Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Cengiz İnşaat

1987 yılında kurulan Cengiz İnşaat, Üçüncü Havalimanı ihalesini kazandı. Firma, Maltepe’de 1 milyon metrekarelik bir spor ve eğlence merkezi inşa ediyor.




Cengiz İnşaat ne zaman kuruldu?


Cengiz Holding 1980 yılında inşaat sektörüne girdi ve 1987 yılında da Cengiz İnşaat’ı kurdu. Otoyol, köprü, altyapı, üst yapı, baraj, havalimanı, liman, metro, demiryolu, elektrik santrali ve otel, bina, konut projelerini hayata geçirdi.


Cengiz İnşaat 100 milyon dolarlık makine parkı ile devam eden projelerin toplam bedeli 7 milyar dolara ulaştı.

Cengiz İnşaat patronu Mehmet Cengiz’dir.


Cengiz İnşaat hangi projeleri hayata geçirdi?


Cengiz İnşaat


Cengiz İnşaat



Cengiz İnşaat faaliyet alanları nerelerdir?


1.Karayolu

2.Baraj

3.Metro ve demiryolu

4.Havalimanı

5.Bina ve tesisler

6.Alt yapı işleri


Üçüncü havalimanı projesinin ihalesinde Cengiz İnşaat kimlerle ortak oldu?


İstanbul’da yapılması planlanan üçüncü havalimanı projesinin ihalesi 2013 Mayıs ayında gerçekleşti. İhaleyi; 22 milyar 152 milyon euro artı KDV ile Limak-Cengiz-Mapa-Kolin-Kalyon OGG kazandı. 


İhalede kapalı zarflarla alınan ilk tekliflerde IC-Fraport ortaklığı 25 yıllık kira bedeli olarak 20 milyar euro artı KDV'lik teklif verdi. İlk tekliflerin ardından Makyol İnşaat, açık artırmanın 78'inci turunda da TAV çekildi. 1 saat 17 dakika süren ihaleyi 96 tur sonunda IC-Fraport'un da çekilmesiye Limak-Cengiz-Mapa-Kolin-Kalyon OGG 22 milyar 152 milyon Euro ile ihaleyi kazanmış oldu.


Cengiz İnşaat hangi borçlarını sildirdi?


Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde bulunan “Merkezi Uzlaşma Komisyonu”nun, hükümete yakınlığı ile bilinen Cengiz İnşaat ile Yeni Şafak Gazetesi’nin sahipleri Albayrak Grubu’nun ve Kanal A televizyonunun sahibi Elektromed Şirketi’nin 608.8 milyon liralık vergi borcunu sildiği ortaya çıktı.


Mehmet Cengiz olayı reddederken, Taraf’ın ulaştığı uzlaşma tutanağına göre, 29 Aralık 2010 tarihinde saat 13.30’da Uzlaşma Komisyonu üyeleri ile Cengiz Grubu temsilcilerinin toplandığı ve uzlaşma sonucunda ise 424.4 milyon liralık kurumlar vergisi borcu ile cezasının sıfırlandığı belirtildi.


Cengiz İnşaat Maltepe’de nasıl bir proje hayata geçiriyor?


Cengiz İnşaat ve AKM Yapı ortaklığı ile İstanbul Maltepe’de 101 hektarlık eğlence ve spor alanı hayata geçirildi. 65 milyon TL sermaye inşa çalışmalarına başlanan projenin uzunluğu 2.5 km olup, sahil yolundan denize doğru 400 metre açıkta yükseldi. 


