Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Cihangir

Kahveleri ve ünlüleri ile bilinen Cihangir; Kanuni sultan Süleyman tarafından ölen oğlu Cihangir’in adına ithafen kuruldu. 10 yıl öncesine kadar evlerinin eskiliği nedeniyle kaçılan Cihangir, artık bir restorasyon ve "dönüş" lokasyonu.



Cihangir nerededir?


Cihangir; İstanbul Avrupa Yakasında bulunan Beyoğlu ilçesinin bir semtidir. Cihangir, Kılıç Ali Paşa, Firüzağa ve Pürtelaş mahallelerinden meydana gelir. Kafeleri ve eski binaları ile bilinir. Semtte daha çok yabancılar ve sanatçılar yaşar.  


Akarsu ve Cihangir caddeleri, Cihangir’in ana caddelerindendir. Semt adını;  Kanuni Sultan Süleyman han ve Hürrem Sultan'dan olma Şehzade Cihangir’den alır. 


Cihangir, deniz tarafından Salıpazarı, Fındıklı ve Kabataş, karadan ise Tophane, Taksim ve Ayazpaşa semtleri ile komşudur.  Cihangir tepesi; Kız Kulesi’ni, Boğaziçi’nin girişini, tarihi yarımadanın uç kısmını, Topkapı Sarayı’nı hatta hava şartları uygun olduğu zamanlarda Prens Adaları’nı görmeye olanak tanımaktadır. 


Cihangir tarihinde neler oldu?


Cihangir semtinin bulunduğu bölgede ilk iskan 1559 yılında Kanuni sultan Süleyman döneminde oldu.  Burada yapılan ilk yapı ise Kanuni sultan Süleyman tarafından, Mimar Sinan’a yaptırılan Cihangir Camii.


17.yy’larda tekkelerin gelişmesi ile birlikte bölge canlılık kazandı ve imar çalışmaları arttı. Yerleşimin çoğalması sonucu bölgede yangınlar arttı. Bu yangınlar; 1719, 1765, 1771, 1823 ve 1874 yıllarında oldu. 


Bölgede yerleşim başlayınca hızla çeşmeler inşa edildi. Cihangir’de toplam 21 adet çeşme yapılmış olup, bunlardan 17 tanesi günümüze kadar geldi.  


Cihangir’de yer alan tarihi çeşmeler şöyle;

Hafız Ahmed Paþa Çeşmesi, Paşa Baba Tekkesi Çeşmesi, Mahmud Efendi Çeşmesi, Defter Emini Çeşmesi, Cihangir Camii Çeşmesi, Saliha Sultan Çeşmesi, Kadirihane Çeşmesi.


Cihangir


Cihangir Cami özellikleri nedir?


Cihangir Yokuşu’ndadır. Kanunu sultan Süleyman tarafından oğlu için yaptırılmıştır. 1559 yılında yapılan Cihangir Cami, 1889'da II. Abdülhamid yenilemiştir.


Bugünkü cami dikdörtgen planda, eğimli arazide kurulmuştur. İstinat duvarlı avlunun iki kapısı vardır. 14 m çaplı kubbenin 4 kemerinin köşeleri kulelidir. Kemer duvarları geniş yelpaze pencerelerle kaplıdır ve üst taraflar süslemelidir. Kubbe ve pandantifler kurşun kaplıdır.


Cihangir


Cihangir’de kiralık ev fiyatları kaç TL’dir?


Sanatçıların ve yabancı kişilerin yoğun olarak yaşadığı Cihangir’de ev kiraları 1.200 TL’den başlamakta olup 5 bin TL’ye kadar çıkmaktadır. Bölgede yer alan daireler daha çok 1+1 ve 2+1’dir. Bölgede daha çok küçük, ahşap tarihi binalar vardır.


Cihangir’e ulaşım nasıl sağlanmaktadır?


Cihangir’e gitmek için birçok alternatif yol vardır. Bunlardan biri Taksim’dir. Taksim yönünden Cihangir’e gidilebileceği gibi Tophane tarafından da bölgeye ulaşım sağlamak mümkündür. Bağcılar-Kabataş Tramvay hattı ya da Beşiktaş’a giden İETT hatları ile Fındıklı’da inildiği takdirde Cihangir’e ulaşım oldukça kolay olmaktadır.


Cihangir muhtarlığı iletişim bilgileri nedir?


Adı Soyadı: Sündüz Ulaman

Adres: Sirkeci Mescit Sokak No:3

Tel: 0 212 245 69 77

Cep Tel: 0 532 478 77 08


Cihangir

Şener Şen-Oyuncu



Cihangir’de yaşayan ünlüler kimlerdir?


Cihangir’de birçok ünlü yaşamaktadır. Bu ünlülerden bazıları şunlardır: Şener Şen, Hümeyra, Engin Günaydın, Kenan İmirzalıoğlu, Yetkin Dikinciler, Fikret Kuşkan, Ata Demirer, Olgun Şimşek, Hale Soygazi, Yelda Reynaud, Güven Kıraç, Selçuk Yöntem, Deniz Türkali, Sinan Çetin, Teoman, Ayşegül Aldinç, yazar ve şair Murathan Mungan ile yazar Orhan Pamuk.