Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Depreme hazırlık el kitabı

Los Angeles Şehri İtfaiye Müdürlüğü tarafından hazırlanan kitaptır. Depreme hazırlık el kitabı; Depremden önce, deprem sırasında ve sonrasında yapılması / yapılmaması gerekenleri anlatan bilgiler içerir.



Depreme hazırlık el kitabı



Depreme hazırlık el kitabına göre deprem sırasında neler yapmalıyız? 


Bir deprem sırasında; 


Bir deprem olduğunu veya başladığını hissettiğinizde bir sıra veya sağlam bir masanın altına giriniz. Pencerelerden, kitaplıklardan, dosya dolaplarından, ağır ve büyük aynalardan, askılıklardan ve diğer devrilme veya düşme ihtimali bulunan ağır eşyalardan uzak durunuz. Düşen sıva veya tavan kaplamalarına dikkat ediniz. Sarsıntı kesilene kadar saklandığınız yerde kalın ve sizi koruyan şeyden ayrılmayın. Eğer sizi koruyan şey hareket ediyorsa siz de onunla birlikte hareket edın.



Özel yerler için ek tavsiyeler nelerdir? 


Eğer yüksek bir binada bulunuyorsanız yakınınızda bir masa veya altına girebileceğiniz benzeri bir eşya yoksa bir duvarın dibinden yürüyün ve başınızı ellerinizle koruyun. Asansörleri kullanmayın. Alarm veya su püskürtücüler çalışmaya başlarsa şaşırmayın. Dışarıya çıkmayın. Cam pencereler deprem sırasında yerlerinden çıkabilir ve uçarak yüzlerce feet uzaklığa gidebilirler. 


Eğer dışarıda bulunuyorsanız ağaçlardan, tabelalardan, binalardan, elektrik tellerinden ve direklerden uzaklaşın ve bu tür şeylerin bulunmadığı açık bir alana gidin.


Eğer binaların yakınındaki bir kaldırımda bulunuyorsanız, düşen tuğlalar, cam, sıva ve diğer enkazdan korunmak için derhal bir kapı girişine sığının.


Eğer araç kullanmakta iseniz aracı yolun kenarına çekin ve durun. Üstgeçitlerden, enerji hatlarından ve diğer tehlikeli yerlerden kaçının. Sarsıntı kesilene kadar aracın içinde bekleyin.


Eğer kalabalık bir mağaza veya benzeri müşterek bir alanda bulunuyorsanız çıkışa koşmayın. Üzerlerinde düsebilecek cisimler bulunan vitrin raflarından uzaklaşın.


Eğer tekerlekli sandalyede iseniz sandalyenizden ayrılmayın. Eğer mümkünse sizi koruyacak bir yere gidin, tekerlekleri kilitleyin ve kollarınızla başınızı koruyun.


Eğer mutfakta iseniz buzdolabından, sobadan ve duvarların üst kısımlarına monte edilmiş dolaplardan uzaklaşın. (Tehlikeleri azaltmak için araçları duvara sağlam bir şekilde monte etmek ve dolap kapaklarına güvenlik menteşeleri monte etmek için şimdi harekete geçin)


Eğer bir stadyum veya tiyatroda bulunuyorsanız yerinizde oturun ve kollarınızla başınızı koruyun. Sarsıntı kesilene kadar çıkmaya çalışmayın ve daha sonra da sakin ve düzenli bir şekilde terk edin. Çıkış kapılarına koşmaktan kaçının.



El kitabına göre depremden sonra hemen kontrol edilmesi gereken şeyler nelerdir? 


DEPREMDEN SONRA HEMEN KONTROL EDİLMESI GEREKENLERİN LİSTESİ 


(DEPREM SONRASI HIZLI KONTROL LİSTESİ) 


Deprem sonrası şoklara karşı hazırlıklı olun bir deprem sırasında nereye saklanacağınızı planlayın. 

Yaraları ve incinmeleri kontrol edin. Gerekirse ilk yardımda bulunun. 

Sükunetinizi muhafaza edin ve diğerlerini de sakinleştirin. 

Kırık camlardan uzak durun. 

Yangın olup olmadığını kontrol edin. Gereken önlemleri alın ve harekete geçin. Gaz, su ve elektrik tesisatlarını kontrol edin. Eğer hasar varsa kapatın. Gaz sızıntısı varsa kibrit, el feneri, elektrikli cihazlar ve elektrik düğmelerini kullanmayın. Pencereleri açın, binayı terk edin ve gaz firmasına haber verin.

