Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

D-100

İstanbulluların E5 diye bildiği yolun adı aslında D-100'dür. Otoyol olarak inşa edilmekle birlikte, otoyol olarak kalmayı becerememiştir. İşte hikayesi:



D-100 Karayolunun yapısı nasıldır?


İstanbul’da bulunan yollar, yapısı itibari ile birbirlerinden ayrılmıştır. Bu yollara verilen isimler; otoyol, anayol ve diğer yollardır. D-100 Karayolu ise yol yapısı, şerit genişliği, erişim kontrolü gibi özellikleri bakımından otoyol olarak inşa edilmiştir. 


Ankara-İstanbul karayolu Boğaziçi Köprüsü ile Edirne-İstanbul-Ankara karayoludur.  D-100 Karayolunun eski adı E-5’tir. 1950 yılında yapımına başlanan bu yolun; Edirne-Avcılar arası bölümü ile Kartal-Ankara arası bölümü TCK'ya ait olup, diğer bölümler İBB’ye devredilmiştir. 


2010 yılı itibariyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi toplam karayolu uzunluğu 29.702 km, toplam ana yol uzunluğu da 2833 km’dir.


D-100 Karayolunun güzergâhı nerelerdir?


Edirne Kapıkule sınırından başlamaktadır. D-100 Karayolu geçiş noktaları şöyle devam etmektedir: Lüleburgaz, Çorlu, İstanbul, Gebze, İzmit, Adapazarı, Bolu, Gerede, Ilgaz, Osmancık, Merzifon, Amasya, Niksar, Koyulhisar, Erzincan, Aşkale, Erzurum, Horasan, Ağrı, Doğubayazıt, Gürbulak İran sınırı.


D-100 Karayolunun hız sınırı kaçtır?


Otomobil: 90

Minibüs, Otobüs, Kamyonet, Çekici: 80

Motosiklet: 70-80

Motorlu Bisiklet: 45

Tehlikeli madde taşıyan araçlar: 50

Traktörler: 30

Araç çekicileri: 20

İş makineleri: 20


İşletmeye açık yol uzunlukları ne kadar?


D-100


Karayolları tarihinde neler oldu?


Cumhuriyet ilan edildiği dönemde 18.350 km yol ağı vardı. Devlet ve il yollarının yapım, bakım ve onarımları İl Özel İdarelerine 1927 yılında verildi. 1929 yılında da Şose ve Köprüler Kanunu çıkarıldı, “MİLLİ ŞOSE” adıyla tanımlanan toplam 3594 km devlet yolu ağı yolu belirlendi. 1930’lu yıllarda karayollarının bakımları ve dönem şartlarına uygun bir şekilde inşası başlandı. 1937 yılında 22 bin km uzunluğunda birinci derecede önemli bir karayolu ağı plandı ve bu yol çalışmasına 1938 yılında başlandı.


1923 ile 1947 yılları arasında; 825 km’si asfalt, 116 km’si parke, geri kalanı ise şose, tesviye ve ham olmak üzere 43 743 km uzunluğunda bir karayolu ağı oluşturuldu. D-100 Karayolu; 1960’ta 22 bin km.ye ulaştı. Bu yolların yapımı ile; Ankara’dan İstanbul’a 18 saatte, Ankara’dan Samsun’a 20 saatte ve Ankara’dan Zonguldak’a 14 saatte ulaşma imkanı sağlandı.


Trafiği yoğun ana yollarda, büyük şehirlerin çevrelerinde çok şeritli ekspres yollarla otoyolların yapımı 1970’li yıllarda önem kazandı. 1973 yılında ise D-100 Karayolu’nun devamı niteliğin Boğaziçi Köprüsü açıldı. 1980’lı yıllarda da TEM inşa edilmeye başlandı.


D-100 Karayolunun inşaat sektöründeki önemi nedir?


Birçok bağlantı yolu bulunan ve her semte, ilçeye, ile ulaşımı kolay olan D-100 Karayolu, konut sahibi olmak isteyenler için önemli bir kriter oluşturmaktadır. D-100 Karayoluna yakın konumda inşa edilen projelerde bu yüzden önem taşımaktadır.


Ev sahibi olmak isteyenler, ev alırken; yollara yakınlığına, ihtiyaçlarını karşılayabilecek noktalara uzaklıklarına dikkat etmektedirler. Bu yüzden birçok konut projesinin reklam çalışmalarında “E-5’e yakınlığı” cümleleri geçmektedir. Firmalar, müşteri potansiyelini artırmak ve projenin doğru bir şekilde tanıtımını gerçekleştirmek için D-100’e yakınlığını belirtmektedir. Hatta öyle ki bazı firmalar, konut ve ofis projeleri için özel olarak E-5’e bağlantı yolu yapmaktadır.


D-100 Karayoluna yakın olan ve konut sektörünün hızla geliştiği bölgeler arasında Halkalı, Yenibosna, Beylikdüzü, Avcılar, Esenyurt, Kurtköy, Pendik, Maltepe gibi semtler yer almaktadır. Buradaki konut projelerinin birçoğu da markalı, A Plus konut projeleridir. 


D-100 Karayoluna yakınlığı ile dikkat çeken konut projeleri hangileridir?


D100 Karayoluna yakın konumda bulunan bazı konut ve ofis projeleri şöyle: Newista, Dap Burgu, Dap Royal Center, Dap Dalga, Dap Tango, City Center, Viaport Venezia, N Şehir, Kozapark, Fi Tower, Evviva Residence, Akkoza, Miracle Residence, W Bahçe, Elite Grand, Nar City, Nar Life, Nish Adalar, Marmaroom, Maltepe Avlu, Fuaye Süreyyapaşa, Nida Kule, Metropol İstanbul, Mall Of İstanbul, Four Winds, Dumankaya İkon, By Concept, Buz Residence, Andromeda Plus, Brandium Ataşehir, Varyap Meridian, Şehrizar Konakları, Zorlu Center, Maslak 1453, Nurol Tower.