Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Drenaj

Su kaynağının doğal veya yapay yollarla bölgeden uzaklaştırma işlemidir.



Drenaj ne demek?


Drenaj; bir yerde bulunan su kaynağının doğal ya da yapay yollarla o bölgeden uzaklaştırma işlemine denir. Tarım sektöründe uygulandığı gibi madencilik ve inşaat sektöründe de drenaj işlemi yapılır.



Drenaj


İnşaat sektöründe drenajın önemi nedir?


Yol yapımında zeminde su bulunmaması gerekir. Zemin altında biriken su, don olaylarının gerçekleştiği dönemlerde donar ve yol yapısını bozabilir. Bu tarz zararlar vermemesi için işlem yapılacak yerde suyun yönü değiştirilir.

Suyun yüzeyden uzaklaştırmak için iki tür drenaj sistemi kullanılır. Bunlar:


1. Dış drenaj: Kanalın köşe yaptığı noktalarda kanal tabanı 15-20 cm. bahçe kotuna kadar en az 50x50 cm. rögarlar ya da bacalar yapılmalıdır. Üzerine iri taş konulur. İri taşlardan sonra ise ince taş ve kumlu zemin uygulanır. Tüm bu işlemlerden sonra ise sıkılaştırmak için kil dolgu uygulanır.

2. İç drenaj: Binanın bodrum kotunda ya da merkezi döşeme kotundan belirli bir ölçek uzaklıkta yapılır. 


Drenaj sorunları nedir?


1. Arazi üzerinde yer alan suların fazla ya da çok az arazi üzerinde kalması sonucu oluşan deformelerdir. 

2. Yüzey drenaj sorunları, düşük ve eğimli arazilerde görülür. Yağış suları, taşkınlar ve sulama suyu yüzey drenaj sorunlarını etkiler.

3. Yüzey altı drenaj sorunları ise bitki kök bölgesinde oluşan yüksek seviye su sorunudur.


Drenaj



Bahçe drenajı nasıl yapılmalıdır?


Tesis alanının toprak yapısı, baskısı, bitki yoğunluğu dikkate alınmalıdır. Rögar var ise kullanılır yoksa kapaklı rögar açılır. Taban eni 30-35, yüksekliği 40-45, ağız açıklığı 45, rögar akış yönüne ise 1,5-2 cm eğim verilmelidir. 

Kanal yatağına jeotekstil bez yerleştirilir. Kanalın içine 80’lik 100’lük drenaj borusu yerleştirilir. Borular iki ucundan bastırılarak sabitleştirilir. Üzerine mıcır döküldükten sonra jeotekstil bez kundaklanır ve üzerine biraz daha mıcır dökülür. 


Drenaj