Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Emlak vergisi muafiyeti şartları 2015!

Emlak vergisinde ödenecek bedel taşınmazın değeri üzerinden emlak vergisi oranının hesaplanması ile tespit ediliyor. Vergide sıfır oranlı vergi muafiyeti de bulunuyor. İşte emlak vergisi muafiyeti şartları 2015..


Emlak vergisi muafiyeti şartları 2015!


1319 sayılı kanun gereğince; Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Vergi ödemesi, taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye iki eşit taksit halinde yapılıyor.


Vergide ödenecek bedel taşınmazın değeri üzerinden emlak vergisi oranının hesaplanması ile tespit ediliyor. Bu oranlar, büyükşehir belediyelerinde yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.


Emlak vergisi oranları:

Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. 


İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1 olarak hesaplanıyor.


Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Sıfır oranlı emlak vergisi 

Emlak vergisi kanunu kapsamında tek mesken sahipleri için vergi muafiyeti bulunuyor. Vergiden muaf olmak için aranan koşullara sahip olunması gerekiyor. Muafiyet için belediyeye bir dilekçe ile müracaat ediliyor.


Muafiyetin ilk şartı 200 metrekareyi geçmeyecek tek eve sahip olmak ve bunun yanı sıra yazlık eve sahip olmamak. Bu şartı yerine getiren aşağıda sıralı vasıflara sahip mesken sahipleri emlak vergisi ödemelerinden muaf tutuluyor.


- Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor.

- Ev hanımları




Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com