Telefon ahizelerı yerlerinden oynamışsa yerlerine koyun ve yalnızca acil durumlar için kullanın. 

Televizyon veya radyoyu acil durum yayın kanalına ayarlayın. Acil durum bültenlerini dinleyin. 

Hasar görmüş binalardan uzak durun. 



Depreme hazırlık el kitabına göre aile ve ev planlaması nasıl yapılmalı?


Birey ve aile hazırlığı; 


Aile için bir deprem planı hazırlayın. 

Her odadaki güvenli noktaların nereleri olduğunu öğrenin (sağlam masaların altları, duvar dipleri vs.). 

Tehlikeli noktaların nereleri olduğunu öğrenin (pencereler, aynalar, asılı cisimler, sömineler ve yüksek mobilyalar). 

Tatbikatlar yapın. Fiziksel olarak kendinizi ve çocuklarınızı güvenli yerlere yerleştirin. 

Birbirinizi kaybetme durumunda aile fertlerinin tekrar nerede biraraya geleceklerine karar verin. 

Acil durum telefon numaralarının bir listesini bulundurun. 

Aile fertlerinizin depremden sonra durumunuzu rapor etmek için arayabilecekleri başka bir şehirde bulunan bir arkadaş tespit edin.

İş ve seyahat sırasında portatif veya oto radyosu edinin. 


Ev hazırlığı; 


Gaz, su ve elektrik tesisatlarının hasar görmesi durumunda bunları nasıl kapatacağınızı öğrenin. Bacaların, çatıların ve duvarların temellerinin sağlamlığını kontrol edin. Not: Eğer eviniz 1935 yılından (Türkiye için özellıkle 1975 öncesı) önce yapılmışsa, evinizin temeline sağlam bir sekilde tespit edildiğinden emin olun. Eğer eviniz yükseltilmiş bir temel üzerine bina edilmişse, mukavemeti zayıf olan duvarların perde duvarlara dönüştürülmesini sağlayın. Eğer bir sorunuz olursa ruhsatlı bir insaatçı çağırın.

Ağır mobilyaları yerlerine monte edin. 

Gaz, su, elektrik hatlarına zarar verebilecek kadar hareket edebilecek su ısıtıcısı ve ev araç-gereçlerini yerlerine monte edin.

Kırılabilecek ve ağır cisimleri alt raflarda muhafaza edin. Sarsıntı sırasında kapalı kalmalarını temin etmek için dolap kapaklarına menteşeler monte edin. 

Boya, böcek ilacı veya temizlik ürünleri gibi yanıcı veya zarar verebilecek sıvıları dolaplarda veya alt raflarda emniyete alınmış şekilde muhafaza edin.

Acil durumlarda kullanılmak üzere gıda, su ilaç, ilk yardım seti, gerekli araçlar ve elbise bulundurun. 



Kitapçıktaki aile deprem planı nedir? 


Çevrenizi Tanıyın


EVDEKİ EN GÜVENLİ YER: Bir deprem sırasında ağır mobilyalardan, ev aletlerinden, büyük camlardan, ağır cisimler tasıyan raflardan ve sömine gibi duvar kaplamalarından uzak durun. Bu tür cisimler düşebilir veya kırılabilir veya yaralanmanıza sebep olabilir. Eğer eşyalarla dolu değil ise, bir koridor evdeki en güvenli yerdir. Mutfaklar ve garajlar en tehlikelı yerlerdir. Aynı zamanda her odadaki en güvenli yerleri de öğrenin. Şiddetli bir deprem sırasında bir yerden başka bir yere gitmek güç olabilir.


ÇIKIŞLAR VE ALTERNATIF ÇIKIŞLAR: Evinizde ve iş yerinizde Acil durumlarda dışarı çıkmak için kullanılabilecek bütün muhtemel yolları öğrenin ve bilin. Acil bir durumda sadece sizin için mümkün olabilecek çıkışlar keşfetmeye çalısın. 


KAPATMA VALFLERİNİN YERLERİ: Su, Gaz ve elektrik için kapatma valflerinin nerede olduklarını öğrenin, bunların nasıl kullanılacağını öğrenin. Eğer emin değılseniz bunları sağlayan firmalarla irtibata geçin.


Listenin devamı için tıklayın!