadığımız gibi ortalama 2 bin TL tutarında burs veriyoruz. Okulumuzun yıllık ücreti ise hazırlık  için 12 bin 500 lira, fakülteler için ise 13-15 bin lira arasında değişiyor. Öğrencilerin karar alma süreçlerine katılacakları bir yönetim anlayışımız var. Öğrencilerin bilgi edinmeleri için hazırladığımız www.gazikent.edu.tr internet adresimiz ve tanıtım günlerimizle de hizmet veriyoruz.


Bundan sonra üniversiteye ilişkin hedefleriniz...


İki stratejik temel hedefimiz var. Birincisi, Türkiyenin her bölgesinde aynı gelişmişliğin var olmasını istiyoruz. Bu nedenle GAP faaliyetleri ve Doğu Anadolu dahil tüm bu bölgelerimizdeki kalkınmanın gerçekleşmesindeki en önemli sağlayıcılarından birisi olmak. İkincisi ise Gaziantep ilimizde tarihi İpek Yolu üzerinde bulunması nedeniyle Ortadoğu ve Körfez ülkeleri için bir eğitim üssü olmak.


Öğrenci değişim programlarıyla ilgili çalışmalar yapacak mısınız?


ABD ve İngilterede bazı üniversitelerle ön anlaşmalarımızı yaptık, öğrenci değişim programını da hayata geçireceğiz. İlk etapta başarılı öğrencilerimizi ek burs olarak İngiltereye 40 günlüğüne eğitime gönderdik. Bu yıl yabancı ülkelerden de öğrenci alımına başlıyoruz. Öte yandan Gaziantepte bir Teknopark yapacağız, çalışmaları sürüyor. Gazikent Üniversitesinden mezun öğrencilerin iş kaygısı olmamasını istiyoruz. Bu nedenle onları ikinci sınıftan itibaren maddi desteklerle kendi projelerini üretmeye teşvik edeceğiz. Şirket kurmaktan, şantiyelerde çalıştırmaya kadar bu konuda gerçek hayata hazırlamak gibi bir anlayışa sahibiz. Bu arada, akademisyen kadromuzun kalkınma ajansları ile geliştirdikleri projeler ve birçok bilimsel çalışmalar devam ediyor. Türkiyede 6111 sayılı torba kanunu ile çalışma yapan ve bu kanunun getirdiği yenilikleri uzmanları ile birlikte kitapçık olarak düzenleyen tek üniversiteyiz.


Rotayı Katar Olimpiyatlarına çevirdi?


Kalyon Şirketler Grubu olarak lokomotif sektörümüz inşaat olsa da enerjiyi de seviyoruz. Giresunda iki tane hidroelektrik santrali yaptık onlar faaliyette. Ayrıca iki tane elektrik santrali projemizin yapımı biri Ordu biri de Erzurumda olmak üzere sürüyor. Giresundaki elektrik santrallerinin yatırımları bize 70 milyon dolara maloldu. Halihazırda devam edenler için ise ayrılan bütçe 200 milyon dolar civarı. Ayrıca Bursada İnegöl-Yenişehir-Alanyurt bölgesinin doğalgaz dağıtım işlerini de biz yapıyoruz. Yatırım bitti, işletmesi devam ediyor. Bundan sonraki dönemlerde de yine inşaat ve enerji üzerinde yoğunlaşmaya devam edeceğiz. Özellikle Suudi Arabistanda yapılanmalarımız var. Arap dünyasında ülke olarak da şirket olarak da tanınıyoruz, orada ciddi bir iş potansiyeli var. Katar da çok önemli bir pazar bizim için. Oralardaki bütün projeleri yakından takip ediyoruz, işlere başlayacağız. Katar'da 2022 Olimpiyatlarıyla ilgili çok iş olacak. Oradaki işlerin ucundan tutmak için çalışmalar yapacağız. Libyada da bir ofis açmıştık ama malum karışıklık çıkınca beklemeye geçtik. Bir de Rusya var, özellikle Moskovada altyapı projeleri üzerinde çalışıyoruz. Bu saydığım ülkelerde varlığımızı zaman içinde giderek artıracağız. Yurt içi inşaat sektöründeki taahhüt işlerimiz ve büyüme trendi içine giren enerji pazarındaki yatırımlarımız devam ediyor. Öte yandan, sosyal ve yapısal projelerin içerisinde olmaya da devam edeceğiz.


Futbolda Trabzonu desteklerim ama Milli Takımın fanatiğiyim


Sosyal sorumluluk projelerinde ağırlıkla çalışırken, bir çok derneklerde kuruculuk da dahil görevler aldım. Gaziantepsporda asbaşkanlık sürecim oldu bir dönem. Bu yüzden futbola ilgim var, Trabzonsporu destekliyorum ama fanatiklik derseniz Milli Takım derim. Hiç bir milli maçı kaçırmam, karşılaşma yurt dışında da olsa çocukları da alır, gider izlerim. Ama artık enerjimi eğitim işlerine ayırıyorum. Ailece sinema, tiyatro gibi etkinliklere katılırız. Kardeşler, yeğenler, torunlar derken 80 kişilik geniş bir aile olduk. İstanbul, Ankara, Gaziantep, Trabzonda dağılmış vaziyetteler, onlarla mümkün olduğunca vakit geçirmeye çalışıyorum. Mümkün olduğunca yüzmeye çalışırım. Bir arkadaş grubum var onlarla toplanır, dost sohbetleri yaparız.


İki yeni şehir projesi  ve 3. köprü İstanbulu tamamen değiştirecek


İstanbul'daki  yeni şehir projeleri ve üçüncü köprü İstanbulu baştan aşağı değiştirecek, yapı kirliliğini ortadan kaldıracak, istihdam artırıcı özelliği ile ekonomiye katkı sağlayacak. Ayrıca deprem güvenliği açısından da çok önemli. Bu projelerin bir an önce hayata geçmesini istiyoruz biz de bir ucundan tutacağız. İstanbulda çok kötü bir yapılaşma var. En güzel yerlere bakıyorsunuz hep gecekondu. Bunların dönüştürülmesi lazım. Hükümetin bu konuyla ilgili çalışmaları olacak. Ekonomi, üretim ve büyüme rakamları gayet iyi düzeyde. Yeni projelere ihtiyacı var bu ülkenin. 2004 yılından sonra bir durgunluk yaşanmadı, 2009da bir bekle gör süreci olsa da uzun sürmedi. Bundan sonra sektör büyümeye devam edecek. Bundan sonra da global krizlerin Türkiyeyi çok etkileyeceğini düşünmüyorum. Türkiye parlayan bir yıldız. İnşaat büyüyecek, her zaman prim yapmaya devam edecek.



Cemal Kalyoncu ve Kalyon Grup iletişim bilgileri neler? 



Adres: Ekinciler Cad. Ertürk Sok. No:3. Kavacık, Beykoz, İstanbul 34810 


Telefon: +90 216 680 41 80 


Fax: +90 216 425 91 92 


E-posta: kalyon@kalyongrup.com


Web Adresi: www.kalyongrup.com