Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Dara Kırmızıtoprak kimdir?

Cem Yılmaz, Yılmaz Erdoğan ve Ebru Gündeş gibi ünlülerin evlerini tasarlayan ödüllü mimar. Dara Kırmızıtoprak, Autopia ödülüyle MIPIM 2013’ten ödülle döndü. Dara Kırmızıtoprak’ın babası Dr. Sait Kırmızıtoprak, Kürt siyasi hareketindeki faaliyetleriyle de bilinir.



Dara Kırmızıtoprak kimdir?

Mimar Dara Kırmızıtoprak



Dara Kırmızıtoprak, hangi okuldan mezun? 



1962 yılında Ankara'da dünyaya gelen Dara Kırmızıtoprak, 1982'de İTÜ Mimarlık Fakültesi'nden mezun oldu.



Dara Kırmızıtoprak, kendisini ve işini nasıl anlatır? 



Mimar Kırmızıtoprak’ın firmasına ait internet sitesinde şu cümleler yer alıyor: 


Dara Kırmızıtoprak kimdir?



Dara Kırmızıtoprak’ın devam eden projeleri hangileri? 



AUTOPIA, BAKU MODA MERKEZİ,BEHRAM EROMİ EVİ, BERTAN AKAL EVİ, CENTRON MERKEZ OFİS, CITYPLUS HOTEL & AVM, ELSELAM DUBAI, EREN ÇİFTÇİ EVİ, HERBY VİLLA, MURAT BEKMEZCİ EVİ, MUSTAFA ÇAĞLAR EVİ, MUSTAFA KÜÇÜK EVİ, NEWADA RESIDENCE, NLF BURSA, PELİKAN 15, RECEP AYDIN VİLLASI, RETRON VİLLALARI, ROYAL TOWER DUBAI, RUMI TOWERS, SELÇUK ÇETİN EVİ, SELÇUK ÇETİN EVİ BODRUM, SİNPAŞ BOMONTİ, T EVİ, VİLLA 11.



Dara Kırmızıtoprak’ın konut projeleri hangileridir? 



ADNAN POLAT EVİ - TEKNELERİ, AGRSY EVLERİ, AHMET ALEMDAR EVİ, AHMET YAKUT EVİ, AKİL İĞMEN EVİ, ALBERT YANİER EVİ, ALİ ÇARMIKLI EVİ, ALİ DEMİREL EVİ, ALİ GÜRSOY EVLERİ, ALİ KUTMANGİL EVİ, ALİ LEVENT EVİ, ALİ TALİP ÖZDEMİR EVİ, ALİ TANRIVERDİ EVİ, ALİCAN ULUSOY EVLERİ, ALTUNÇ KUMOVA EVİ, ARİ MAZON EVİ, ARSLAN MIZRAK EVİ, AYLA ARSAY EVİ, AYTAÇ ARSAY EVİ, AYTEK GÜRKAN EVLERİ, BERCİS MOROVA EVLERİ, BERK ALKİN EVİ, BÜLENT CENGİZ EVİ, BÜLENT VURAL EVLERİ, BURAK BAHAR EVİ, CAN ELGİZ EVİ, CEKİ FERMAN EVİ, CEM ATİYAS EVİ, CEM YILMAZ EVİ, CENGİZ ARSAY EVİ, CENK EYÜBOĞLU EVİ, DARA KIRMIZITOPRAK EVİ, DENİZ ŞAHENK EVLERİ, ECVET SAYER EVİ, EMİN ÇİFTÇİ EVİ, EMİR KALUTİ EVİ, EMRE TEKİNALP EVİ, ERDOĞAN TOPRAK EVİ, ERHAN CANKAT EVİ, EYÜP KOSİF EVİ, FAZLI ÖZCAN EVİ, FERDAĞ ACAR EVİ, FUAT BEZMEN EVİ, GÜRHAN GÖKYAY EVİ, GÜRSOY ALPAGUT EVİ, HASAN TAŞTANYILMAZ EVİ, HÜSEYİN ALLATİNOĞLU EVİ, HÜSNÜ AKHAN EVİ, İBRAHİM LEVENT EVİ, İGAL DEROFE EVİ, İLHAN GÜRSEL EVİ, İRFAN CENGİZ EVİ, KADRİ KÖSE EVİ, KEMAL GÜLMAN EVİ, LEVENT MİZRAHİ EVİ, LEVENT TANIT EVİ, LÜTFİ ÖZKÖK EVİ, MARSEL BEHAR EVİ, METİN MIZRAKLI EVLERİ, METİN ŞEN EVİ, MİCHAEL SİMONİ EVİ, MURAT KÜÇÜKEL EVİ, MURAT ÖZER EVİ, MUSTAFA ARIN EVİ, NAİLİ BİLOL EVLERİ, NEBAHAT KUTMANGİL EVİ, NEZİH ERDEM EVİ, NİLÜFER ÇİFTÇİ EVLERİ, OLCAYTO ONUR EVİ, ÖNDER BİLGİNER EVİ, OYA ARSLAN EVİ BODRUM, OYA ARSLAN EVLERİ İSTANBUL, OZAN ŞER EVİ, REZA ZARRAB NOVUS, REZA ZARRAB YALI, RİZA GÜNDÜZ EVLERİ, RİZA MOROVA EVİ, RUKEN GÜNDÜZ EVİ, SAİT GÜNDÜZ EVLERİ, SAMİ MAÇARO EVİ, SERDAL ADALI EVİ, SERDAR BOSTANCI EVİ, SERDAR KOÇTÜRK EVİ, SERHAN AKBAŞ EVİ, ŞEVKİ ADALI EVİ, ŞÜKRÜ BULDUK EVİ, ŞÜKRÜ KİLİMCİ EVİ, TUNCER HUNCA EVİ, YAKUP BİLMEN EVİ, YILDIZ SİTESİ, YILMAZ ERDOĞAN EVİ.



Dara Kırmızıtoprak’ın tasarladığı ticari yapılar hangileri?



7800 ÇEŞME HOTEL & RESIDENCES, A PLUS AVM, A.O.G İNŞAAT OFİS DÜZENLEME, AK YATIRIM, AKİL İĞMEN OFİSİ, ALİCAN ULUSOY OFİSİ, ARSAN BİNASI, ATATÜRK HAVALİMANI CIP LOUNGE, ATATÜRK HAVALİMANI DUTY FREE BÖLGESİ, BKM MERKEZ OFİSİ, BKM TİYATRO SALONU DÜZENLEMELER, BODRUMVİLLE TATİL SİTESİ, CASTLE POINT, CHECKLIFE REC CENTER, CHECKLIFE VİLLALARI, CLUB POLAT\'S HOTEL, ÇUBUKLU SEASIDE VİLLALARI, CUMBERLAND PROJE YATIRIMLARI, CUMBERLAND YALI, DEVON & DEVON, DIŞBANK PORTFÖY YÖNETİM BİNASI, DURAK DÖVİZ, E TERMİNALİ VIP SALONU, EBRU GÜNDEŞ OFİS, EKİP TEKSTİL, ERGÜR OTEL, GÖLMAHAL, GÖZEN HAVACILIK OFİSLERİ, GÜLTAŞ MAĞAZA DÜZENLEME, GÜNDÜZ GRUP BİNALARI, OFİSLERİ, İNANLAR MERKEZ, KARAKOÇ KİMYA FABRİKASI İDARİ KISIM, KATMERCİ HOLDİNG BİNASI, KAYRA ŞARAP AKADEMİSİ, KİMTEKS FABRİKA BİNASI, KİMTEKS MERKEZ OFİS, KONYA MEDİCAN, KRAL GİYİM MERKEZ OFİS, KRİZANTEM EVLERİ, KUTES MADENCİLİK MERKEZ OFİSİ, LEVTEKS FABRİKA BİNASI, MAJIDI MALL AVM, METROPORT AVM, METROPORT CONDOMINIUM, MONARCH COURT CASTLE ROCK, MONARCH COURT HEBİL, MONARCH COURT YALIKAVAK, MUTLU İNŞAAT OFİS DÜZENLEME, NURUS İDARİ OFİSLER, ORCEM TEKSTİL FABRİKA, ORCEM TEKSTİL MERKEZ OFİS, PARK REYMOND JAMES BİNASI, PASHA DERİ OFİSLERİ, PELICAN HILL ÖRNEK VİLLA, PLATİN ÖRNEK EV, ROUTE 66 MAĞAZA, ROYAL DENİZCİLİK OFİSİ, SATEKS OFİS DÜZENLEME, SİHİR MOBİLYA MAĞAZALAR, SIRASELVİLER APART, SRG PLAZALAR, TAXIM HILL, TEB PORTFÖY YÖNETİMİ MERKEZ OFİSİ, TENTUR APART OTEL, TEPE NAUTİLUS AVM, TERRRACE LIDO ÖRNEK EV, TRANSMED KLİNİĞİ, TREND MAĞAZA, TURNAK MERKEZ OFİSİ, VARAN APART OTEL, VIA VENETO MAĞAZA, YEŞİLKÖY KONAKLARI. 



Dara Kırmızıtoprak hangi özel projelere imza attı? 



COBRA KING GULET, DERSİM38, ER-EL DERİ FUAR STANDLARI, JOYFUL SPIRIT MOTOR YACHT, MAISHA TRAWLER, MONARCH COURT FUAR STANDLARI, REZA ZARRAB TEKNE, TV STÜDYO DÜZENLEMESİ. 



Dara Kırmızıtoprak hangi projelere katkıda bulundu? 



ANGEL BLUE, AQUA, AUTOPYAN, FETHİ PEKİN EVİ, GALATASARAY ARENA, GKTRK, GÜL FLORYA, HEBIL PLUS, KORU FLORYA AVM, MEHMED UZUN ANIT MEZAR, MONARCH CLUB, MONARCH COURT ESCARGOT, OFFICE PARK, PERLA VISTA, PINA, TAHRAN AVM. 



Dara Kırmızıtoprak, hangi haberlere konu oldu?



Mimar Dara Kırmızıtoprak “Bir mimarın kişisel gelişimi toplumsal gelişmeye rehber olabilir” (Exclusive Homes, Mart 2012)


1982 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi'nden mezun olduktan sonra mimarlık serüvenine başlayan Dara Kırmızıtoprak, bugün kendi ismiyle bir marka. Üniversiteye girdiği ilk yıl  Çırağan Sarayı'nın yanık ve harabe haldeyken röleve projeleri hazırlayarak mesleğe adım atan Dara Kırmızıtoprak, o yıllarda köpek kulübesi bile çizip yaptığını söylüyor. Bugün dünya çapında birçok başarılı projeye imza atan Dara Kırmızıtoprak, bir mimarın kişisel gelişiminin toplumsal gelişmeye de rehber olabilecek kadar çok yönlü olduğunu belirtiyor.


Mesleğe nasıl başladınız?


1982 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi'nden mezun oldum. Üniversiteye girdiğim yıl Çırağan Sarayı'nın yanık ve harabe haldeyken röleve projeleri hazırladım. İmar affıyla yasal ruhsat hakkı kazanacak yaklaşık 500 binanın Sultanahmet Tarihi Dokusu projesini hazırladım. Bir müşterimin bahçesinde yer alacak köpeklerin kulübesini çizdim ve yaptım. Alçılarla kartonpiyer döktüm, perdeciyle kumaş topları taşıdım, ders verdim, yani 30 yıldır hayatımı mimarlıktan kazanıyorum. Mimarlık serüvenim boyunca müteahhit, mimar, mühendis, taşeron, iç mimar, öğretmen, ithalatçı, marangoz, alçıcı, endüstriyel tasarımcı oldum. Mimar olduğunuz zaman hepsinden oluyorsunuz. Size teslim edilen öyle bir emanet ki.. Yaratıcılık, detay ve malzeme bilgisi yıllarca gelişip serpiliyor.


Her proje ayrı bir hikaye, ayrı bir senaryo


Bir projede sizi neler yönlendiriyor?


Çalışmalarımda her zaman müşterilerimin bilgi ve birikimlerine öncelik verdim. Onların bakış açılarını hiçe sayarak yeni bir tarz yaratmaya çalışmadım. Proje verilerini oluştururken, kullanıcının bize başvurduğu ana kadar ki eğitimi, hobileri, sosyal statüsü, zevkleri, geliştirdiği yaşam biçimi öncelikli hedefimiz oldu. Bizlerde tasarımlarımızın alt yapı çalışmalarını bu doğrultuda yürütmeye çalıştık. Her bir proje başka bir hikaye ve başka bir senaryo.. Bu da mesleğe ayrı bir tat, ayrı bir zenginlik katıyor. Kendinizi geliştirme imkanı buluyorsunuz. Kimi müşterinizden çağdaş resim ve heykellerle ilgili deneyimler elde ederken, kimi müşterinizden de müzik kültürüne dair tecrübeler ediniyorsunuz. Aslında ezelden ebediye, uhreviden dünyeviye, inattan uzlaşmaya, ısrardan tavize, katılıktan gevşemeye, olağandan olağandışılığa gidip geldiğimiz uzun muhakemeler fırtınasıdır bizi yönlendiren.


Doğru tasarım, kullanıcının kartviziti gibi


Tasarımlarınızı yönlendiren temel bir felsefeniz var mı?


Tasarımlarımı yönlendiren temel felsefem fonksiyonların uyumu. Bir mimarın görevi budur. Sağlıklı çalışmayan bir vücudun çok güzel olması, iyi giydirilmesi, gösterişi, zenginliği hiçbir işe yaramaz. Geçici heves ve hayranlıklara mahzar olmak değil, uzun yıllar hizmet eden, insanın içinde rahatlığı ve konforu bulduğu, iyi hissettiği mekanları tasarlıyorum. Doğru tasarım kullanıcının kartviziti gibi, ziyaretçiye kiminle muhatap olduğunun ipuçlarını verebilmeli. Mimarın başarısı bu noktada aranmalıdır.


Tasarımlarınızda daha çok hangi renkleri kullanıyorsunuz?


Benim anahtar rengim beyaz. Onunla oluşturulan her fon her rengin sahnesi oluverir. Projenin şakalara açık oluşuna göre neşeliden ciddiye her renk ve kombinasyonlar bu altyapıyı taçlandırır.


Projelerimi çözülmesi gereken problem gibi görüyorum


Projelerinizin en belirgin özelliği neler?


Tüm projelerimi çözülmesi gereken farklı problemler olarak görüyorum. Farklı veriler, farklı çözümler demek. Dolayısıyla beni tarif eden bir stilden ziyade üsluptan söz edilebilir. Kendi egomdan tamamen sıyrılıp kullanıcının dilini ve yaratmak istediği etkiyi düşünüp O'nu anlatacak bir yapıyı oluşturuyorum. Tüm işlerimde işçiliklerdeki titizlik, bitiş detayları, hijyenik ortam hemen dikkat çeker ki uygulamaları da yürütmek ısrarımın ödülüdür. Müşterime ait bir mekan, Dara Kırmızıtoprak usulü denilebilir. Benim stilim deyip hep aynı hikayeyi anlatmak hem kullanıcıya hem mekana hem de kendi kariyerime haksızlık olur. Gerçek bir mimari üslup, belirli bir tarz yaratmaya yönelik bilinçli bir çabanın sonucu değil, bütün bir sürecin ardından dolaylı olarak ortaya çıkar.


Geçmişteki işlerimi nostaljik bir hazla anıyorum


Sizi en çok heyecanlandıran projeniz hangisi?


Ben bilimsel verilerin ışığı altında eğitim aldım ve sabırla kendimi eğiterek meslekte çeyrek yüzyılı tamamladım. Her işte kendimi daha zenginleşmiş buldum ve bir önceki işin neleri eksikti diye sorgularken buldum kendimi. Acımasız bir özeleştiri mekanizması geliştirdim ve bunu ekibime de aşıladım. Yeni işimizin daha iyi olacağını bildiğim için geçmişteki işlerimi ancak nostaljik bir hazla anıyorum.


Terrace Lido projesinden bahsedir misiniz? Proje nasıl gelişti?


Büyükada uzun yıllardır çalıştığım bir yakın coğrafya. Hep içinde bir şekilde bulunmak istediğim hemen yanıbaşımızda bir cennet. Projeye haziran başında başladık. 4 aylık yoğun bir çalışma ile 15 Eylül'de şantiyeyi başlatacak proje külliyatını oluşturduk.


Böyle köklü bir tarihi doku içerisine yeni ve modern bir yapıyı yabancı kalmayacak şekilde nasıl planladınız?

Lido'nun orijinal resimlerine bakıldığında bahsettiğiniz yabancılaşma baskın bir şekilde vardı ve İstanbul Hilton örneğinde olduğu gibi rasyonel mimarisinin bir yansıması olarak rijit, kütlesel ve modüler bir yapı dikkati çekiyordu. Orjinaline sadık kalmak kolaycılığından kurtulmuş bir mimari proje Sn. Süha Eyisoylu tarafından Anıtlar Kurulu'na sunulmuş ve orijinal kontur gabarisine sadık ama derin yırtıklarıyla kütle etkisi azaltılmış bir bina elde edilmiş. Yine yapıldığı dönem ve iştigal mevzuunun hatıralarına baş vurulduğunda koloniyal bir atmosfer Art-Deco bezemeler ve yapı aksesuarları, gri beyaz "Fresh" bir bina "Flash" etkisi yaratacak turkuaz tenteler. İç mekanlarda dönem etkisini kuvvetlendirmek adına seçilen küçük parkeler ve klasik döşemeler, seçilen kartonpierler, kapı ve mobilya çıtaları, bol tavan pervanesi, havuz kabanaları, "Vintage" mobilya ve aksesuarları, İstanbul çinileri, Art-Deco kesimli mermer döşemeler…


Eskisi kadar iddialı ama eskisinden daha güçlü


Terrace Lido sizde nasıl bir duygu uyandırıyor?


Belli bir yaş grubu için lüks, sayfiye yaşamı, elit sınıf, klüp etkinlikleri, batılılık ve çağdaşlık hatta kadının sosyal hayattaki özel yeri Büyükada Lido Klüp çerçevesinde hayat buldu. Bu model hem  benimsendi hem de modern Türkiye'ye örnek oldu. Yıllar sonra yeniden aynı iddia ve eskisinden daha güçlü bir imajla sahne alması, aldığımız geri dönüşüm ve yorumlar bizi cesaretlendiriyor ve mutlu ediyor.


Proje ada kültüne ve Adalıların yaşamına neler kazandıracak?


Adalar İstanbul'a çok yakın konumu, Marmara'nın son yıllardaki korunarak kendini yenilemesi ve mavi bayraklı plajlara kavuşması, korunmuş mimari miras, gayrimüslim tabanın ve kültürünün korunması sayesinde sayfiye yaşam kültürünün tüm canlılığıyla yaşatılabilmesine olanak verecek, yemyeşil doğasıyla tüm İstanbul'u nefeslendirebilecek pırlanta taşlar. Büyükada'da en özeli….


Minik pasajıyla iskeleden ilk adımla karşılayarak alış veriş imkanı sunacak, klüp organizasyonu ile ailelerin sosyal, kültürel, spor ve bakım ihtiyaçlarını giderecek, 80-120 metrekarelik istenirse birleştirilebilen yaz-kış ikamet edilebilen daireleriyle ada komşuluğuna 30 aile ile katılacak, kamuya hizmet edecek asansörleriyle bıktırıcı merpenleri ancak spor yapmak amacıyla kullananlara terk edecek..


Kendimi tasarımcı olarak görmüyorum


Diğer tasarımcı ve mimarlardan hangi yönlerinizle ayrılıyorsunuz?


Kendimi tasarımcı değil mimar olarak görüyorum. Mimarlık, içinde tasarımcılığın olduğu, örgütçülüğün, felsefenin, yöneticiliğin, iş adamlığının, hukuk ve muhasebenin, psikolojinin barındığı derin bir meslektir. Tasarımcı kalemiyle baş başa. Mimarlıkta ise tüm süreç çözülmesi gereken problemlerle dolu.


Bitişlerdeki steril, atmosferde ödülüm olur


Projenin kağıt üzerinde şık bir resim olması beni tatmin etmez. Onun ayağı kalkmış hali, kullanıcılar tarafından yaşanması, hayatın içine katılması sürecin tamamlanmasıdır. Bu süreci yaşarken yatırımcının doğruya ikna edilmesi, tecrübenizden yararlanması, bu güven ortamının oluşturulması neticeyi belirler ki ben bu noktada diğer meslektaşlarımın aksine son derece ısrarcı, zaman zaman antipatik ama her zaman samimi uygulama sürecini de manipüle ederim. Bitişlerdeki steril atmosferde ödülüm olur. Önemli bir fark da gerçekten kişiye özel bir çalışmayı kendi üslubumla yoğurup farklı neticelere ulaşmayı da projeye katkım olarak görüyorum.


Marka olmanın tek yolu hatasızlık


Mimarlıkta marka nasıl olunur?


Mimarlıkta marka olmanın tek yolu hatasız bir üretim süreci. Bu her sektörde böyle. Hatasız, yanlışsız bir süreci imalat ya da organizasyonunuz içine katabilmişseniz o zaman marka oluyorsunuz. Bugün ben kendi ismimin sloganını tamamiyle bunun üzerine kurdum. İnsanların emanet ettiği işi hiçbir şekilde hıyanet etmeden, bir hata ve yanlış yapmadan kendi katkılarımızla birlikte onlara iade edebilmek… Bence markanın anlamı da bu.


Son dönem yapılarını nasıl değerlendiriyorsunuz?


Hiçbir önyargım yok. Özensiz ve taklit sıra işler zaten pek konuşmaya değmez. Onun dışında her samimi uğraş bende hep sempati uyandırmıştır. Böyle stilleri olan arkadaşlarımı da zevkle izliyorum. Aynı stili çeşitli ev, ofis ve otel gibi yerlerde görüp beğenen ve aynısını arzulayan eksik bilinçli bir müşteri kesimini de hayretle izliyorum.

Teknolojiyi yapıların içine daha çok katacağız


Önümüzdeki dönemlerde mimaride ne tür değişimler öngörüyorsunuz?


Mimari ve dekorasyon toplumsal gelişmenin çerçevesinde nispeten daha ağır dönüşümler geçirir. Doğal yapısı, fiziksel ağırlığı böyle; çok da normal. Yaşama kültürleri dünden yarına değişmez, uzun dönemlere bağlıdır. Elektronik ve bilişim sektörü ile multimedya gibi unsurlar mimari ve dekorasyonu çok pozitif ve konfora yönelik etkileyecek gibi görünüyor. Teknolojiyi daha çok yapıların içine katacağız. Bina otomasyonları ve kontrol sistemleri, gelişen ekran teknolojisi, aydınlatma teknikleri tasarımcıları çok olumlu sonuçlara yönlendirecek.



"Kendi Maceramı Anlatmak İstiyorum" (Arkitera.com, Mart 2012)


YTÜ Mimarlık ve Tasarım Kulübü, Mimari Deneyim ve Felsefe Üzerine Söyleşi'lerinin 4.cüsünde Dârâ Kırmızıtoprak'ı konuk etti.


7 Kasım günü Yıldız Kampüsü'nde düzenlenen, öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği söyleşiye GAD Global Architectural Development'dan Ozan Ertuğ da katıldı.


Dârâ Kırmızıtoprak söze "kendi maceramı anlatmak istiyorum" diyerek başladı. Öncelikle Gökhan Avcıoğlu ile olan işbirliklerinden bahseden Kırmızıtoprak, GAD ile farklı prensiplere sahip olduklarını belirterek kendisinin ofisinde uzun çalışma saatlerinin olmadığını, çalışanlarının 18:00'de mesaiyi bitirerek kendilerine zaman ayırmalarını istediğini, modayı, sanatı, sinemayı takip etmelerini beklediğini belirtti. Bunun yanısıra GAD ile beraberliklerinin çok uzun soluklu ve çok profesyonelce ama bir o kadar da dostluk üzerine kurulu oluşunda dolayı sağlam temelleri olduğunu vurguladı.


"Kağıt üzerinde birşeyler tasarlamak mimarlığın sadece bir ayağı. Pazarlamaya gelene kadar o kadar kanal var ki onları oturtabilirseniz başarılı bir mimarlık şirketi olursunuz" diyen Kırmızıtoprak, "Mimarlık eğitimi sisteminde hiçbir eksik olmadığını" kılık kıyafetten, kültür sanata kadar gençlerin her anlamda kendilerini geliştirmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.


Projeleri üzerinden konuşmasına devam eden Kırmızıtoprak Perlavista, Autopia ve Newada projelerini öğrenciler ile paylaştı. Ayrıca Atatürk Havalimanı CIP Salonu tasarımı sırasında yaşadıklarını izleyiciler ile paylaşan Kırmızıtoprak, "Osmanlı tarzında mobilyalar ile döşenen salonun tasarımı AKP dönemine denk gelmişti ve halkda genel bir tedirginlik hakimdi. Tüm bunlar birleşince, gazetecilerin salon açıldığında sordukları ilk soru, 'Atatürk resmi nerede' olmuştu," diyerek kamusal alan tasarımında algı ve detay yönetiminin hiç bir zaman unutulmaması gerektiğini vurguladı.


Dara Kırmızıtoprak kimdir?

Dersim 38 


Sunumunu Mehmet Uzun'un mezar projesi, Dersim 38 Projesi, Konya Medicana, özel tekne iç mekan düzenlemeleri ve Beykoz Konakları'ndaki iç mekan çalışmaları gibi özel çalışmaları ile sürdüren Dârâ Kırmızıtoprak kendisini İç Mimarlar Odası'nın dava ettiğini belirtti. Bu noktada kendisini iç mimari konusunda geliştirmiş olmaktan çok mutlu olduğunu ve her mimarın öyle olması gerektiğine inandığını, bina ya da iç mekan, kullanıcı tarafından beğenilen, kendisinin gurur duyduğu ve çevre tarafından kabul edilen yapılar yaptığı sürece doğru sonuca ulaştığına inandığını belirtti.



‘Geleceğin Mimarları’na sonsuz destek (Çağdaş Ertuna, Milliyet Gazetesi, Mart 2013)


Melkan Tabanlıoğlu’ndan Gökhan Avcıoğlu’na, Hakan Ezer’den Mustafa Toner’e, Eren Yorulmazer’den Dara Kırmızıtoprak’a tam altı tanınmış mimar bir araya geldi ve bakın ortaya ne çıktı?


Türkiye’de de artık şirketler sosyal sorumluluk projelerine önem veriyor. Hatta vakıflar artık şirketlere özel projeler bile üretmeye başladı. Bu güzel haberleri Berrin Yoleri’den alıyorum. Berrin Yoleri ÇEV’den Koruncuk’a farklı vakıfların yönetimlerinde canla başla çalışıyor. Daha önce televizyon dizileriyle yaptığı işbirlikleriyle vakıflara destek sağlamıştı. Şimdi daha uzun soluklu projelerle süreklilik sağlamaya çalışıyor. Sırada yeni bir proje var, ‘Geleceğin Mimarları’.


Seranit Yapı Grubu’nun 20’inci yılı şerefine gerçekleştirilen ‘Geleceğin Mimarları’ projesi için Türkiye’nin önde gelen altı mimarı ve tanınmış isimler bir araya geldi. Kimler mi? Melkan Tabanlıoğlu, Mustafa Toner, Gökhan Avcıoğlu, Eren Yorulmazer, Hakan Ezer ve Dara Kırmızıtoprak. Bu altı mimar öğrencilerle birlikte projelere imza atıyor. Murat Tabanlıoğlu, Aliye Simavi, Bettina Machler, Derin Mermerci, Emre Toner ve Ruken Mızraklı da bu mimarlarla birlikte proje kapsamında üniversite öğrencilerinin eğitimine destek veriyor.



Autopia projesinin mimarları MIPIM'de ödül aldı! (Emlakkulisi.com, Mart 2013)


Dara Kırmızıtoprak kimdir?



MIPIM VE Architectural Review dergisinin düzenlediği MIPIM Architectural Review Future Awards 2013'te Retail kategorisinde, Autopia projesi ile büyük ödüle Gökhan Avcıoğlu ve Dara Kırmızıtoprak layık görüldü...

İmza attığı projelerle Türkiye’yi uluslararası arenada birçok kez temsil eden mimar Gökhan Avcoğlu ve Dara Kırmızıtoprak, Cannes’ da düzenlenen, AUTOPIA Avm projesi ile MIPIM ARCHITECTURAL REVIEW AWARDS 2013’ de bir ödülün daha sahibi oldu.


Keleşoğlu-Gül İnşaat ortaklığında yapımına başlanan projenin mimarlığını Gökhan Avcıoğlu ve Dara Kırmızıtoprak üstlenmiştir. Avrupa’ nın teması sadece otomobil olarak belirlenen ilk alışveriş merkezi AUTOPIA, dünyadan mimar ve yatırımcıların bir araya geldiği, her yıl Cannes’ da düzenlenen dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı olan MIPIM’de 13 Mart gecesi ödül alacak.



Dara Kırmızıtoprak iletişim bilgileri nelerdir?



Adres: Eski Büyükdere Caddesi, Ayazağa Yolu, İz Plaza Giz, Giriş Kat Maslak / İstanbul / Türkiye


Telefon: +90 212 290 66 60 


Faks: +90 212 290 66 65


E- Posta: info@darakirmizitoprak.com


Web Adresi: www.darakirmizitoprak.com






Önerilen Bağlantılar : Anneler günü konut kampanyaları, 3. Havalimanı