Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

DEDAŞ – Dicle Edaş - Elektrik dağıtım şirketi

Güneydoğu'ya elektrik dağıtımı yapan ve en çok kayıp - kaçak oranı olan şirket. Dicle Elektrik A.Ş. (DEDAŞ), Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde hizmet vermektedir.



DEDAŞ – Dicle Edaş - Elektrik dağıtım şirketi

Dicle Elektrik A.Ş. (DEDAŞ)



DEDAŞ ne zaman özelleşti?


TEDAŞ taşra teşkilatı; 21 bölgesel elektrik dağıtım şirketine bölünerek özelleştirilmiştir. 9 Ağustos 2010 tarihinde gerçekleştirilen ihaleyi İşkaya-Doğu Ortak Girişim Grubu, 387.000.000 dolar ile kazandı.



DEDAŞ ihalesinde neler yaşandı? 


Dicle Elektrik A.Ş.'nin (DEDAŞ) yüzde 100 oranındaki hisselerinin özelleştirmesini İşkaya-Doğu Ortak Girişim Grubu kazandı.


İşkaya-Doğu Ortak Girişim Grubu Teknik Danışmanı Cezmi Menekşe, kayıp kaçak oranını düşürme konusunda bölge halkının kendilerine yardımcı olacağına inandıklarını söyledi.


Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. ihalesi Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nda yapıldı. Yapılan ihaleye Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş., Mes A.Ş-İskur A.Ş. Ortak Girişim Grubu, Fina Enerji-Fina Limancılık Ortak Girişim Grubu, Fernas İnşaat A.Ş. ve İşkaya-Doğu Ortak Girişim Grubu katıldı.


İlk tur elemesiz olarak geçildi. Kapalı zarf yöntemiyle gelen en yüksek teklif 125 milyon dolar oldu. Elemeli kapalı zarf usulüyle yapılan ikinci turda ise Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Fina Enerji-Fina Limancılık Ortak Girişim Grubu elendi. Daha sonra açık arttırma usulüne geçildi. Açık arttırma 226 milyon dolarla başlarken, artırım aralığı bir milyon dolar oldu. Açık arttırma usulü yapılan pazarlıkta kıran kırana bir mücadele yaşandı. Fernas İnşaat A.Ş. açık arttırma usulüyle yapılan görüşmelerin 20. turunda geri çekilme kararı aldı. Fernas İnşaat A.Ş. şirketinin ihaleden çekilmesiyle geriye Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş., Mes A.Ş- İskur A.Ş. Ortak Girişim Grubu, İşkaya-Doğu Ortak Girişim Grubu kaldı. Bu şirketler arasında devam eden ihalenin 37. turunda ise Mes A.Ş-İskur A.Ş. Ortak Girişim Grubu ihaleden çekildi.




İhale 44. turda Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin çekilmesiyle İşkaya-Doğu Ortak Girişim Grubu ihaleyi kazandı. İşkaya-Doğu Ortak Girişim Grubu, ihaleyi 387 milyon dolar bedelle kazandı. 



İşkaya-Doğu Ortak Girişim Grubu Teknik Danışmanı Cezmi Menekşe, basına yaptığı açıklamada, fiyatın yüksek olmasının nedenini taksit sayısına, döviz kurunun sabitlenmesine bağlarken, “Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Batman ve Şırnak illerine daha güzel, kesintisiz elektrik sunmak için yarış yapılmıştır. İnşallah barış ortamının sağlanması da büyük etken olacaktır” şeklinde konuştu.



Teknik kayıp ve hatalı kullanım nedenleriyle bölgede kayıp kaçak oranının yüksek olduğunu ifade eden Menekşe, “Teknik kayıplarımız had safhadadır. Şebekenin eski olması, daha önce köylerin boşaltılması, şebekelerde yıpranmaların meydana gelmesi, abonelerin kayıp olması bu sonucu meydana getirmiştir. Ben inanıyorum ki, bölge halkıyla el ele verdiğimiz zaman bize kendileri de yardımcı olacaklardır. Sivil toplum örgütleriyle bunu halletmeye çalışacağız. Vatandaşımıza yaklaşımımız daima çözümden yana olacak” ifadelerini kullandı.



DEDAŞ, kayıp kaçak sorununa nasıl çare arıyor? 


Zaman Gazetesi’nin 11 Kasım 2013 tarihli haberi şöyle; Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde 1 milyon 270 bin aboneye hizmet sunan Dicle Elektrik, yeni bir kampanya başlattı. 30 Haziran 2013 öncesine ait elektrik borçlarının anaparasını ödeyenlerden gecikme faizi alınmayacak. Kampanya, 30 Kasım tarihine kadar devam edecek.


Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş (DEDAŞ), daha önce de çiftçilere yönelik önemli bir kampanya düzenlemişti. Tarımsal sulama amaçlı elektrik tüketimi yapan aboneler serbest tüketici statüsüne geçirilerek elektrik tüketim bedeli ucuzlatılmıştı. DEDAŞ, kaçak elektrik kullanımını önlemek ve israfsız bir tüketim alışkanlığı oluşturmak amacıyla önümüzdeki günlerde yeni projeleri hayata geçirecek.



Şirketin internet sitesinden yapılan duyuru ise böyle; 


KAMUOYUNA DUYURULUR 


“Şirketimizin sorumluluk alanı içerisinde yaklaşık 30 bin tarımsal sulama abonesi bulunmaktadır. Tarımsal Sulama abonelerimiz yeraltındaki suyu elektrik enerjisi kullanarak ekim yaptıkları arazileri sulama yapmaktadırlar. Bu işlemler sırasında kullanılan enerji çok yüksek miktarlarda olup, abonelerin çoğunluğu kaçak elektrik kullanarak bu işlemleri yapmaktadırlar. 


Şirketimiz 28.06.2013 tarihinde Dicle elektrik Dağıtım A.Ş. yi devraldıktan sonra Kaçak elektrik kullanımını azaltmak, tahakkuku artırmak ve abonelerimize kaliteli ve sürekli enerji verebilmek için bir takım tedbirler almıştır. Bu tedbirler alınırken yürürlükteki kanun ve ilgili mevzuatlara uygun hareket edilmektedir. Tarımsal Sulama abonelerimiz için; Üreticilere ödeme kolaylığı sağlamak, kaçak elektrik kullanımını önlemek, tüketim alışkanlığı ve tükettiği elektriğin bedelini ödeme alışkanlığını kazandırmak için bazı çalışmalar yürütülmektedir. 


Aralarında sulama birlikleri, ziraat odaları ve il tarım müdürlüklerinin temsilcileri ve çiftçilerimizin bulunduğu toplantılar düzenlenerek üreticilerimizin kaçak elektrik kullanımının azaltılması ve elektrik bedelinin ödenmesi konusunda görüşleri alınmıştır. Sivil Toplum Kuruluşlarının önceki yıllarda konu ile alakalı yapmış oldukları çalışmalar ve Hükümete sundukları raporlar incelenerek Sulamada kullanılan enerjide üreticilere kolaylık sağlamak için yapılacak işlemler belirlenmeye çalışılmıştır. 


Yürürlükteki mevzuatlar çerçevesinde Tarımsal Sulama abonelerimize Serbest Tüketici statüsü kazandırılarak yapılacak ikili anlaşmalarla ucuz elektrik satışı yapılması planlanmıştır. Yapılan işlem kesinlikle bir Devlet Teşviki olmayıp EPDK mevzuatlarında Kurul Kararı ile Serbest Tüketicilere tanınan haklardan çiftçilerimizin daha etkin bir şekilde faydalanması sağlanmıştır. 


Bu kolaylıktan faydalanmak isteyen Tarımsal Sulama abonelerimiz 31 Ağustos 2013 gününe kadar Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak İl Müdürlüklerimize başvurarak kendilerine sağlanan indirim miktarı ve kolaylıkların neler olduğunu öğrenip gerekli müzakereleri yapabilirler. 

Bazı basın kuruluşlarında geçen satış şekline ilişkin haberler ve rakamlar şirketimizin belirlediği satış şekli ve rakamları olmayıp çiftçilerimizin bize sunduğu tekliflerdir. Bu şartlarda göz önüne alınarak Tarımsal Sulama abonelerimize Serbest Tüketici statüsünde elektrik enerjisi satışı yapılacaktır.” 


DİCLE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş



DEDAŞ iletişim bilgileri nelerdir?


İl Müdürlüğü Telefon Adres


Diyarbakır İl Müdürlüğü 0412 251 21 35 Urfa yolu üzeri 3. Km - Diyarbakır

Batman il Müdürlüğü 0488 213 32 40 Diyarbakır Cad. No:66 – Batman 

Siirt İl Müdürlüğü 0484 223 24 71 Kooperatif Mah. Mahmut Çalapkulu Cad. No:2 - Siirt 

Şanlıurfa İl Müdürlüğü 0414 247 18 51 Akçakale yolu üzeri 7. Km Ziraat Fakültesi karşısı -Şanlıurfa 

Mardin İl Müdürlüğü 0482 212 34 75 Diyarbakır yolu üzeri 2. Km Yenişehir – Mardin 

Şırnak İl Müdürlüğü 0486 216 63 78 Zübeyda Hanım yokuşu Vakıflar Bankası yanı - Şırnak  


Web: www.dicleedas.gov.tr