Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Darüzziyafe nedir?

İstanbul Süleymaniye'deki Darüzziyafe adlı mekan ise, fakirlere yemek verilen bir mekan değil; özel bir restorandır. Saray, külliye ve medreselerde yoksullara ücretsiz yemek verilen yerin adıdır. Darüzziyafe’nin ilk örnekleri Ağrı’daki İshak Paşa Sarayı’nda ve İstanbul’daki Süleymaniye Cami Külliyesi’nde görülür. İstanbul’daki Darüzziyafe, özel şirket tarafından işletilen bir restorandır.



Darüzziyafe nedir?

Darüzziyafe

  


Dârüzziyafenin tarihi nedir? 



Kanuni Sultan Süleyman’ın, Mimar Sinan’a yaptırdığı Süleymaniye Külliyesi’nin bir parçası  olan bina, 1550-1552 yılları arasında tamamlanmıştır. İmaret binası olarak açılan yapı, bir müddet sonra imparatorluğun “ziyafet salonu” olarak “Darüzziyafe” adı ile kullanılmıştır. 


1913 yılında Türk- İslam Eserleri Müzesi olarak ziyarete açılan bina, müzenin taşınmasından sonra bir süre boş kalmıştır. Bundan sonra, banisi, mimarisi ve dahil olduğu külliyenin ihtişamı ile uyumlu olan bina için, projelendirmeden başlayarak taş ve mermerlerin kumlama ile temizlenmesi, bahçenin düzenlenmesi; minyatürlerin, vitrayların ve nakışların aslına uygun olarak yapılması; çatıdaki onarımlar, ses ve aydınlatma düzeninin kurulması; mutfağın ve salonun tefrişi gibi restorasyon işleri için 9 aylık bir çalışma dönemi geçirilmiş ve 18 Ocak 1992’de Darüzziyafe Türk Mutfağı olarak hizmete açılmıştır. 



Darüzziyafe Restoranı’nın iletişim bilgileri nelerdir? 



Adres: Şifahane Sokak No:6 34430 Süleymaniye - İSTANBUL


Telefon: +90 (212) 511 84 14  


Faks: +90 (212) 526 18 91


Elektronik posta: daruzziyafe@daruzziyafe.com.tr



Bursa’daki darüzziyafe nerededir? 


İstanbul’daki restoranın şubesi olan Bursa Darüzziyafe, Muradiye Cami’nin tam karşısındaki tarihi binada yer almaktadır.


Lokantanın bulunduğu bina,  Osmanlı padişahı II. Murat tarafından 15.yüzyılda inşa edilmiş külliyenin imaret binasıdır. Orijinal bina 1904 yılında yıkılıp Sultan Abdülhamit tarafından yeniden yaptırılmıştır. Yapı en son 1975 yılında onarım görmüştür. 



Bilinen diğer darüzziyafe nerededir?



Ağrı ilinde bulunan İshak Paşa Sarayı da “Aşevi (darüzziyafe)” binasıyla bilinmektedir.