250 bin metrekarelik spor adası içinde futbol sahası, yüzme yarış alanları, mini golf sahası, bisiklet yolu, basketbol ve voleybol alanları yer verildi. 195 bin metrekarelik spor bitki rekreasyon adası içinde ise, çim hokeyi, kay kay platformları, yürüyüş parkurları, uçurtma tepeleri, kondisyon istasyonları, piknik alanları yapıldı. Bunun dışında proje içerisinde 100 metrekarelik eğlence adası da inşa edildi. Bu ada içinde de 20 bin metrekarelik lunapark, çocuk lunaparkı, seyir platformları yer alırken, 50 bin metrekarelik su sporları adasında ise, kano alanı, tenis, yüzme, fitness ve yelken kulübü yapıldı. 185 bin metrekarelik kültür adasının da inşa edildiği projede, deneysel eğlence alanları, çocuk macera parkı, çocuk müzik oyun alanı, midilli parkuru, mini hayvanat bahçesi, çocuk arkeoloji müzesi, açık çocuk müzesi yapılması planlandı.


Cengiz İnşaat’ın iletişim bilgileri nedir?


Adres: Altunizade Mahir İz Cd. No: 30 Üsküdar/İstanbul

Telefon: 0 216 474 71 60 Faks: 0 216 474 97 30

Web: www.cengiz.com.tr


Cengiz İnşaat'ın ihalelerinde neler oluyor?


Taraf Gazetesi’nin 15 Temmuz 2013 tarihli haberine göre;  Cengiz İnşaat’a bedelsiz olarak verilen Oymapınar Santralı’nın, beş yıllık dönemde 300 milyon dolarlık avantaj sağladığı tespit edildi. Gazetenin haberine göre durum şu şekilde gelişti:

2004’te Eti Bakır’ı satın alan Cengiz İnşaat, 2005’te Eti Alüminyum şirketini ÖİB’den satın aldı. İhale bedeli, 305 milyon dolar olarak belirlendi. İhale ile birlikte yıllık minimum 90 milyon TL’nin üzerinde geliri olan Oymapınar Hidroelektrik Santrali bilabedel (bedelsiz) Cengiz Holding’e devredildi. Yıllık 1.4 milyar kWh elektrik üretimine sahip olan santralin lisansı otoprodüktöre çevrilerek, Cengiz İnşaat tarafından işletilmeye başlandı. Otoprodüktör lisansı ile, Oymapınar Santrali’nin sadece Eti Alümünyum şirketi için elektrik üretmesi de onaylanmış oldu.

Mevzuata göre; 

Otoprodüktör lisansı şirketlerin kendi elektrik ihtiyacını karşılaması için ve elektriğin sadece yüzde 20’lik kısmı grup şirketleri dışındaki, tüketicilere yani devlete satılabiliyor. 

Oymapınar Santrali’nin de devlete sadece 292 milyon kilovatsaat elektrik satabilme yetkisi bulunuyor. Cengiz İnşaat, 2009 yılında bu limitin yüzde 50’ye çıkarılması için EPDK’ya başvuruda bulundu. EPDK ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı kuruluşlar arasında birçok konuyla ilgili yazışma yapıldı. Konu EPDK uzmanları tarafından defalarca incelendi ve araştırmaların sonucunda hazırlanan raporlarda, limitin Oymapınar için yüzde 50’ye çıkarılmasına karşı çıkıldı. Buna karşın, EPDK konuyla ilgili gelen tüm itirazlara rağmen, Cengiz İnşaat için limiti yüzde 20’den yüzde 50’ye çıkardı. Bu kararla şirket, Oymapınar’ın ürettiği elektriğin yarısını devlete sattı.

2009 yılında elektriğin yüzde 50’sini satma şansı yakaladı. Daha sonra 2010 yılında da yüzde 85’ini satmak istedi. EPDK bu defa bu talebi kabul edemedi ve 2010 yılında da yüzde 50’den izin verdi.

Sonuç olarak;

EPDK’nın limit arttırma işlemi şirkete yaklaşık 330 milyon liralık avantaj sağladı. Bu rakama, Oymapınar Santrali’nin yıllık 90 milyon liralık geliri de eklendiğinde, Cengiz Grubu’nun sadece Oymapınar barajından son beş yılda elde ettiği gelirin 300 milyon dolara (Bugünkü kurlarla 585 milyon lira) ulaştığı hesaplandı. 

Cengiz İnşaat

Taraf Gazetesi, Cengiz İnşaat ihalelerini manşetten verdi








Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı