Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Çırpıcı Deresi ıslah çalışmaları

Zeytinburnu ve Bakırköy ilçelerini ayıran bir sınır olma özelliği taşıyan dere. Çırpıcı Deresi’nin bir tarafı Zeytinburnu İlçesi’ne, diğer tarafı Bakırköy İlçesi’ne ait. Çırpıcı Deresi ıslahı 2000- 2005 yılları arasında tamamlandı. Çırpıcı Deresi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın açıkladığı ‘şehir parkı’ Çırpıcı Parkı projesine göre yeniden değerlendirilecek.



Çırpıcı Deresi ıslah çalışmaları



Çırpıcı Deresi ıslahı kaça mal oldu? 


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Altyapı Müdürlüğü’nce, Çırpıcı ve bağlı kolu Ayvalıdere’de, 16 milyon 224bin TL bedelle, 3 bin 50 metre uzunluğunda, dere ıslah çalışması yapılmıştır ve deredeki ıslah çalışması 2000 – 2005 yılları arasında tamamlanmıştır.



Çırpıcı Deresi ıslah çalışmaları


Çırpıcı Deresi ve şehir parkı alanıyla ilgili son durum nedir?    


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 7 Ağustos 2013 tarihinde yaptığı açıklamada, İstanbullular’a bayram müjdesi verdi. Başkan Topbaş, Çırpıcı'ya yapılacak Şehir Parkı'nın tapusunu 196 milyon artı KDV ödeyerek aldıklarını söyledi ve tapuyu gösterdi...


Başkan Kadir Toptaş, Şehir Parkı’nda gelinen aşamayı şöyle anlattı; “Çırpıcı diye bahsettiğimiz geçmişte bilinen bir alanın Emlak Gayrimenkul’den Belediyemize satışımıza yapmak üzere talebimiz olduğunu söylemiştik. Emlak Konut'un imarla ilgili çalışmasının sonucunda 103 bin metrekarelik bir alanın satışı gündem olunca acele etmek zorunda olduğumuzu gördük. Olayı Başbakan'a aktardık. Bize destek verdiğini söylediler. Biz de Şehircilik Bakanlığımızla temasa geçtik. Satıştan vazgeçmek suretiyle kârdan vazgeçip talebimize uygun görüş verdiler. Peşin para vererek tabiri caizse cash parayla 196 milyon artı KDV ile belediyemizin mülkiyetine bu alanı geçirdik.”

Topbaş, “Bu kadar kısa sürede tapuyu almak ne kadar hızlı çalıştığımızın delilleri olarak gösterilir. Bunu bayram gününe saklayarak bayram müjdesi vermek istedim. Yeşil alanları imara açmadığımız gibi alanları yeşil alanlara çevirme çalışmalarımız sürecek” diye belirtti.


Çırpıcı Çayırı olarak bilinen ve Veliefendi Hipodrumu’nun hemen yanındaki bu alanda bulunan özel şahıslara ait mülklerin de satın alınması için başlatılan çalışmalara hız verildiğini söyleyen Topbaş, Şehir Parkı’nı çok kısa sürede tamamlamayı hedeflediklerini belirtti.



Çırpıcı Deresi ıslah çalışmaları


Veliefendi Hipodromu da kent parkının içine girecek mi?


Veliefendi Hipodromu'yla birlikte yaklaşık 110 hektarlık bir alanın 'kent parkı' yapılacağını açıklayan İBB Başkanı Kadir Topbaş, bölgede forumlar yaparak halkın nasıl bir park istediğini belirleyecek.


Merter’den başlayıp sahile kadar Çırpıcı Deresi etrafında Veliefendi Hipodromu’yla birlikte yaklaşık 110 hektarlık bir alanın kent parkı yapılacak olması İstanbulluları sevindirdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da ’olumlu tepkiler’ aldıklarını belirterek, bölgede forumlar düzenleyerek halkın düşüncelerini soracaklarını söyledi. 

Radikal’in dün ‘Örnek Adım’ başlığıyla manşete taşıdığı haberinde Bakırköy – Zeytinburnu ilçe sınırlarının kesiştiği Veliefendi ile E-5 arasında kalan yaklaşık 50 hektarlık alanın park yapılacağı duyuruldu. Ancak haberimizde ‘Central Park’ ile yapılan karşılaştırma sırasında hektar hesaplamalarında yaptığımız hata için özür diliyoruz. Central Park, 341 hektar büyüklüğünde iken yapılması planlanan park 50 hektar büyüklüğünde olacak. Veliefendi Hipodromn’un kültür varlığı olarak tescillenerek buranın da yeşil alan olarak parka dahil edileceği düşünüldüğünde yaklaşık 110 hektarlık bir yeşil alan ortaya çıkmış olacak.


Radikal Gazetesi’nin 28 Temmuz 2013 tarihli haberine göre; birkaç ay içinde istimlak ve kamulaştırma çalışmalarının neticeleneceğini belirten Başkan Topbaş’a yeni proje için mimarlardan da destek var. Projenin raylı sistem, karayolu gibi ulaşım kolaylığı olan bir noktada olması, denizyolu alternatifinin bulunması parkın yapılacağı alanı daha da cazip hale getiriyor. Yapılacak parkın orman vasıflı, şehrin nefes almasına destek olacak bir yapıda olması gerektiği yönünde baskın görüşler var. Özellikle de parkın projelendirme aşamasının mutlaka yarışmayla düzenlenmesi hemen herkesin ortak görüşü olarak karşımıza çıkıyor.


Başkan Topbaş’ın düşüncesi de bu konuyla ilgili yarışma açmak. Radikal’de yayımlanan haberin tepkilerinden memnun olduklarını belirten Topbaş şunları söyledi: 


“Örnek olan bu çalışmada Başbakanımız ve Çevre ve Şehircilik Bakanı’mızın büyük desteği oldu. Kendilerine İstanbul halkı adına teşekkür ediyorum. Şimdi bu bölgede bir çalışma yapıp orada yaşayanlara da soralım istiyoruz. Forumlar düzenleyip nasıl bir park görmek istediklerini karşılıklı konuşarak bulmaya çalışacağız. Ayrıca park projesini de uluslararası bir proje yarışması düzenleyerek en doğruyu, İstanbul’a en yakışanını ve halkımızın görmek istediği şekilde bir parkı oluşturmayı düşünüyoruz. Kamulaştırma, takas modeli için arkadaşlarımız çalışıyor. Yeni park modeli herkesi çok memnun etti.‘’



Şehir parkı için mimarlar ne diyor?


Mimarlar da bu tip projeleri hayata geçirecek özel ya da resmi kurumlar yerine özel misyonu olan kurumlar oluşturma gerekliliğine vurgu yapıyor. 


Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu: İktidar Gezi Parkı gibi bir süreç yaşanmamış gibi hareket ediyor. Veliefendi Hipodromu’nun korunması gerekirken, yok etmeyi amaçlayan projeyi hayata geçirmeye çalışıyorlar. İstanbul’da park ve yeşil alanlar yetersiz. Yeni parklara alanlara ihtiyaç var. Ama bunlar yapılırken toplum katılımı önemli. Mimarlık ve şehircilik ilkeleri doğrultusunda hareket edilmeli. Nerede nasıl yapılacağı toplum katılımıyla olmalı. “


Mimar Korhan Gümüş: Merkezi otorite bütün kamu alanlarını özelleştiriyor. Bu kararı son derece yerinde buluyorum. Mutlaka mimari bir yarışma yapılmalı, içerisine konser alanı mı, yüzme havuzu mu yapılacağına karar verilmelidir. Veliefendi Hipodromu zamanla işlevini yitirmez. Restorasyonla spor iç içe gidebilir. Özel sektör mantığıyla olmuyor Resmi sektörle de olmuyor. Daha özel misyon odaklı örgüte ihtiyaç var.”